5 produktov, ktoré včera Apple (ne)oznámil

Kolieska pre Mac Pro teraz samostatne za 849€

Hviezdou včerajšieho večera bol nepochybne nový iPhone SE. Ten, ktorý zdedil telo iPhonu 8, ale prevzal vnútornosti z iPhonu 11 a nasadil tomu celému atraktívnu cenovku. No aj keď to bola hlavná hviezda večera, Apple začal predávať zbierku ďalších produktov. Časť z nich pritom vôbec neoznámil a začal ich predávať potichu, bez tlačovej správy. O ktorých produktoch je reč?

Ochranné kryty pre iPhone SE

Staronový telefón, staronové obaly. Apple včera začal po boku iPhone SE predávať novú kolekciu obalov, ktoré sú kompatibilné ako s novým iPhone SE, tak s iPhone 8, pretože navonok sú skrátka totožné. Reč je o kolekcii silikónových obalov dostupných v čiernej, bielej a pieskovo ružovej za cenu 39€.

Dostupný je samozrejme aj kožený obal pre iPhone SE. Tento je drahší, stojí 49€ a dostupný v troch farebných prevedeniach: polnočnej modrej, čiernej a Product(RED). S tým súvisí aj ďalšia novinka, Apple plánuje až do septembra peniaze z Product(RED) doplnkov vyčleniť na boj proti COVID-19 namiesto obvyklého boja proti malárii a tuberkulóze v Afrike.

Kolieska pre Mac Pro za 849€

Apple si vďaka minuloročnému Mac Pro a Pro Display XDR vyslúžil kritiku hneď niekoľkokrát. Najprv to bolo kvôli faktu, že stojan na displej sa predával samostatne za 1 000€. No a následne aj preto, že kolieska pre desktopovú verziu Mac Pro sa začali predávať za 400€, pričom užívateľ dostal takéto zariadenie rovno z továrne, bez klasických nožičiek.

No pre tých, ktorí si kúpili Mac Pro s nožičkami a radšej by mali kolieska, je tu nové riešenie. Apple začal predávať samostatný Mac Pro Wheels Kit za 849€, čo je sada štyroch koliesok, 4mm inbusu a návodu na namontovanie. Je to vlastne to isté, čo Apple ponúka za 400€, ale teraz je k tomu pripočítaná ešte cena za prácu – Vašu prácu.

Mac Pro Wheels Kit

Nová grafická karta pre Mac Pro

Ďalšou novinkou týkajúcou sa Macu Pro je možnosť osadiť ho grafickými kartami AMD Radeon Pro W5700X. Reč je o jednej z najnovších grafických kariet spoločnosti AMD postavenej na architektúre RDNA, ktorú využívajú aj nové konzoly PlayStation 5 a Xbox Series X. Konkrétne táto karta ponúka 16GB operačnej pamäte GDDR6 s rýchlosťou 448GB/s a výkon 9,4 teraflopov.

Výkonovo je teda niekde na úrovni grafického čipu v PlayStation 5 pri bežnej prevádzke, pričom tá vďaka dynamickým frekvenciám dosahuje výkon do 10,2 teraflopov. Oproti Xbox Series X však zaostáva o 22%. Karta je však vhodnou voľbou pre tých, ktorým nestačí základná grafická karta Radeon Pro 580X (8GB GDDR5), ale zas nepotrebujú ani karty Radeon Pro Vega.

Karta využívajúca MPX Module ponúka 4 porty Thunderbolt 3 a jeden HDMI 2.0 port. Ponúka dostatok výkonu na šesť 4K monitorov, tri 5K monitory alebo tri Pro Display XDR monitory. Ak si kupujete nový Mac Pro a zvolíte si túto kartu pri objednávke celého počítača, jeden kus vás vyjde 750€, dva kusy 2000€.

Dostupná je však aj samostatne za cenu 1250€.

Náhradné špunty pre AirPods Pro

Jedným z častých problémov pri špuntových slúchadlách je fakt, že ak špunty stratíte alebo zničíte, tak sa málokedy dopracujete k náhradným kusom. Isto, niektorí výrobcovia predávajú náhradné kusy, iní vám ich pošlú len v rámci reklamácie, a sú aj takí, ktorí vám radšej predajú úplne nové slúchadlá za plnú cenu.

Apple sa rozhodol zaradiť do prvej kategórie a začal predávať náhradné špunty pre AirPods Pro. Na výber máte dva páry malej, strednej alebo veľkej veľkosti. Bez ohľadu na to, ktorú si vyberiete, Apple vám sadu predá za 9€.

Klávesnice s trackpadom pre iPady

Apple minulý mesiac po boku nového MacBooku Air a iPadu Pro oznámil aj novú Magic Keyboard pre iPad Pro. Táto klávesnica mala najprv sľúbený dátum vydania v máji, nakoniec sa ale zadarilo jej výrobu urýchliť a dostupná bude už budúci týždeň, s možnosťou predobjednania už teraz za 339€ (11″) alebo 399€ (12,9″).

Na rozdiel od tradičných Smart Keyboard Folio klávesníc, táto ponúka plastové klávesy s nožnicovým mechanizmom zo 16″ MacBooku Pro a nového MacBooku Air. Nechýba ani LED podsvietenie, ktoré bolo doposiaľ len výsadou MacBookov a túži po nej aj mnoho užívateľov desktopových Macov. Nabíja sa cez USB-C, pričom podporuje passtrough nabíjanie. Užívatelia si tak môžu súčasne nabiť klávesnicu aj tablet.

Klávesnica tiež ponúka trackpad, ktorý je oficiálne podporovaný systémom iPadOS 13.4 a to na všetkých kompatibilných tabletoch. Zaujímavosťou je aj to, že ak užívateľ “zaklapne” iPad, deaktivuje sa mu mikrofón. Reč je teda o podobnej funkcii zabezpečenia, akú ponúkajú aj MacBooky.

A to nie je všetko. Apple tiež začal predávať Logitech Combo Touch Keyboard Case pre iPad Air a iPad 7. generácie. Klávesnica má podobný dizajn ako tie pre Microsoft Surface, slúži aj ako stojan a má úložný priestor pre Apple Pencil alebo Logitech Crayon. Nechýba ani trackpad s multi-touch podporou a LED podsvietenie kláves. Bez ohľadu na to, či je klávesnica určená pre iPad 7. generácie alebo iPad Air 3. generácie stojí 150€. Klávesnica sa pripája cez Smart Connector.

Logitech Combo Touch Keyboard Case

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.