Ako je to s Apple Pay v Česku a na Slovensku?

Služba Apple Pay sa rapídnym tempom rozrastá nie len po Európe, ale aj po zvyšku sveta. No v Česku či na Slovensku sa jej premiéra bohužiaľ, zatiaľ nekoná. 

Aby sme si ale mohli bližšie povedať o dostupnosti tejto služby v našich krajinách, mali by sme si v krátkosti túto službu predstaviť a povedať si o nej zopár informácií.

V podstate sa vaša kreditná či debetná karta presunie z vašej peňaženky do vášho iPhonu, iPadu, Apple Watch alebo Macu. Na zaplatenie položky teda stačí priložiť iPhone či Apple Watch k bezkontaktnému terminálu. Apple Pay je mobilná platobná služba, ktorá je schopná nahradiť čip z kreditnej alebo debetnej karty, či už pri bezkontaktnej platbe, v aplikáciách iOS, alebo na internete.

Jedná sa o akúsi obdobu bezkontaktnej platby, ktorá sa v dnešnom svete hojne využíva. Bezpečnosť tejto služby je ale zvýšená vďaka dvojfaktorovej autorizácií pomocou Touch ID (odtlačok prsta), PINu alebo hesla. Táto služba umožňuje zariadeniam Apple bezdrôtovo komunikovať s predajnými systémami vďaka zabudovanému NFC čipu.

Kompatibilita

Nie všetky zariadenia sú kompatibilné. Službu Apple Pay podporujú predovšetkým zariadenia so zabudovaným NFC čipom, teda iPhone 6/6 Plus, iPhone 7/7 Plus, iPhone SE, iPhone 8/8 Plus, iPhone X a Apple Watch.

I keď máte starší iPhone (iPhone 5, 5C) nič sa nedeje. Vyššie sme uviedli, že službu podporuje aj zariadene Apple Watch. Síce nebudete môcť platiť pomocou iPhonu, no v aplikácií Apple Watch pre iPhone môžete platobnú kartu pridať a platiť tak hodinkami i keď váš iPhone nemá NFC čip.

Platiť môžete aj pomocou iPadu, či Macu – ide však len o online platby, zabudnite na prikladanie k terminálu. Podporovaný je každý iPad vydaný po roku 2014 a MacBook Pro s Touch ID, prípadne akýkoľvek novší Mac so spárovaným iPhonom.

Apple Pay bol spustený v roku 2014, kde inde ako v USA. Postupne sa rozrastal (v roku 2015 prišiel do UK, Kanady a Austrálie) a v súčasnosti je podporovaný vo viac ako 25 krajinách a mnohých bankách. Avšak Česká, či Slovenská republika na zozname stále chýba.

Možno ste narazili na článok, kde sa v informáciách pre investorov českej Moneta Money Bank objavila zmienka o mobilných platbách pre operačný systém iOS. Z toho si môžeme vydedukovať, že sa nejedná o nič iné ako o Apple. My sme sa však rozhodli osloviť priamo vybrané banky v Česku a na Slovensku a na danú tému získať oficiálne stanovisko.

Spýtali sme sa, či ich spoločnosť Apple oslovila so službou Apple Pay a či nad ňou prípadne uvažujú.

Naša otázka

Dobrý deň,

touto cestou by som vás chcel požiadať, či by bolo možné získať oficiálne stanovisko spoločnosti k mobilnej platobnej technológií Apple Pay (jej integrácií a prípadnému spusteniu), ktorá pôsobí v USA a Európe (v mnohých európskych krajinách) od roku 2014. 

Vaše oficiálne stanovisko by som rád získal, nakoľko bola pred nedávnom spustená služba Android Pay a na internete sa objavili čerstvé informácie o tlačovej správe českej Moneta Money Bank, ktorá zvažuje zapracovanie tejto technológie do svojho zoznamu služieb.

Rád by som sa teda z vyššie uvedeného dôvodu informoval, či vaša banka taktiež zvažuje použitie tejto technológie mobilnej platby a či bola banka kontaktovaná spoločnosťou Apple INC. ohľadom možnosti spolupráce na Apple Pay.

Pokiaľ vaša banka premýšľa nad zapojením služby Apple Pay (prípadne už na tom pracuje), bolo by možné informovať verejnosť s približným dátumom oficiálneho zapojenia služby Apple Pay?

Odpovede slovenských bánk

Dobrý deň, 

Tatra Banka ako inštitúcia, ktorá má záujem poskytovať svojim klientom inovácie v oblasti financií, podrobne analyzuje možnú spoluprácu so spoločnosťou Apple. 

