Apple a Google budú “sledovať” polohu užívateľov kvôli Covid-19

Apple a Google zahajujú významnú spoluprácu

Spoločnosti Apple a Google ku koncu týždňa oznámili zahájenie výnimočnej spolupráce, ktorá na prvý pohľad môže zasahovať do súkromia užívateľov. Veci sa však majú trochu inak a Apple vraví, že ochrana súkromia užívateľov bude jedným z kľúčových pilierov nového projektu.

Dvojica technologických gigantov oznámila, že v rámci ochrany zdravia čo najväčšieho množstva ľudí pripravuje nové lokalizačné rozhranie postavené na Bluetooth technológii. Ako už zrejme viete, tá vie nielen prenášať dáta, ale zariadenia s Bluetooth vnímajú polohu okolitých zariadení. Práve preto chcú technologickí giganti vyvinúť API a funkcie vstavané priamo do operačných systémov iOS a Android, na základe ktorých môžu zariadenia vnímať, či niekto vo vašej blízkosti nemá koronavírus.

Spoločnosti sa zaviazali, že už v máji vyjde rozhranie, ktoré umožní komunikovať iPhonom a Androidom pomocou oficiálnych aplikácií zdravotníckych inštitúcií. Aplikácie budú dostupné zadarmo na stiahnutie cez App Store a Google Play.

V nasledujúcich mesiacoch potom Apple a Google pridajú do svojich systémov špeciálnu funkciu, ktorá bude využívať Bluetooth na vnímanie zariadení užívateľov, u ktorých sa prejavilo ochorenie COVID-19. Funkcia bude voliteľná a užívatelia si môžu sami zvoliť, či chcú alebo nechcú byť “sledovaní”. Takmer všetko funguje cez Bluetooth, monitorovanie polohy užívateľov sa v žiadnom prípade neprenáša na internet.

Dvojica firiem sa zaviazala, že v rámci iniciatívy budú transparentné a už čoskoro zverejnia podrobné informácie na dedikovanej stránke. Server TechCrunch však už teraz exkluzívne priblížil, ako bude celá vec fungovať. Funkcia využíva internetové pripojenie len minimálne: užívateľom sa každých 15 minút vygeneruje nové ID a s pomocou Bluetooth sa zdieľa s ostatnými telefónmi v okolí.

Identifikátory sa ukladajú na dedikovaný server po dobu 14 dní, čo je maximálny čas inkubačnej doby ochorenia. Ak užívateľ potvrdí, že bol pozitívne testovaný na COVID-19, informácia sa priradí k jeho ID, nikto však nebude monitorovať jeho polohu. Ostatní užívatelia budú mať následne možnosť nahrať na server ID telefónov, s ktorými boli v kontakte. Dôjde k porovnaniu údajov, a ak sa medzi ID nájde také, ktoré patrilo nakazenému človeku, užívatelia budú varovaní a obdržia návod, ako postupovať.

Apple tiež oznámil, že Apple Maps budú zobrazovať testovacie strediská na Covid-19. Organizácie, ktoré poskytujú možnosť otestovania sa na ochorenie Covid-19, si musia stiahnuť oficiálnu šablónu vo formáte .CSV, vyplniť všetky podrobné údaje a odoslať ju spoločnosti Apple. Celý postup je dostupný na registračnom portáli COVID-19 spoločnosti Apple. Funkcia bude spustená celosvetovo a pristupovať k nej tak môžu aj slovenské inštitúcie.

Za zmienku stojí aj to, že Apple si registroval domému AppleCoronavirus.com, zrejme aby ju využil na presmerovanie či aby ju ubránil pred podvodníkmi, ktorí by sa chceli nabažiť na ľudskom nešťastí a dôvere v kalifornskú spoločnosť. (Zdroj)

Apple Maps Covid-19 Testing Site

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.