FBI rozšifrovala iPhony strelca z Pensacoly aj bez Apple

Vyšetrovatelia sa k obsahu zariadení dostali po takmer pol roku. Smartfóny patrili mužovi, ktorý koncom roku 2019 útočil na leteckej základni v USA.

Dve strany mince

Mohammed Saeed Alshamrani pôvodom zo Saudskej Arábie pôsobil na základni ako letecký dôstojník. Vďaka prístupu k dátam z dvojice iPhonov sa s konečnou platnosťou podarilo potvrdiť, že muž bol napojený na teroristickú sieť Al-Káida. Informácie priniesol generálny prokurátor William Barr. Nezabudol zdôrazniť, kto má na úspechu podiel:

“Vďaka skvelej práci FB – a nie vďaka Apple – sme dokázali odomknúť Alshamraniho telefóny.”

Prakticky od momentu, kedy v FBI získali útočníkove telefóny a rozhodli sa pre ich sprístupnenie, narazili na problém. Podľa vyšetrovateľov ním bola nulová ochota Apple asistovať pri tomto procese.

Apple na druhej strane ešte začiatkom aktuálneho roku tvrdil, že s Federálnym vyšetrovacím úradom spolupracoval už niekoľko hodín po útoku a posunul jeho ľuďom všetky dostupné dáta, vrátane záloh z iCloudu či platobné pohyby strelca. Koncové šifrovanie, ktorým je iPhone vybavený, Cupertino ako hrozbu nevníma. Celú vec vidí diametrálne odlišne. Ak by podľa slov Apple existovali určité “zadné dvierka”, mohli by byť nielen využité pre dobrú vec ako je vyšetrovanie zločinu, ale aj zneužité.

Aj bez pomoci

Ešte v polovici januára vyšli na povrch informácie, že FBI využila pre odomknutie iného iPhonu zariadenie GrayKey. Tento box od forenznej spoločnosti GrayShift sa v praxi využíva už nejakú dobu a vyšetrovateľom umožňuje prístup k zamknutým iPhonom.

Okrem tohto riešenia sa ponúkalo aj viacero ďalších od iných spoločností. Tlak vyvíjaný na Apple je tak skôr politicky motivovaný a má priniesť právne ošetrený prístup cez vytvorenie spomínaných zadných dvierok, ktoré by mohli byť využívané univerzálne. FBI sa teda v prípade potreby do zariadení dostať dokáže. Aj bez pomoci Apple. Ako to napokon povedal aj vo svojom vyjadrení generálny prokurátor Barr.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.