Je fakt, že spoločnosť Apple  implementuje službu Apple Pay ako trhové riešenie v krajinách, ktoré sú z pohľadu veľkosti trhu a rozšírenia bezkontaktných technológií atraktívne pre spoločnosť Apple. 

Teda v tomto prípade je prvý inicializačný krok k spolupráci na strane spoločnosti Apple. Aktuálne Tatra banka nemá dohodnutý termín implementácie služby Apple Pay. 

Tatra banka v oblasti mobilných platieb rozvíja službu MobilePay, ktorá počtom transakcií a počtom aktívnych klientov stále rastie.   

Zuzana Žiaranová

hovorkyňa oddelenia komunikácie a stratégie značky, Tatra banka a.s.


Dobrý deň,

ďakujeme za oslovenie k téme. Nakoľko ale zatiaľ Apple Pay nepotvrdil termín príchodu na Slovensko, bolo by predčasné sa bližšie vyjadrovať k termínom.

Anna Jamborová
hovorkyňa, Československá obchodná banka, a. s.


Záleží nám na tom, aby sme klientom prinášali užitočné riešenia. Termín spustenia služby Apple Pay v jednotlivých krajinách však záleží od rozhodnutia spoločnosti Apple. V prípade, že nás bude spoločnosť Apple kontaktovať, a my sa rozhodneme do toho zapojiť, určite sa to dozviete.

Marta Cesnaková

hovorkyňa Slovenská sporiteľňa, a.s.


Dobrý deň prajem,

Služba Apple Pay je závislá od rozhodnutia spoločnosti Apple kedy vstúpi do CEE  krajín. Zatiaľ vieme povedať len toľko, že v budúcnosti zvažujeme aj my túto službu.

Alena Walterová

hovorkyňa, Všeobecná úverová banka, a.s.


Odpovede českých bánk

Dobrý den,

Díky za dotazy. Ve chvíli, kdy bude vstup Apple Pay na český trh opravdu potvrzen, budeme se společností Apple jednat.

V tuto chvíli testujeme platby mobilem pro systém Android. Jedná se o naše vlastní řešení v mobilní aplikaci My Air, kterou využívá přibližně 250 tisíc klientů Air Bank. Klientům bychom rádi možnost platit mobilem nabídli už brzy, konkrétní datum spuštění ještě není stanoveno.

Jana Karasová

hovorkyňa, Air Bank, a.s.


Dobrý den,

Raiffeisenbank zatím o zavedení této služby neuvažuje, nicméně zájem o tyto služby mezi klienty průběžně analyzujeme. 

Mgr. Petra Kopecká 

hovorkyňa Raiffeisenbank, a.s.


Dobrý den, 

Služba Android Pay vstoupila do České republiky koncem uplynulého roku, placení mobilem jejím prostřednictvím chceme nabídnout klientům během letošního roku. Pokud se Apple rozhodne spustit v tuzemsku Apple Pay, rádi ho budeme také podporovat. Přesnější informace k integraci, podmínkám ani času ale zatím nejsou známy.

Zdeněk Kovář

hovorca, Fio banka, a.s.


Komentuje Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

V současné době nedokážeme říct, kdy klientům s iPhony placení pomocí mobilu nabídneme. Záleží jen a pouze na tom, kdy se Apple rozhodne tuto službu v ČR spustit. Prozatím jsme kontaktováni nebyli, ale obecně platí, že bychom rádi Apple Pay našim klientům nabídli. Zabránit by tomu mohly prohibitivní poplatky nebo nepřijatelné podmínky provozování této služby vyžadované ze strany společností Apple. Ani jedno ale nepředpokládáme. Budeme připojeni na standardní rozhraní společnosti MasterCard, za naši stranu tedy budeme připraveni. Jakmile přijde ApplePay do ČR, měli bychom pak být jedni z prvních, kdo tuto službu nabídne.

Jakub Pavel

ředitel retailového bankovnictví, Equabank, a,s.


Pěkný den, pane Pilaři,

velmi vám děkuji za vaše dotazy. Vzhledem k tomu, že zatím nemáme konkrétní informace k Apple Pay, nemohu vám poskytnout více informací. Apple Pay chceme pro naše klienty spustit. Časování však záleží na Applu, kdy bude chtít do ČR vstoupit.

Tiskový mluvčí ČSOB

hovorca, Československá obchodní banka, a. s.


Dobrý den, zasílám naše stanovisko k Apple Pay.

Zavedení Apple Pay v průběhu tohoto roku nevyulučujeme, vše je však závislé na strategii společnosti Apple pro český a slovenský trh.

Petr Plocek 

hovorca, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.

Záver

Podľa vyššie uvedených odpovedí bánk môžeme usúdiť, že Apple Pay sa do našich krajín bohužiaľ tak skoro nechystá. Na druhú stranu ale môžeme uviesť aj pozitívum, ktoré z odpovedí taktiež vyplýva. Ako sme sa vyššie dozvedeli, väčšina bánk nad Apple Pay rozmýšľa a pokiaľ ich Apple osloví, majú záujem o nadviazanie spolupráce.

komentárov
  1. Mne sa síce podarilo rozchodiť túto službu neoficiálnou cestou ale je to trocha zdĺhavé, peniaze si musím posielať na zahraničný účet.

    0
    0
  2. vďaka za informácie. Aj zistenie, že banky chcú no apple nie, je lepšie, ako keď sa o tom vôbec nerozpráva.

    N26 je riešenie ako rozbehnúť apple pay v našich končinách. Ale ako písal scenic, je to okľuka.

    0
    0
  3. Scenic: a platit mozes na vsetkych bezkontaktnych terminaloch ako na GooglePay, alebo je to obmedzene?
    V zaciatkoch myslim v USA polatilo, ze GP fungoval na viacerych terminaloch ako AP.

    0
    0
  4. Ako sa vam to podarilo spojazdnit na N26? Treba tam pouzit nejaku inu adresu nez Slovensku ci ako? Mam kartu no nevedel som ze sa to ta oblbnut.

    0
    0
  5. N26 pýtal som sa na supporte a treba mať kartu vydanú na poštovú adresu v krajine, ktorá Apple Pay podporuje.
    Revolut s Apple Pay nefunguje – zatiaľ využívam Apple Pay cez kartu Boon., kde si cez Revolut posielam libry. Pre stiahnutie aplikácie Boon, ktorá má možnosť Apple Pay som musel mať nastavený Britský AppStore (prenastavenie vyžadovalo GB kartu a tak som tam použil kartu Revolut, všetko išlo hladko a v Poriadku).
    Platiť viem všade kde sú podporované bezkontaktné platby – od veľkých obchodov až po novinové stránky (ktoré podporoujú bezkontaktné platby!)

    0
    0
  6. V prvom rade nemám slov. 4 roky po zavedení ešte stále prešľapujeme na 1 mieste … bude, nebude? Po 2., vidieť tieto terminály v krajinách, o ktorých by ste si to ani nemysleli a ani nečakali, ale my tu na Slovensku ešte stále ani nevieme príchod Apple Pay. Asi nejaká kométa tu príde skôr a budeme o tom vedieť už dopredu.

    0
    0
  7. Ja pouzivam na ApplePay kartu od KBC Ireland, zriadenie uctu online karta prisla do 10 dni, registracia na SR adresu aj tel. cislo, ucet je EUR, prevod zo SR banky do 24h bez poplatku za zahr. platbu (vdaka jednotnemu trhu EU a IBAN), prehladna apka s podporou touchID, jediny poplatok co si uctuje KBC je poplatok za vedenie uctu 6EUR/kvartal

    0
    0
  8. precital som si clanok aj komentare a opravte ma ak som nieco zle pochopil:

    1. Apple neplanuje v dohladnej dobe ponuknut danu sluzbu na Slovensku a v Cechach, tym padom Slovenske a ani Ceske banky nevedia ponuknut tuto sluzbu svojinm klientom. Cize to nieje vyna ani chyba bank ale samotneho Apple, pre ktore ako klienti nie sme zaujimavi.

    2. ak pride na Slovensko alebo do Ciech turista, ktory ma zriadenu tuto sluzbu moze pouzit akykolvek bezkontaktny POS terminal na zealizovanie platby a teba nie je problem v technologii ani v limitacii zariadeni kde sa dana sluzba da na Slovensku a v Cechah vyzuzit, ale v samotnej spolocnosti Apple, ze sluzbu nechce ponuknut/spristupnit tunajsim bankam.

    3. cele sa to da obist uctom v zahranicnej banke a prenastavenim telefonu o com bude asi clanok co avizuje redakcia

    mylim sa v niecom?

    vdaka

    0
    0
  9. @scenic @subside Prosim Vas ako ste sprevadzkovali apple pay cez N26? Je treba objednat kartu na adresu z niektorych krajin ktore apple pay podporuju (spanielsko, finsko..) ako ste vyriesili tento problem prosim? Dakujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?