Apple dostal od Talianska pokutu 10 miliónov eur

Kalifornské jablko bude musieť zaplatiť kvôli údajnému zavádzaniu v rámci marketingu k iPhonu. Čo presne sa stalo?

Apple bol obvinený, že v rámci promovacích materiálov, ktoré informovali o tom ako dlho iPhone vydrží vo vode bez poškodenia, nehovoril úplne pravdu.

V textoch, ktoré sa viazali hneď k niekoľkým generáciám iPhonu od iPhone 8 až po iPhone 1, spoločosť uviedla, že smartfóny sú odolné v rozmedzí jedného až štyroch metrov pod hladinou a to podobu 30 minút – presné parametre sa líšia podľa konkrétneho modelu.

Vyšetrovacia komisia, ktorá sa na tvrdenia pozrela bližšie však prišla k záveru, že marketingová komunikácia už nehovorí o tom, že aby bolo možné dosiahnuť deklarovaná odolnosť iPhonu, je potrebné splniť aj niekoľko ďalších podmienok. Musí ísť o laboratórne podmienky, kedy sa iPhone nachádza v stojatej a čistej vode. Nešlo teda o test v situácii, v ktorej sa so svojim zariadením pravdepodobne môžu ocitnúť bežní používatelia.

Zaujímavé je aj zistenie, že reklamačný poriadok nepokrýva škody spôsobené tekutinami.

Toto spojenie jednak veľmi asertívneho komunikovania vodeodolnosti a nekrytia škôd na produkte, ktoré práve tekutý živel spôsobí bolo tŕňom v oku pre regulačnú komisiu. Výsledkom je teda 10 miliónová pokuta, ktorú teraz musí Cupertino zaplatiť.

V pamäti môžu niektorí ešte mať kauzu spred dvoch rokov – Apple vtedy dostal pokutu v rovnakej výške. V tom prípade šlo o škrtenie výkonu pri starších iPhonoch, ktoré mali súvis s opotrebením batérie.

zdroj: MacRumors

cover: Unsplash / Michele Bitetto

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.