Apple predstavil 16 palcový MacBook Pro

Novinka s najväčším Retina displejom posúva hranice notebookov značky aj v ďalších rovinách.

Nový model disponuje už spomenutým displejom s uhlopriečkou 16 palcov, ktorý je najväčším z kategórie Retina v Apple notebookoch s rozlíšením 3072 x 1920 a 226 ppi. Každý kus prechádza individuálnou kalibráciou pre čo najlepší výsledok. Ďalej v zariadení nájdeme 6 či 8 jadrové procesory, až 64GB pamäte, či novú generáciu grafických kariet s VRAM až po 8GB. S ohľadom na túto konfiguráciu sa jedná o vôbec najvýkonejší MacBook Pro, ktorý doteraz Apple vytvoril. Pro skrátka boli svojím zameraním vždy určené pre ľudí, ktorí ho využívajú ako profesionálny nástroj na prácu a tvorbu a novinka toto pravidlo potvrdzuje.

Lepšia klávesnica aj chladenie

Nová Magic klávesnica nahrádza nie príliš populárne motýliky. Prináša prekopaný mechanizmus s rozpoznaním stlačenia klávesy na úrovni 1 mm. Nový dizajn ponúka príjemnejšiu a tichšiu prácu s klávesnicou. Niektorých isto poteší aj prítomnosť hardvérovej Esc klávesy. Keď už je reč o tejto časti zariadenia, treba spomenúť aj Touch Bar, Touch ID či Fource Touch trackpad a bezpečnostný čip T2 pre bezpečný štart a šifrovanie. Pokiaľ ide o zvukový element, laptop disponuje systémom šiestich reproduktorov a kvalitnejší mikrofón.

16 palcový MacBook Pro prináša nový level termálnej architektúry, ktorá umožňuje vyšší výkon po dlhší čas. Výkonejšie vetranie poskytuje pri náročných úlohách o 28% lepšie prúdenie vzduchu. V praxi tak dokáže nový MacBook Pro zvládnuť počas náročných procesov o 12 wattov viac ako jeho predchodcovia.

Výkon, výkon, výkon

Profesionálny nástroj, ktorý počíta s vysokými požiadavkami na výpočtový výkon, pochopiteľne ponúka aj Pro úroveň komponentov. Či už pôjde o programovanie, editovanie videa alebo 3D či iné náročné projekty, MacBook Pro 16 má dostatok hardvérovej sily. Laptop disponuje ponukou procesorov s šiestimi či ôsmimi jadrami s Turbo Boostom až po 5 GHz.

V porovnaní s štvorjadrovým MacBookom Pro ponúkne dvojnásobne svižnejší chod – overený pri úlohách rôzneho typu ako práca na komplexných hudobných projektoch, výpočtoch, programovaní či úprave fotografií. V prípade, že si zákazník siahne na najvyššiu možnú konfiguráciu, hovorí Apple o 80% náraste výkonu oproti predchádzajúcej generácii.

11 hodín na jedno nabitie aj najväčšie SSD v laptopoch

Výkonný stroj samozrejme vyžaduje aj backup v podobe poriadnej batérie. Tá v najnovšom MacBooku je zároveň najväčšou, aká bola doteraz v notebookoch Apple umiestnená. S 100Wh ponúkne cyklus až do 11 hodín browsovania na webe cez WiFi či prehrávanie videa cez Apple TV.

S prácou profesionála sa často nerozlučne spájajú aj rozsiahle projektové databázy či podklady. Aby sa všetko vošlo na zabudované úložisko, ponúka nový MacBook Pro SSD disky od 512 po 1TB v štandardnej konfigurácii. Pre prípady, kedy je však naozaj treba dostatok miesta, premiérovo prichádza aj 8TB SSD disk.

Novinka v lineupe Apple notebookov nastupuje na miesto 15 palcového modelu. Cena v USA začína na 2 399 dolároch.

komentáre
  1. Dusan: Souhlas. Docela jsem prijemne prekvapeny z navratu k normalnim sipkam, to jsem vubec necekal. U Applu si bude muset clovek zacit zvykat asi aspon na male radosti.

    Jinak nakonec je z toho tedy precejen redesign Pro rady, jak jsem tusil. S mensim, nejspis 14″ modelem, to ale asi tedy opravdu vypada az na jaro.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.