Ako Apple rieši žiadosti o prístup k údajom zo zariadení

V USA aktuálne prebieha vyšetrovanie streľby na Floride a jeho súčasťou je aj snaha FBI dostať sa k údajom v iPhonoch, ktoré patrili strelcovi. Ako Apple postupuje v podobných prípadoch?

Kalifornská spoločnosť dostáva ročne státisície podobných žiadostí, ktoré majú jediný cieľ. Získať dôležité informácie, nachádzajúce sa na inkriminovanom zariadení, ktoré môžu pomôcť preukázať vinu či nevinu podozrivého.

Preníknúť cez viacúrovňovú ochranu Apple zariadení nie je vôbec jednoduché. Aj keď sa objavujú správy o tom, že sú jednotlivci či skupiny, ktorí to dokázali, vyšetrovatelia sa spoliehajú radšej na odborný zásah – ideálne priamo od výrobcu zariadenia.

Rôzny obsah žiadostí

Apple posudzuje každú z podobných žiadostí individuálne a nemusí vyhovieť vždy. Na svojom webe pravidelne uverejňuje nové žiadosti spolu s infom o ich obsahu, či priebehu. Žiadosti sú rôzne aj pokiaľ ide o ich obsah – niektoré žiadajú prístup k službám ako iCloud či iTunes, iné zaujímajú finančné identifikátory. Apple môže žiadosti vyhovieť ako celku alebo iba konkrétnej časti.

V zozname figuruje aj Slovensko, kde v minulom roku 2019 bola do Apple zaslaná 1 žiadosť, ktorej spoločnosť nevyhovela. Prvenstvo v počte zaslaných žiadostí si drží Nemecko – v rovnakom období totiž žiadali jeho úrady Apple o prístup k takmer 14 000 zariadeniam. Pokiaľ ide o globálnu perspektívu, kalifornská spoločnosť vyhovela v 82% všetkých žiadostí.

Ak vás téma zaujíma, prehľad žiadostí si môžete prezrieť na oficiálnom webe Apple.

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.