Readmio: rozprávky z celého sveta v unikátnej forme

Slovensko-americký startup prináša do vašich zariadení domáce aj svetové príbehy, ktoré pri čítaní reagujú na váš hlas sprievodnými zvukmi.

Čítanie rozprávok ako ho nepoznáte

Aplikácia využíva technológiu rozpoznávania reči, vďaka ktorej“počuje” váš hlas a v reálnom čase dopĺňa príbeh o zvuky, ktoré spoločnému čítaniu dávajú nový rozmer.

Tvorcovia Readmio vnímajú hodnotu ľudovej tvorby, ktorú sa rozhodli priniesť v osvieženej a hravej forme. Aplikácia, ktorá je kompletne zadarmo, ponúkne na úvod hneď sto rôznych príbehov zo Slovenska i zo sveta. Niektoré tradičné, iné menej známe. Tie vyše roka pripravoval tím nadšencov. Ako hovorí jeden z tvorcov Richard Gašperan:

“Všetky rozprávky sme v nahrávacom štúdiu obohatili o zvuky a hudbu. To robí každú rozprávku jedinečnou a originálnou.”

Pozorné ucho

Príbehy tak doslova ožívajú pri ich čítaní. Reakcie apky na váš prednes sú naozaj presné. Po prečítaní zvýrazneného slova sa prehrá pripravený zvuk či hudobný motív, ktoré výborne dokresľujú atmosféru. Z obyčajnej čítanej rozprávky sa tak razom stáva niečo viac, čo sa blíži skôr rozhlasovej hre či audioknihe. Deti vďaka tomu majú z čítania komplexnejší zážitok a veľmi pozorne príbeh počúvajú.

Keď sa v príbehu spomína, že na dvore u Janka Hraška zakrochkajú svinky, deti krochkanie začujú. Čítanie ich tak baví oveľa viac a rozprávky si dokážu aj lepšie predstaviť. Tie staršie si môžu zároveň sami zábavnou formou trénovať čítanie.

     

Rozprávky nájdete na domácej obrazovke alebo v záložke Kategórie. Po kliknutí na detail sa príbeh stiahne do vášho zariadenia.

     

Rozprávku si môžete aj vytlačiť a čítať z papiera.

     

Obrazovka s náhľadom rozprávky, ktorá ponúka aj možnosti pre nastavenia jasu, veľkosti písma či prepínanie medzi svetlým a tmavým rozhraním.

Príbehy do vrecka a na cesty

Readmio  je prehľadná a funkčná aplikácia, s ktorou sa dobre pracuje. Navyše, je príjemné aj po vizuálnej stránke – aj vďaka ilustráciám, ktoré sprevádzajú jej obsah. Ten je členený do kategórií podľa veku alebo témy. Nechýba ani výber redakcie, či sprievodné blogy o dôležitosti čítania alebo tipoch k apke.

     

Obsah je užitočne triedený tak, aby ste si vedeli správne vybrať. Nechýbajú ani sprievodné články, ktoré nájdete na domovskej obrazovke.

Rozprávky sú k dispozícii v troch jazykoch – slovenčine, češtine a angličtine – ktoré si môžete zvoliť v Nastaveniach. Angličtinu aktuálne tvorcovia aplikácie dokončujú. Poteší offline režim, vďaka ktorému máte stiahnuté príbehy vždy so sebou, aj keď práve nie ste pripojení na internet. Readmio je teda super aj na výlety či dovolenku. Treba však myslieť na to, že pre dobrú detekciu vášho hlasu a správne fungovanie potrebuje aplikácia primerane tiché prostredie – napr. bez hlasnej hudby či iných rušivých elementov v pozadí.

Vlastná rozprávka?

Ak máte chuť skúsiť niečo iné, môžete spustiť Experimentálny mód, ktorý nájdete v Nastaveniach. Funguje podobne ako pri klasických príbehoch, ktoré ponúka Readmio. Stačí stlačiť Štart a apka bude počúvať váš príbeh. Vždy, keď sa v ňom vyskytne niektoré kľúčové slovo z databázy, prehrá sa v príslušný zvuk v pozadí. Takisto môžete rozprávku začať alebo ukončiť zvučkou. K dispozícii máte viacero audio balíčkov, ktoré môžete získať po ťuknutí na Získať ďalšie zvuky. Nastaviť si viete aj ich frekvenciu, podľa toho, či chcete sprievodné audio počuť častejšie alebo nie.

     

Tím Readmio, chce rozprávkovú aplikáciu ďalej rozvíjať – aj na základe odozvy od používateľov. Pribudnúť by tak mohli ďalšie príbehy aj balíčky hudby a zvukov.

Readmio nájdete v App Store.

zdroj: Readmio

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.