Recenzia Transcend JetDrive 855: jednoduchý upgrade SSD v Macu

SSD disk JetDrive od Transcendu je zaujímavým produktom. Okrem toho, že slúži ako upgrade flashového úložiska vo vašom Macu, využijete ho aj ako rýchly externý Thunderbolt disk.

Povedzme, že chcete upgradovať SSD disk vo svojom MacBooku alebo stolovom Macu. Obzvlášť v prípade novších Retina modelov máte pomerne obmedzené možnosti – Apple totiž používa menej rozšírený PCIe konektor a výrobcovia musia ponúkať produkty doslova šité na mieru.

Jedným z takých je aj séria JetDrive od spoločnosti Transcend, ktorej najvyšší model, JetDrive 855, sme mali možnosť otestovať. 

Dve muchy jednou ranou

JetDrive 855 je v podstate dvoma produktami v jednom. Pod atraktívnym hliníkovým obalom s Thunderbolt konektivitou sa schováva samotný PCIe disk, ktorý sa dá využiť ako náhrada interného disku vo vybraných Macoch.

Ide o rovnaké 3D NAND flashové úložisko, aké Apple dodnes používa vo svojich Retina MacBookoch: NVMe pamäte so štvorpruhovým PCIe konektorom a výrobcom udávanou maximálnou prenosovou rýchlosťou 1 400 MB/s (zápis) a 1 600 MB/s (čítanie). Na pripojenie ako externý disk využíva JetDrive štandard Thunderbolt 1 s prenosovou kapacitou až do 10 Gb/s.

V balení okrem samotného disku nájdete stručný obrázkový návod a dva skrutkovače – na otvorenie samotného boxu a spodného krytu MacBooku. Okrem toho výrobca pribalil aj dve gumené nožičky, ktoré môžete nalepiť na spodnú stranu disku v prípade, že ho chcete využiť ako externé úložisko. 

Ak máte záujem len o upgrade priamo do Macu, Transcend ponúka rovnaké disky aj bez externého obalu v podobe JetDrive 850. Takisto môžete siahnuť po variante 825/820 s pomalším dvojpruhovým PCIe konektorom a AHCI protokolom, ako aj po SATA III diskoch kompatibilných s ešte staršími mašinami. Celú tabuľku kompatibility si môžete pozrieť tu alebo priamo na stránkach výrobcu.

Keďže je produkt cielený primárne ako upgrade Macu, spoločnosť zatiaľ v ponuke nemá disky pre najnovšie MacBooky Pro (2016 a novšie). Tie majú totiž SSD napojený priamo na základnú dosku a nedá sa tak používateľom vymeniť. Ocenia ho preto skôr majitelia MacBookov Pro/Air vyrobených do roku 2015, prípadne používatelia Macu mini a Pro – nehovoriac o dnes už staršom Thunderbolt 1 rozhraní, na ktoré by ste pri nových Macoch potrebovali redukciu.

Transcend predáva svoj JetDrive v troch rôznych kapacitách: 240 GB, 480 GB a 960 GB za ceny od cca 200 eur do necelých 400 eur. My sme si odskúšali jeho 240 GB variantu.

Ultrarýchly externý SSD

Čaro nami testovaného modelu s externým boxom spočíva práve v jeho flexibilite. Využiť ho môžete ako upgrade vstavaného disku vo svojom Macu, no taktiež aj ako rýchly Thunderbolt externý disk. Hliníkový obal v takomto prípade príde vhod na uschovanie pôvodného disku, ktorý dostane nový život ako externé úložisko. 

Aj keď Thunderbolt 1 má teoretickú priepustnosť 10Gb/s (1 250 MB/s), v našich testoch sme sa k týmto rýchlostiam nepriblížili – napriek tomu, že samotné PCIe moduly majú naviac (viď merania v internom zapojení nižšie). V Blackmagic Disk Speed test sme pri externom zapojení namerali rýchlosti okolo 650 MB (zápis)775 MB (čítanie). Po výmene za SSD disk z 13“ MacBooku Pro (Early 2015) boli výsledky podobné: približne 620 MB/s pri čítaní, zápis však výrazne kolísal medzi 200 až 500 MB/s.

JetDrive zapojený cez Thunderbolt (disk od Transcendu hore, pôvodné Apple SSD z MacBooku dole).

