Aké novinky prináša rodina telefónov Samsung Galaxy S10?

Hviezdou večera síce bol Samsung Galaxy Fold, ale hneď po ňom juhokórejský gigant ukázal svetu jubilejnú desiatu generáciu – a to hneď v štyroch modeloch.

Samsung sa rozhodol vypočuť spätnú väzbu a zároveň dorovnať konkurenciu. Drží sa trendu využiť čo najviac plochy pre displej a dnes môžeme povedať, že prakticky celý predok mobilu tvorí jeden obrí displej. Padol tomu ale za obeť snímač rohovky Iris Scanning. Ten bol nahradený ultrazvukovým snímačom odtlačkov prstov pod displejom.Tentoraz majú telefóny Infinity-Odispleje, ktoré sú buď ploché alebo zakrivené a majú len jeden jediný výrez: kruhový pre fotoaparát.

| DISPLEJ

Telefóny S10 ponúkajú vôbec prvý Dynamic AMOLED displej s certifikátom HDR10+. Jeho jas dosahuje až 1200 nitov a dokáže zobraziť viac ako 1 miliardu farieb, vďaka čomu ukazuje zatiaľ najpresnejšie, najjasnejšie aj najsýtejšie farby. Vysoký kontrastný pomer pre zmenu zaručuje najtmavšie čierne a najsvetlejšie biele farby. Telefóny tiež majú funkciu Eye Comfort s certifikátom TÜV Rheinland, vďaka čomu telefón vie v horších svetelných podmienkach redukovať modré svetlo bez toho, aby dramaticky zhoršil kvalitu obrazu alebo pridával filter.

Galaxy S10 Colors

Jednotlivé modely majú odlišné displeje: Galaxy S10e má plochý 5.8“ panel s Full HD+ (2280×1080) rozlíšením, S10 má zakrivený 6.1-palcový Quad HD+ displej, S10+ má zakrivený 6.4-palcový S10 5G má 6.7-palcový zakrivený displej. Všetky majú Quad HD+ rozlíšenie (3040×1440) pri 550, 522 a napokon 505ppi. Model S10e má najnižšiu hustotu pixelov, 438ppi.

Galaxy S10e

| BEZPEČNOSŤ

Ultrazvukový snímač odtlačkov prstov ukrytý v spodnej strednej časti obrazovky pre zmenu analyzuje 3D mapu prsta a neskenuje len jeho 2D obraz. Túto novinku však nájdeme len na modeloch Galaxy S10, S10+ a S10 5G. Najlacnejší model, Galaxy S10e, ponúka len kapacitný snímač odtlačkov prstov na boku zariadenia. Okrem toho telefóny ponúkajú možnosť snímania tváre pomocou fotoaparátu, plus klasické možnosti na displeji – passcode alebo vzor.

| FOTOAPARÁT

Čo sa fotoaparátov týka, najväčšou novinkou je ultraširoký objektív so 123° zorným poľom, rozlíšením 16 megapixelov a clonou f/2.2 a 0,5X optickým zoomom. Dostupný je na všetkých modeloch spolu s druhým objektívom – širokouhlým, 12-megapixelovým Dual Pixel AF s optickou stabilizáciou obrazu, 77° zorným poľom a dynamickou f/1.5f/2.4 clonou. Na modeloch S10 a S10+ sa ešte pridáva do tretice 12-megapixelový telephoto PDAF objektív s f/2.4, optickou stabilizáciou obrazu a 45° zorným poľom. No a aby toho nebolo málo, tak na telefóne Galaxy S10 5G nájdeme aj štvrtý fotoaparát: 3D hĺbkový modul s hQVGA rozlíšením. Áno, dá sa povedať, že čím väčší displej, tým viac fotoaparátov.

Galaxy S10+ Buds

S pomocou fotoaparátov je možné natočiť vysokostabilné snímky vďaka dvojitej optickej stabilizácii obrazu – Super Steady. Telefóny tiež podporujú možnosť nahrávania videa s HDR+ farebnou škálou a samozrejmosťou je aj nahrávanie v UHD rozlíšení. AI koprocesor NPU (Neural Processing Unit) má na starosti dodatočné dolaďovanie kvality záberov bez nutnosti manuálneho nastavovania. Scene Optimizer funkcia vie rozpoznať a presne spracovať scény a funkcia Shot Suggestion pre zmenu ponúka možnosť automatických nastavení kompozície. Čerešničkou na torte je integrácia My Story funkcie Instagramu priamo do systémového fotoaparátu.

