Apple už pracuje na ďalších Apple Silicon čipoch

Ktoré zariadenia a kedy dostanú in-house procesory od Apple?

Ešte ambicióznejší

Podľa nového reportu od Bloomberg je už vo vývoji séria čipov pre MacBook Pro, nové iMacy aj Mac Pro. Tie by sme podľa portálu mali vidieť už budúci rok.

Po predstavení čipu M1, ktorý začal v živote spoločnosti novú etapu a odštartoval zároveň proces prechodu na vlastné čipy, Apple teda usilovne pracuje na ďalších procesoroch. Pokiaľ dokážu ponúknuť posun vo výkone aký priniesol M1, prekonajú nové modely vyššie spomenutých Apple počítačov svoje Intel verzie podobne výrazne, ako to bolo v prípade trojice Macov odhalených v rámci eventu One More Thing.

Vtedy to bol základný MacBook Pro s 13-palcovou uhlopriečkou, nový MacBook Air a kompaktný desktop Mac mini. Všetky tri poháňa nový čip M1, ktorý v integrovanom balíku obsahuje okrem CPU aj GPU jednotku, pamäť RAM a SSD úložisko.

Podľa zdrojov, ktoré sa pre Bloomberg ohľadom vyvíjaných čipov pre ďalšie Macy rozhovorili, má ísť o ešte ambicióznejší skok vo výkone ako viacerí analytici z tohto odvetvia predpokladali. Uvidíme, či tieto zákulisné informácie obstoja aj v praxi. V prípade prvého Apple Silicon čipu to tak však bolo – čip v benchmarkoch exceloval a Intel nechal ďaleko za sebou.

Nové grafiky aj displeje

Vo veci budúcich plánov Apple s novými procesormi vyšli na povrch aj informácie ohľadom grafických čipov. Tu sa takisto očakáva posun k výkonejším verziám. V M1 je zabudované GPU s 7 alebo 8 jadrami, ale v high-end laptopoch a desktopoch strednej triedy by sme sa údajne mohli dočkať 16 až 32 jadrových čipov a dokonca aj možnosti prispôsobenia grafiky. Podľa Bloombergu je však možné, že s predstavovaním takto výkonných verzií si dá Apple na čas a najprv možno príde s variantmi, ktoré budú disponovať 8 či 12-jadrom.

Odhliadnuc od výkonnostného aspektu nových zariadení, je rovnako šanca, že nové Macy, o ktorých Bloomberg na základe informácií od interných zdrojov informoval, ponúknu aj nové obrazovky.

O tých už dávnejšie hovoril renomovaný analytik značky Apple, Ming-Chi Kuo. Ten očakáva, že v roku 2021 Apple predstaví šesť mini-LED produktov, ktoré aktuálne vyvíja. Pokiaľ ide o Mac segment, tu hovorí o novom 14-palcovom MacBooku Pro, 16-palcovom MacBooku Pro a 27-palcovom iMacu.

zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.