Mac Pro parí k špičke z hľadiska opraviteľnosti

Nový profi desktop od Apple získal 9 z 10 bodov od portálu iFixit. Ten sa bližšie pozrel na aspekt opráv zariadenia.

“Čierna” ovca rodiny

Jednoduchý na rozobratie, s možnosťou vymeniť komponenty aj bez ďalších nástrojov či s prehľadným značením na samotných častiach. To sú hlavné špecifiká a zároveň aj kvality, ktoré ocenili ľudia z iFixit.

Mac Pro tak celkom nezapadá medzi ostatné Apple produkty, ktoré sú známe nie príliš otvoreným prístupom pokiaľ ide o možnosť opráv zo strany zákazníka. Pre porovnanie, iPhone získal v rovnakom teste 6 z 10 a MacBook dopadol ešte o niečo horšie – 3 z 10.

Zdroj: iFixit

Dostupnejšie a za menej

Nezanedbateľným benefitom nového Macu je aj možnosť výmeny či upgradu pomocou komponentov od tretích strán. V praxi tak náhradné diely zoženiete nielen jednoduchšie, ale aj lacnejšie. Je dokonca možné, že procesor v Mac Pro dáva vďaka modulárnemu dizajnu aj určitý priestor pre DIY vylepšenia (nie je tým samozrejme myslené nejaké pájkovanie na kolene a podobne). Či tomu tak je aj v praxi, ešte potrebuje iFixit otestovať.

Zdroj: iFixit

Kde Mac Pro trochu sklame všetkých nadšencov pre svojpomocné úpravy a výmeny, je disk. SSD je pevne spojený s T2 čipom. Takisto aj oficiálny zoznam od Apple, v rámci ktorého sú vymenované povolené opravy je vcelku strohý. Niektoré súčasti tak stále patria k nákladným a ťažko zohnateľným.

Odhliadnuc od týchto negatív však treba nový prístup k opravám a možnostiam opraviteľnosti vnímať pozitívne. Mac Pro tak aj napriek nie najnižšej cene môže s dobre a prezieravo robeným servisom slúžiť dlhšie a za menšie náklady.

Zdroj: iFixit

komentárov
  1. pri tej cene si vacsina ludi povie, radsej za 1/4 cenu nieco co vyhodim kazde 3 roky .. a o 12 rokov bude cely macpro tak isto ako moje 4 ine pocitace.

    chapem ze cielovka nie je kazdy atd .. ale ten rebricek je v tomto kontexte irelevantny. pri tej cene ako firma predpokladam a ocakavam, ze ked je problem niekto pride do 4h a opravi to .. a ked nieco dokupim, tak dobehne a on to vlozi do pocitaca a ja sa nemusim ani zohnut.

    a este comment k veci, vymysleli pocitac kde mozem menit komponenty (aj to iba niektore) .. kde som to uz len videl? viete niekto?

    0
    0
  2. Jasne, a ked nastane problem, tak Ta na zakazbickej podpore prepoja niekde do Indie, k nejakemu Prasidovi…ktory sa ta najskor bude pytat ci je pocitac zapnuty v zasuvke, ci je spravne rozbaleny a podobne :)

    0
    0
  3. Za 1/4 cenu (cca 1600€) si kupis nejaky iny pocitac a mozes si kupit za 4 roky dalsi..ale ak proste niekto potrebuje vykon, tak si kupi mac pro za 6500 a za 4 roky si kupi dalsi :)

    mac pro ma svoju cielovku a ti co ho kupia vedia preco a zvacsa sa im to v biznise vrati a vyplati :)

    0
    0
  4. peter: Ked sa pokazil moj macbook pro za 2499 eur tak som ho sam odniesol APR, kde som ho kupil, a zarucna oprava trvala 26 dni. Nemal som ho este ani 2 mesiace.

    crw: Zakladna verzia toho Macu Pro ma mizerny vykon. Kto nepotrebuje Apple programy pre macOS, tak mu je zbytocny. Este aj Adobe programy idu lepsie na PC. A nejakemu AMD Threadripperu nedokaze ani nahodou konkurovat. Proste je predrazeny a priplatky su extremne.

    0
    0
  5. dfx: tak to je cele zle .. ja ho mam nejaky rok a pol zatial ide v pohode, aj klaveska drzi fajn. dufam ze sa mi nestane co tebe lebo to je extremny cas. pre mna je vypadok kazdy jeden den dost zle nie to este mesiac :(

    miestami zacinam nadobudat pocit ze je len cenovka neprimerana ale sluzby budu na urovni lacnych NB .. akurat je to cele v peknom sate co sa mi dost nepaci.

    musim ale uznat ze oproti win je macos velka vyhra .. tak by som mal fakt velku dilemu keby som v tvojej kozi :(

    0
    0
  6. >> dfx – 26 dni.. to je nehorazne dlho.. nebolo by lepsie dohodnut si termin v apple store vo Viedni a nechat to opravit tam?
    moja skusenost s apple stormi je velmi dobra- vlastne nemoze byt lepsia.
    vymena logic boardu na zaklade mojej nespokojnosti, ani to neoveroval nejaky ich specialista v oddeleni reklamacii ci si nahodou nevymyslam :)).
    do troch dni od mojej ziadosti som mal v podstate novy macbook pro..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.