Aký názov dostane nový macOS?

S pripravovaným predstavením novej generácie operačného systému vždy ide ruka v ruke aj uvažovanie o tom, ako Apple novinku pomenuje.

Od mačiek k turistike

WWDC 2020, ktoré odštartuje už o necelý týždeň, má priniesť viacero zaujímavých noviniek. Veľká aktualizácia systému pre platformu Mac nemôže chýbať. Otázkou ostáva, aké meno novému prírastku do rodiny macOS v Cupertine vyberú.

Apple mal svoju chvíľku s faunou – najmä s mačkovitými šelmami. Bol tu napríklad gepard, puma, tiger, leopard či lev. Neskôr prešli v Apple na geo tematiku a inšpiráciu brali z rôznych destinácií – OS X Mavericks, Yosemite, Sierra aj Mojave, alebo aktuálna Catalina.

Checklist

Cupertino si obvykle chráni plánované názvy trademarkom a zo zoznamu registrovaných značiek, ktorý sa na svetlo dostal po predstavení OS X Mavericks, ostáva posledná štvorica: Mammoth, Monterey, Rincon a Skyline. Apple patenty na tieto názvy priebežne aktualizoval a udržiaval tak názvy “pri živote”.

Napríklad v prípade Cataliny však nešlo o meno, ktoré by patrilo na spomínaný zoznam. Apple tak občas prekvapí a zvolí niečo celkom iné. Takisto majú v Cupertine záľubu v nadväznosti názvov – spomeňme napríklad Sierra a High Sierra alebo aj starší Yosemite a nasledujúci El Capitan.

Inšpirácia ARM architektúrou?

V prípade macOS 10.16 má ísť o nie celkom prelomový update, takže je možné, že aj pri názve Apple nejakým spôsobom nadviaže na ostrov Catalina. Na druhej strane, Apple má oznámiť aj svoje plány s ARM architektúrou a možno tento zlomový moment bude reflektovať aj v názve nového macOS, ktorý by sa teda mohol vybrať celkom nový smerom.

Aký názov nového macOS by ste vybrali vy?

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.