Galaxy S10e a S10 majú 10-megapixelový Dual Pixel fotoaparát s 80° zorným poľom. Na modeli S10+ ho dopĺňa ešte 8-megapixelová hĺbková RGB kamera s 90° zorným poľom a na S10 5G pre zmenu 3D hĺbková hQVGA kamera.

Galaxy S10e

| BATÉRIA

Čo sa batérie týka, telefóny ponúkajú v závislosti od verzie 3100 (S10e), 3400 (S10), 4100 (S10+) alebo 4500 mAh (S10 5G). Samozrejmosťou je podpora bezdrôtového nabíjania, ktoré je teraz obojsmerné. Okrem toho, že si môžete nabiť telefón, vďaka funkcii PowerShare môžete použiť telefón ako powerbanku pre ďalšie zariadenia – slúchadlá, hodinky, fitness trackery alebo dokonca ďalšie Samsung telefóny (S6–S9, Note5–Note9).

Galaxy S10+ Wireless PowerShare

| HARDVÉR

Výkonu nových zariadení napomáha AI, ktorá automaticky optimalizuje batériu, výkon CPU, RAM a teplotu zariadenia podľa toho, čo na ňom práve potrebujete robiť. A keďže je to AI, časom sa vie vo svojej precíznosti zlepšiť a urýchliť spúšťanie vašich najčastejšie spúšťaných aplikácií. Čo sa hardvérovej výbavy týka,všetky modely ponúkajú 8-jadrový procesor Exynos 9820 s dynamickou frekvenciou pohybujúcou sa v rozmedzí 1.9–2.3–2.7 GHz.

V závislosti od verzie potom S10e ponúka 6GB RAM a 128GB Flash, S10 8GB RAM a 128 alebo 512GB Flash a napokon S10+ponúka v základnej verzii 6GB RAM a 128GB Flash. Na výber je však ešte keramická S10+ s 1TB úložiskom a 12GB RAM. Vo všetkých prípadoch ide o LPDDR4X moduly a UFS 3.0 úložisko, dvojnásobne rýchlejšie oproti doterajším najrýchlejším úložiskám v mobiloch. Všetky modely tiež podporujú microSDXC karty s kapacitou do 512GB. Špeciálna verzia S10 5G nedostupná na našom trhu ponúka kombo 8GB RAM + 256GB úložisko, bez podpory pamäťových kariet.

| SOFTVÉR

Po softvérovej stránke sa môžu užívatelia tešiť na nové užívateľské rozhranie. Samsung opustil TouchWiz už v čase vydania Galaxy S6 a novšie verzie už ponúkali čistejšie rozhranie Samsung Experience. Toto bolo dokonca na S7 viac očistené a spolupracoval na ňom Google, vďaka čomu je toto rozhranie a telefón aj po 3 rokoch aktívneho používania rovnako plynulý ako v prvý deň (osobná skúsenosť redaktora). V prípade Galaxy S10 však dochádza k ďalšej zmene. Telefón prináša úplne nové rozhranie One UI, ktoré bolo navrhnuté tak, aby sa dalo používať len jednou rukou. Je doň hlboko integrovaný Bixby, ktorý sleduje aktivitu a vie náležite tomu prispôsobiť „bežnú rutinu“ zariadenia. Vlastne je to dosť podobné tomu, čo dokáže Siri.

| KONEKTIVITA A FUNKCIE

Telefóny tiež obsahujú AI funkcie, ktoré dokážu prispôsobiť telefón na hranie hier. Pri tejto príležitosti Samsung uzavrel dohodu s Gameloftom kvôli hre Asphalt 9: Legends a môžeme čakať, že to nezostane len tu. Už dnes sa totiž špekuluje o možnej spolupráci s Valve a Verizon, v rámci ktorých by spoločnosť priniesla na sériu S10 možnosť streamovania hier. Ako už píše samotný Samsung, podpora WiFi 6 a 5G LTE (v spolupráci s Verizon Wireless a Deutsche Telekom) umožňuje streamovať hry z cloudu s minimálnym lagom a pri uspokojivej grafickej kvalite.

