Dostali ste nový iPhone? Vyskúšajte tieto foto aplikácie

Pre váš nový telefón môžete skúsiť niektoré z týchto aplikácií a posunúť tak výsledky svojho fotografovania na novú úroveň.

Lightroom

V zozname nemôže chýbať známy nástroj od Adobe, ktorý slúži na úpravu fotiek. Softvér, najmä v desktop verzii používajú mnohí profesionáli.

iOS verzia umožňuje jednoduchú úpravu záberov v Lightroome a to aj vo formáte RAW. V aplikácii upravíte nasvietenie, efekty, detaily, môžete aplikovať korekciu šošovky. K dispozícii je aj automatický režim, kedy apka sama nastaví najlepšie parametre pre daný záber. Lightroom ponúka rôzne farebné profily či presety pre nastavenia.

Lightroom ponúka aj benefit pre používateľov Adobe CC suity, ktorí si môžu synchronizovať obsah medzi desktop a iOS verziou. Úpravy tak môžete začať na smartfóne a potom pokračovať na ďalších zariadeniach ako iPad či Mac.

Mobilná verzia aplikácie je v App Store dostupná bezplatne.

Halide

Jedna z najobľúbenejších volieb pre ľudí, ktorí pristupujú k foteniu na smartfóne so všetkou vážnosťou a majú radi pod kontrolou manuálne ovládanie fotoaparátu.

V Halide viete prispôsobiť rýchlosť spúšte, ISO či vyváženie bielej. Aplikácia využíva umelú inteligenciu a ďalšie technológie, takže nie je “iba” manuálnou foto aplikáciou. Vďaka nej môžu napríklad nové iPhony bez dvojice šošoviek – iPhone XR a nový iPhone SE – zachytávať portréty.

Aplikácia ponúka fotenie v RAW formáte, metadáta či histogramy, precízne nastavenie ostrenia a ďalšie možnosti. Halide môžete vyskúšať bezplatne na sedem dní, aplikácia však vyžaduje ročné predplatné alebo celoživotnú licenciu – 13,49 € alebo 43,99 €.

Darkroom

Aplikácia, ktorá umožňuje profi úpravy záberov a jej veľkým benefitom je intuitívnosť, takže ju ocenia aj ľudia, ktorí sa fotografii nevenujú ako profesionáli.

Darkroom je okrem iPhonu dostupná aj pre iPad a Mac, takže podobne ako v prípade aplikácie od Adobe môžete prechádzať pri úpravách medzi zariadeniami.

Softvér umožňuje nastavenie jasu, kontrastu, svetlo, tiene, farebnú teplotu a ďalšie premenné na záberoch, ktoré ste zachytili. Okrem fotiek však môžete upravovať aj videá či Live Photos. Pridať môžete aj vodotlač. Aplikácia takisto ponúka rozšírenú podporu pre RAW formát a dokonca integráciu s Halide, ktorú sme spomenuli vyššie.

Aplikácia je v plnej verzii dostupná za 10,99 €, ale ponúka aj bezplatnú alternatívu s obmedzenou funkcionalitou. Nájdete ju v App Store.

DoubleTake

Keď sme už pri Darkroome načali tému videa, ponúkame tip na aplikáciu, ktorá sa sústredí na pohyblivý obraz. Vývojári, ktorí stoja aj za FiLMiC Pro, prišli s kreatívnym riešením pre situácie, keď potrebujete záznam z dvoch rôznych uhlov.

DoubleTake teda dostojí svojmu názvu a umožňuje nezávislé nakrúcanie z dvoch kamier v reálnom čase. Vybrať si môžete z ultraširokého, širokého, teleobjektívu či selfie režimu. Aplikácia ponúka aj prepínanie medzi počtom snímkov za sekundu, na výber je 24, 25 a 30 fps.

Aplikácia ako taká je navrhnutá jednoducho bez množstva ovládacích prvkov. Skrátka ju otvoríte, nastavíte si setup podľa seba a spustíte záznam. DoubleTake nájdete v App Store, aplikácia je bezplatná.

Máte skúsenosti s inou aplikáciou pre fotenie a úpravu záberov? Podeľte sa o tip.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť