Apple a MicroLED: Aké plány má značka s novou technológiou?

Kedy a na akých zariadeniach sa novej technológie dočkáme?

Hodinky?

Najnovší report od DigiTimes informuje, že najbližšia šiesta generácia smart hodiniek od Apple má opäť ponúknuť OLED panel podobne ako predchodcovia. V správe sa však hovorí aj o tom, že Apple Watch pravdepodobne dostanú MicroLED displej o 3 až 4 roky. Predpokladaný časový horizont sa dá dedukovať z vyjadrení Epistar, ktorý je taiwanským číslom jedna pokiaľ ide o výrobu LED. Spoločnosť aktuálne pripravuje výrobu displejov s MicroLED techológiou práve pre Apple.

Cupertino údajne do tejto produkciu investuje 330 miliónov dolárov. Hotové obrazovke poputujú do iPhonov, iPadov, MacBookov i ďalších Apple produktov.

Náročný vývoj

Kľúčovými faktormi, v ktorých nová technológia prekonáva staršie LCD či OLED panely, sú menšie rozmery a úspora energie. MicroLED spotrebuje o 90% menej batérie ako LCD a sýtosť farieb je porovnateľná s OLED. Nová technológia navyše podporuje vysoký jas, širší farebný gamut ale napríklad aj lepšie pozorovacie uhly a vyššiu obnovovaciu frekvenciu.

Vývoj MicroLED sprevádzajú komplikácie a preto budú prvé displeje pravdepodobne vychádzať z mini-LED technológie, ktorá je niekde medzi tradičnou LED a MicroLED.

Porovnanie technológií / zdroj: TrendForce

Mini-LED Checklist

Aktuálne je vo výoji šesť Apple zariadení, ktoré budú vybavené touto technológiou displeja. Premiéru by mala mať na obrazovke 12,9 palcového iPadu Pro. Nasledovať budú 27 palcový iMac Pro, 14,1 palcový a 16 palcový MacBook Pro, 10,2 palcový iPad a 7,9 palcový iPad mini.

Prototypy Apple Watch s MicroLED značka testuje už nejaké tri roky. Pôvodné, optimistickejšie prognózy hovorili o možnom odhalení v roku 2020. Leaker L0vetodream však vtedy tieto hlasy trochu schladil, keď predpovedal, že Apple Watch Series 6 budú mať stále OLED displej.

Vo chvíli, keď bude MicroLED hotový, je však celkom slušná šanca, že to budú práve smart hodinky, ktoré sa stanú vlajkovou loďou pre uvedenie novej technológie. Aj v minulosti boli totiž práve Apple Watch prvým produktom značky, ktorý disponoval OLED panelmi, odkiaľ si našli cestu do iPhone X v roku 2017.

zdroj: DigiTimes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.