iPhone môže pristupovať k polohe aj pri vypnutí funkcie

Bezpečnostný experti si tento týždeň všimli zaujímavý detail. Nový model iPhone Pro lokalizuje polohu aj v prípade, že si jeho majitelia v Nastaveniach deaktivovali prístup k polohe pre všetky apky a systémové služby.

Ide pravdepodobne o bug v iOS, keďže podobná svojvoľná aktivita telefónu nie je úplne v poriadku. Apple však na adresu týchto znepokojení hovorí, že iPhone pracuje tak, ako má:

“Ide o normálny jav, pri ktorom sú aktivované lokalizačné služby a objaví sa ich symbol. Ikonka sa zobrazuje pre systémové služby, ktoré nemajú možnosť prepínania (aktivácie lokalizačných služieb, pozn. red.) v Nastaveniach.” 

Z toho vyplýva, že Apple má určité systémové služby, ktoré kontrolujú polohu nezávisle od toho, či je táto možnosť pre konkrétne aplikácie a služby zapnutá alebo nie.

Apple problematiku ďalej rozviedlo s tým, že nové modely vybavené ultra širokopásmovým čipom U1 pristupujú k polohe pre určenie toho, či sa zariadenie (a s ním aj majiteľ) nenachádza v oblastiach, kde je používanie ultra širokopásmového pripojenia zakázané.

Tieto kontroly polohy sú podľa Apple limitované na príslušné zariadenie a informácie nie sú ďalej odosielané na servery spoločnosti. V budúcnosti by sa mal v Nastaveniach objaviť nový switch, ktorý umožní vypnutie ultra širokopásmovej technológie a tým aj potrebu lokalizácie na pozadí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.