Závisieť môže aj od kapacity konkrétnych diskov, my sme mali ten najmenší od Transcendu. Pri SSD úložiskách totiž všeobecne platí pravidlo, že s väčšou kapacitou dosiahnete aj vyššie prenosové rýchlosti. Je tak možné, že pri 500 GB a 1 TB variantách by boli výsledky o niečo lepšie. 

V prípade, že budete obal s diskom využívať na prenos dát medzi viacerými prístrojmi, možno natrafíte na problém s novšími MacBookmi s USB-C konektormi. JetDrive totiž napevno využíva starší Thunderbolt konektor, takže nepomôže jednoduchá výmena káblu ako pri štandardýných externých diskoch. Siahnuť tak budete musieť po drahom a nepraktickom adaptéri. 

Keďže TB3/USB-C MacBooky sú na trhu už skoro tri roky, ide asi o najväčšie mínus produktu. Teda aspoň v prípade, že máte v domácnosti alebo kancelárii novšie Macy a chcete si medzi nimi zachovať kompatibilitu.

Disk sme zo zaujímavosti otestovali aj na novšom stroji, pomocou oficiálneho Thunderbolt adaptéru od Applu. Rýchlosti boli v tomto prípade viacmenej identické ako pri zapojení priamo cez Thunderbolt port. 

Výmena disku

Aj napriek väčšej rýchlosti v porovnaní s bežnými SSD riešeniami na trhu by však bola škoda používať JetDrive výhradne ako externý disk. Zažiari práve v internej konfigurácii.

Výmena disku v MacBooku našťastie nie je príliš zložitou záležitosťou. Stačí nasledovať obrázkový návod, napríklad od stránky iFixit.com. Vystačíte si pritom s dvojicou praktických skrutkovačov priamo v balení. Na presun údajov alebo inštaláciu systému na nový disk máme hneď niekoľko možností.

Obnova zo zálohy: Na JetDrive môžete nakopírovať obsah svojho súčasného disku, či už pomocou Time Machine alebo iného klonovacieho softvéru. Následne stačí vymeniť disky a môžete pokračovať v práci.

Boot z externého úložiska: Rovnako môžete najprv vymeniť disky, následne nabootovať zo svojho pôvodného cez externý box a systém nainštalovať takýmto spôsobom. V prípade, že máte JetDrive bez externého boxu, bootovať sa dá aj z vlastnej Time Machine zálohy.

Internet Recovery: Do tretice môžete rovno odignorovať zálohy a čistú inštaláciu macOS vykonať priamo cez internet. Stačí po výmene disku zapnúť Mac a podržať CMD-R.

Detailný postup inštalácie macOS nájdete napríklad v oficiálnom manuáli od Transcendu. 

JetDrive je výrazne rýchlejší ako vstavaný disk od Applu.

Aké sme teda namerali rýchlosti po zapojení disku na základnú dosku? Oproti externému boxu boli citeľne vyššie. Zápis vyskočil na približne 750 MB/sčítanie dokonca na vyše 1 450 MB/s (pôvodný SSD od Samsungu v MacBooku dosahoval len necelých 400 MB/s zápis a 1 050 MB/s čítanie). 

Externý Thunderbolt box tak zďaleka nevyužíva plný potenciál disku a preto ide skôr o akúsi čerešničku na torte, ktorá vám ostane po jeho inštalácii do počítača.

Resumé

JetDrive nie je lacný a na poli externých SSD diskov nájdete omnoho výhodnejšie (aj keď o niečo pomalšie) riešenia. Ak však hľadáte náhradný SSD do Macu, ktorý sa dokáže vyrovnať – a v našom prípade aj prekonať – vysokej rýchlosti vstavaných diskov, nič lepšie na trhu zrejme nenájdete. 

Disk od Transcendu je výrazne rýchlejší ako aj ten najrýchlejší od Applu* a keď siahnete po verzii s boxom, získate do zbierky aj veľmi rýchly externý disk, čo je pekný bonus. Ešte pred kúpou však zvážte, či ho využijete – dané modely totiž stoja v priemere o nejakú tú stovku naviac. 

*Hovoríme tu samozrejme o modeloch do roku 2015, novšie stroje majú disky ešte rýchlejšie, nedajú sa však vymeniť.

 

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.