iPad Pro už rozbehne Mac OS X Leopard

iPad Pro Mac OS X Leopard
iPad Pro ponúka dostatok výkonu na to, aby rozbehol desktopový operačný systém.

V minulosti sme mohli byť svedkami toho, ako sa hackerom podarilo na iPade spustiť niektoré staršie verzie operačného systému macOS. Tie, ktoré ešte niesli pomenovanie “Mac OS X” a ktoré si spájame s ikonickým pätkovým fontom Garamond, mačkovitými šelmami a 20-eurovými upgradovacími DVD.

Mac OS X Leopard medzi tieto systémy patrí tiež, hoci už vymenil pätkový Garamond za bezpätkový Myriad Pro. Bol tiež zároveň poslednou verziou Mac OS X pre modely s PowerPC procesorom. Jeho nástupca, Snow Leopard, totiž podporoval už len výhradne procesory od Intelu. A vzhľadom k tomu, s akými špekuláciami sa stretávame od začiatku roka, je otázkou času, kedy Mac začne prechádzať z Intelu na ARM.

Apple má s ARM veľké skúsenosti, architektúru konieckoncov využívajú všetky zariadenia, ktoré nemajú v názve “Mac”. A nutno dodať, že aj taký Touch Bar na MacBooku Pro beží na ARM. Čipy sú úspornejšie a z roka na rok výkonnejšie. Boli sme už dokonca svedkami toho, ako čipy Apple Ax v benchmarkoch dobehli alebo predbehli niektoré MacBooky. Preto nie je zrejme prekvapením, že sa niekomu podarilo na novom iPade Pro rozbehnúť Mac OS X Leopard.

Autor videa rozbehal Mac OS X Leopard na novom iPade Pro bez jailbreaku. Využil na to UTM Emulator, ktorý je kompatibilný s širokým množstvom procesorov vrátane ARM, RISC, x64 alebo x86. A ako môžete vidieť vo videu nižšie, systém funguje na iPade bez problémov: rozbehnete na ňom Terminál aj Microsoft Office bez ťažkostí. Môžeme ale vidieť, že systém nie je celkom prispôsobený pre displej iPadu Pro a pri používaní tohto systému môže váš nový 11″ iPad Pro pripomínať staršie modely.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.