Galaxy S10 Lifestyle

Medzi ostatnými vychytávkami telefónu nájdeme napríklad podporu Samsung Pay, Samsung Health, Samsung DeX a telefóny tiež majú certifikát vodeodolnosti IP68, v rámci ktorého môžu telefóny vydržať v hĺbke až 1,5 metra po dobu 30 minút.

| CENA A DOSTUPNOSŤ

Čo sa už cien týka, Galaxy S10e začína na 749€, S10 na 899€ a S10+ začne na 999€. Telefóny sa u nás začnú predávať už budúci mesiac, 8. marca/března. Predobjednať sa dajú už teraz. K dispozícii na našom trhu bude biele, čierne a zelené prevedenie, zatiaľ čo 1TB verzia S10+ bude dostupná v čiernej keramike.

Galaxy S10 Family of Devices

komentárov
  1. Funny ma pravdu, ale zas na druhej strane, precitat si nieco aktualne zaujimave o Samsungu, nezaskodi. Apple mam velmi rad, ale asi nie som sam, kto si coraz castejsie okukava konkurenciu, pre pripad, ze uz sa s Applom nechce dalej nervacit. Lebo povedzme si uprimne a nezaslepene, nieco je s Applom za posledne obdobie zle.

    0
    0
  2. Nieco s apple je ale stale je to 100:1 s androidovymi konkurentmi. Treba si uvedomit, ze iP6s (teda 4/5 rocny model) sa da stale plnohodnotne pouzivat bez akychkolvek problemov

    0
    0
  3. @TomasG: to ano, dokonca aj iP5s, ale toto je stara era produktov. Budu sa dat takto plnohodnotne pouzivat aj o 5 rokov produkty, ktore Apple vydava teraz? Napr. kupil by si si iPad, ktory ked vybalis, najdes ho ohnuty? Bol by si spokojny s klavesnicou na MacBooku, ktoru musis menit po mesiaci, lebo sa zasekava? iOs, co novy update, to novy pruser, hlavne, ze to testuju do nekonecna. A takto mozem pokracovat … A tu si treba uvedomit, ze za premiove prachy, cheme premiove produkty BEZ KOMPROMISOV.

    0
    0
  4. @JaMeMe to mas pravdu a preto aj hovorim, ze s apple nieco je a po 9 rokoch som sa rozhodol prejst ku konkurencii (dell a xiaomi), no po par mesiacoch vlastne po jednom som sa rychlo vratil spat k apple.
    Nepaci sa mi ich cenova politika a vobec je vidno, ze ked to mal v rukach Jobs tak jemu neslo o to sa dotahovat s konkurenciou co ma za nasledok znasobenie jedneho modelu v ramci celej produktovej ponuky. Nastastie vytvoril silny zaklad, z ktoreho apple stale tazi ale uvidime do kedy.
    Co mi ale neprekaza su tie prvotne chyby (ohybanie, zla klavesnica a pod). To tu bolo vzdy pri kazdom predstavovani novinky len to nebolo tak sledovane ako dnes. Treba to proste reklamovat co mne a mojmu okoliu zatial apple vzdy promptne vyhovel.

    0
    0
  5. @TomasG: odflaknuta klavesnica ale nie je prvotna chyba. Je to uz dalsia ganeracia klavesnice, ktora nefunguje. Motyle jednoducho nefunguju. A mna toto stve. Btw, co bolo zle s Dellom?

    0
    0
  6. @JaMeMe tak vybral som si i7 16gb ram 4k dotykovy displej a nesiel plynulo ani len samotny windows. Pri preinstalovani to vydavalo zvuky ako keby som tam mal mimozemstana. Sice to zvladalo nove hry co nebol primarny dovod kupy ale bezna praca nebola plynula a strasne ma to vytacalo. Pritom pc bol riadne softverovo udrziavany. Vratil som sa teda k airu z 2017 kde mi bezi plynulo win cez parallels subezne s mac os a ked ho prenasam nemam to jak druhe fitko.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.