iPhone 11: 5G LTE, 6G WiFi ako hlavná novinka?

Sme v dobe, kedy nastupujú hneď dve špičkové prenosové technológie – 5G LTE a WiFi 6. A budúci iPhone môže ponúknuť obe.

O možnosti využitia 5G LTE na novom iPhone sa počas súdneho pojednávania medzi Applom a Qualcommom zmienil manažér Tony Blevins. Prehlásil, že spoločnosť zvažovala nákup 5G LTE čipov od firiem ako Samsung, MediaTek a Intel. Či to ale ešte platí, z tvrdenia Blevinsa nie je jasné. Špekulácie totiž hovoria o možnom odklade na rok 2020, predstaviteľ Applu však tento výrok nekomentoval.

Na súde tiež potvrdil iné veci. Qualcomm a Apple podpísali exkluzívnu dohodu, v rámci ktorej bol Qualcomm jediným poskytovateľom modemov pre iPhone v rokoch 2011 až 2016. S vydaním iPhonu 7 sa v dodávateľskom reťazci objavil Intel, ktorý sa zakrátko stal ďalším exkluzívnym dodávateľom. Partnerstvo medzi dvomi firmami ale nie je novinkou. Intel dlhodobo dodáva procesory pre Mac a dokonca mohla byť dodávateľom komunikačných čipov pre iPad mini 2 v roku 2013. Kvôli dohode s Qualcommom ale tento plán padol. Dobovým argumentom bola cena – Qualcomm poskytol Applu čipy s výraznou zľavou, aby si zabezpečil exkluzivitu.

Inou novinkou je možnosť využitia WiFi 6. Po konferencii CES si to myslí analytik Barclays, Blaine Curtis. Počas veľtrhu bolo predstavených hneď niekoľko modemov podporujúcich rozhranie WiFi 6, označované tiež ako 802.11ax. Nová technológia sa vyznačuje vyššími prenosovými rýchlosťami, vyššou kapacitou, nižšou energetickou spotrebou a tiež zvýšenou výkonnosťou v rušných prostrediach, ako sú koncerty, športové podujatia či festivaly. K finalizovaniu špecifikácie by malo dôjsť ešte tento rok. Rovnako tak sa očakáva uvedenie prvých produktov vrátane modemov či telefónov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.