Apple vydal ProRes RAW pre Windows

Apple dnes vydal prvú verziu softvéru ProRes RAW pre Windows. Zatiaľ sa jedná síce len o prvú betu, ale utilita s veľkosťou 737 kB zaručuje kompatibilitu kodekov Apple ProRes RAW a ProRes RAW HQ s vybranými editormi v systéme Windows 10. Zrejme nie je prekvapením, že aj v tomto prípade Apple striktne podporuje len 64-bitovú verziu OS.

Rodina kodekov Apple ProRes RAW bola prvýkrát uvedená v roku 2007 a navrhnutá tak, aby bolo renderovanie videa na Macu čo najefektívnejšie a obraz najkvalitnejší. Na rozdiel od štandardného videa, kde sa Bayerov vzor prepracuje do RGB v kamere, video natočené s kodekom ProRes RAW / RAW HQ ostáva uložené v Bayerovom vzore. Video je tak do RGB formátu prekonvertované až vo videoeditore. Na jednu stranu to vyžaduje viac výkonu (Apple kvôli tomu vydal dedikovanú Afterburner kartu pre Mac Pro), na druhú stranu výsledok je lepší.

Kodek pre Windows dnes podporuje štyri programy AdobeAfter EffectsMedia EncoderPremierePremiere Rush. Na Macu je však plne kompatibilný aj so sadou Final Cut Pro X. Jeho vydanie na Windows sa síce neočakáva, ale aspoň sprístupnenie kľúčového kodeku môže uľahčiť prácu filmárom. Kvôli súčasnej pandémii COVID-19 je mnoho ľudí nútených pracovať z domu, čo zahŕňa aj filmárov a nie všetci musia byť užívateľmi Macu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.