iOS 14 návod: Nastavte si ovládanie zadným klepnutím na vašom iPhone

Nová generácia operačného systému pre Apple smartfóny prináša okrem viacerých noviniek aj túto, menej nápadnú funkciu. Oplatí sa?

Dva klepy, tri klepy

Nová možnosť v praxi prináša ďalší spôsob ako aktivovať niektoré funkcie či akcie iOS a to pomocou dvojitého či trojitého klepnutia na zadnú stranu iPhonu.

Zadné klepnutie si nastavíte takto:

Otvorte si Nastavenia / Prístupnosť (Settings / Accessibility)

Vyberte sekciu Dotyk (Touch).

Zoskrolujte nižšie a vyberte Zadné klepnutie (Back Tap).

Na výber máte dvojité a trojité klepnutie.

Následne si pre každé môžete zvoliť jednu vec, ktorá sa má pri poklepaní udiať. Poklepaním môžete takto napríklad vyvolať Centrum upozornení, Ovládacie centrum, otvoriť Fotoaparát, zobraziť Počasie a podobne. Nastaviť je možné aj niektorú z automatizácií zo Skratiek. Tie sa nachádzajú úplne dolu.

       

Názor

Z praxe vieme povedať, že je potrebné klepnúť dostatočne dôrazne, netreba však ani do zadnej steny telefónu prehnane búšiť. Do úvahy treba vziať to, či a aký hrubý kryt na telefóne máte, dôležitá je (pravdepodobne) aj správna kadencia klepnutí.

Skúšali sme napríklad týmto spôsob skontrolovať aktuálne Počasie. V porovnaní s klasickým ťuknutím na ikonku sa nám zdala odozva o niečo pomalšia. Ak však klepnutím budete ovládať veci, ktoré nie sú tak na dosah ako Počasie, ktoré má drvivá väčšina z nás na prvej obrazovke, môže vám táto funkcia ušetriť nejaký ten čas.

Skúšali ste Zadné klepnutie? Ako sa pozdáva vám?

cover: Unsplash / Filip Baotić

komentárov
  1. Ale na mojom IP 7 vobec tato posledna moznost nie je. To zadne klepnutie vobec to tam v nastaveniach nie je a som presne v tom isto.

    0
    0
    1. Peter: mám tiež XR a fotoaparát tam nie je. Čo sa týka skratiek, tak tie si musíš najprv sám vytvoriť (v app Skratky) a až následne sa ti tam natiahnu. Ak nemáš vytvorenú žiadnu skratku, tak tam nemáš čo vidieť

      0
      0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *