Ako funguje nová aplikácia “Find My”

Apple na WWDC predstavil aj novú “Find My” aplikácia, ktoré je dostupná pre Mac a iOS platformy (aj iPadOS). Find My na iOS nahrádza Find My Friends (priatelia) a Find my iPhone (Nájsť iPhone) a sústredí funkcie týchto aplikácií do jednej. Na Mac prichádza úplne nová aplikácia “Find”, ktorá má tie isté funkcie ako “Find My” pre iOS. Aplikácia je ale úplne nová a nahrádza nutnosť vyhľadávať zariadenia pomocou webového prehliadača a služby iCloud na webe. 

Find My má po novom veľmi užitočnú funkciu, ktorá lokalizuje zariadenia aj v prípade, že nie sú pripojené k Wi-Fi alebo mobilným dátam. Aplikácia využíva Bluetooth zariadenia v okolí (Apple zariadenia), aby lokalizovala stratené alebo odcudzené zariadenie. Stratený alebo ukradnutý iPhone bude môcť komunikovať s neďalekými Apple zariadeniami, aby tak majiteľovi odoslal svoju polohu.

Spoločnosť Apple navrhla funkciu Find My s prihliadnutím na súkromie a na ochranou súkromia. Využíva šifrovací systém, ktorý zabraňuje ľuďom, aby ho zneužívali na účely sledovania, takže osobná poloha užívateľa nie je k dispozícii ľuďom, ktorí chcú zachytiť signál Bluetooth zariadenia.

Riešenie šifrovania spoločnosti Apple vyžaduje, aby používateľ „Find My“ mal aspoň dve zariadenia Apple. Každé zariadenie vydáva neustále sa meniaci verejný kľúč, ktorý používajú zariadenia spoločnosti Apple na šifrovanie a odovzdávanie údajov o geografickej polohe. Tieto zariadenia môžu dešifrovať iba iné zariadenia Apple, ktoré užívateľ vlastní (resp. ktoré sú prepojené s ID Apple a chránené dvojstupňovou autentifikáciou). Nakoľko dokážu šifrovanie prečítať iba zariadenia vlastníka, nie je možné aby ktokoľvek, dokonca ani Apple mohol sledovať polohu zariadenia.

Apple taktiež oznámil, že funkcia Find My používa iba zanedbateľnú veľkosť dát, takže táto funkcia nemá dopad na životnosť batérie, spotrebu mobilných dát alebo súkromie užívateľa. Popíšeme si v skratke, ako vlastne Find My funguje. V podstate, keď zariadenie, ktoré užívateľ vlastní, zmizne (označené vo Find My ako stratené) bude toto zariadenie vysielať vyššie spomenutý verejný kľúč všetkým zariadeniam v okolí, a tento kľúč budú príjmať všetky Apple zariadenia naokolo.

 

Aplikácia Find My je k dispozícii v  iOS 13, iPadOS a MacOS Catalina, no nebude plne fungovať, kým tieto aktualizácie softvéru nebudú nainštalované na miliónoch zariadení po celom svete.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.