iOS 14 vás upozorní na aplikácie, ktoré sledujú vašu schránku

Apple klepol po prstoch digitálnym špehom. 🕵️‍♂️

Kopírovať do schránky? Na prvý pohľad malá nenápadná funkcia, ktorá vám umožní rýchlo kopírovať obrázky alebo zložité pojmy medzi aplikáciami. Lenže existujú programy, ktoré pracujú s “CTRL-C CTRL-V” mechanizmom skôr, než autori niektorých vysokoškolských prác.

Riešite s viacerými ľuďmi výlet do nejakého mesta a nechce sa vám každému písať názov? Pojem podržíte, zvolíte možnosť skopírovania a zrazu máte internet plný reklám na cestovné agentúry. Hľadáte nejakú chladničku? Skopírujete si jej dlhý modelový názov a zrazu máte plný internet reklám na obchody s elektronikou. Nie je to len tým, že si o týchto veciach píšete cez platformy ako Messenger, ale tiež preto, že viaceré aplikácie sledujú a kopírujú obsah z vašej “copypaste” pamäte.

Apple sa však autorom týchto aplikácií rozhodol klepnúť po prstoch a iOS 14 vás upozorní vždy, keď nejaká aplikácia špehuje vašu kopírovaciu schránku. Upozornil na to bývalý zamestnanec Applu a vývojár aplikácií Weather Line a Flighty App, Ryan Jones.

Potvrdil zároveň, že funkciu využívajú väčší aj menší vývojári aplikácií. To, že sa o vás zaujíma Chrome alebo Google News, AccuWeather či AliExpress, asi nie je prekvapením. Avšak to, že sa o to zaujímajú aj aplikácie ako WSJ, NY Times, Ovestock alebo Pigment, môže niekoho prekvapiť, zvlášť ak vezmeme do úvahy, že niektoré vyžadujú pomerne drahé predplatné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.