iPad Pro 2020 ponúka dva roky starý procesor

iPad Pro Magic Keyboard 2020
Apple sľuboval procesor, ktorý predbieha väčšinu notebookov. Len, či to nie sú dva roky staré sľuby.

Apple minulý týždeň oznámil nový iPad Pro a v tlačovej správe sľuboval obrovskú nálož výkonu, ktorá by prekonávala väčšinu notebookov s Windows. Len sa zdá, že spoločnosť mala túto tlačovú správu rozpísanú už v roku 2018, kedy vyšla predošlá generácia tabletu.

Pochybnosti o výkone gargantuálnych rozmerov prišli už krátko po tom, ako sa iPad Pro dostal do rúk prvých užívateľov. Jeden z nich neváhal a rovno na internet zavesil benchmark, z ktorého vyplýva, že súčasné modely majú rovnako výkonný procesor ako ich predchodca a k výraznejšiemu posunu došlo len pri grafickom čipe a RAM, ktorá je o 50% väčšia. A zdá sa, že užívatelia nie sú jediní, kto môže potvrdiť, že tu niečo nehrá.

iPad Pro A12Z Bionic

Server NoteBookCheck zistil, že A12Z Bionic je vlastne len premenovanou verziou čipu A12X Bionic. Ponúka navlas rovnaký logický procesor aj grafický čip. Rozdiel je v tom, že Apple aktivoval pôvodne deaktivované ôsme grafické jadro. iPad Pro z roku 2018 ponúkal tiež 8 jadier, ale aktivovaných bolo len 7. Toto nie je vo svete IT nič výnimočné; viacerí výrobcovia zvyknú hlavne v raných fázach výroby vyrobiť čip s viacerými jadrami, než skutočne využíva, a to hlavne kvôli zníženiu miery chybovosti pri výrobe. Veľmi zjednodušene povedané, sú vyrobené preventívne, do zálohy. Existujú však aj iné dôvody, prečo výrobca niečo také spraví.

Napríklad grafický procesor TU102 sa nachádza v grafických kartách Nvidia GeForce Titan RTX aj GeForce RTX 2080 Ti. Lenže kým Titan má aktívnych všetkých 4 608 CUDA jadier, 2080 Ti má aktivovaných len 4 352 jadier a predáva sa ako iný a lacnejší produkt. Špekuluje sa tiež, že Apple mohol mať tento krok premyslený už skôr, aby do vývoja ďalšej generácie tabletu nemusel investovať toľko peňazí. Miesto vývoja čipu A13X môže Apple investovať ušetrené peniaze do čipu A14X, ktorý by mohol byť hnacím motorom budúcej generácie.

iPad Pro 3rd generation 2020

Zdroj: NotebookCheck

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.