iPhone 12 bude posledný s Lightning konektorom. A čo bude ďalej?

Čo môžeme očakávať po Lightningu?

O novej generácii iPhonu sa toho už čo-to popísalo najmä v súvislosti s počtom modelov a podporou 5G. Okrem toho sa ale špekulovalo o možnej zmene konektoru z Lightningu na USB-C.

Spoločnosť totiž údajne testovala prototypy iPhonu 12 s USB-C konektorom. Tým by Apple vyhovel nielen Európskej únii, ktorá znovu kladie dôraz na zjednotenie napájacích konektorov, ale zároveň by inovoval. Predsa len, Lightning je už 8 rokov starý konektor, ktorý už nedrží krok s modernými technológiami. Je zastaralý, aj keď “obojstrannosť” priniesol ako prvý. A aby toho nebolo málo, USB-C nájdeme už dva roky na iPade Pro.

Ak ste ale čakali, že iPhone prejde na USB-C, asi vás nepotešíme. Leaker Fudge na Twitteri prehlásil, že iPhone 12 si nakoniec zachová Lightning konektor. Bude to ale zrejme naposledy: iPhone 13 má už totiž ponúknuť skutočne bezdrôtový zážitok. Otázkou však zostáva, ako Apple hodlá vyriešiť otázku nabíjania.

Ak to povieme zjednodušene, tak Apple za posledné roky začal šetriť na baleniach (a ich obsahu). Najprv sme prišli o plastové krabičky k EarPods, potom o redukciu z 3,5mm jacku na Lightning a najnovšie sa hovorí, že Apple z krabice odstráni ešte aj samotné slúchadlá. Pritom nabíjačka, najmä tá bezdrôtová, je oveľa drahšia.

Keby súčasťou balenia telefónu nebola ani nabíjačka, bol by to kolosálny prúser. Isto, dalo by sa povedať, že to isté spravilo v roku 2015 Nintendo. Spoločnosť vtedy vydala vylepšenú konzolu New 3DS XL, ktorá mala lepší procesor, displej a druhú analógovú páčku. Súčasťou balenia však nebola nabíjačka, pretože, podľa slov Nintenda, je konzola aj tak určená pre tých, ktorí mali už staršie 3DS alebo DS, takže druhú nabíjačku vlastne nepotrebujú.

Tento argument by bol však obstojný len v prípade, keby Apple plánoval zachovať Lightning konektor, nie prechádzal na úplne nový druh nabíjania. Spoločnosť sa preto údajne pohráva s myšlienkou, že by budúci iPhone mohol ponúknuť Smart Connector. Ten už dnes umožňuje pripojiť klávesnice k iPadom. Nielen, že umožňuje prenášať energiu, ale tiež dáta.

A spoločnosť má zvažovať, že iPhone 13 ponúkne sekundárnu možnosť nabíjania práve s pomocou tohto konektoru. Otázne je, ako rýchlo dokáže nabiť telefón – predsa len je to ďaleko náročnejšie a zdĺhavejšie, než napájanie klávesnice. Podľa leakera s prezývkou Fudge, ktorý túto informáciu na internete zverejnil, vývoj Smart konektoru pre iPhone ešte ani poriadne nezačal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť