WSJ: Odklady Apple produktov sa pod vedením Tima Cooka zdvojnásobili

Skoré ohlásenia produktov, odklady vydania alebo verejná beta, to sú veci, s ktorými sa u Applu stretávame v posledných rokoch. Podobné veci sa diali aj pod Stevom Jobsom, no v podstatne menšej miere, vyplýva z analýzy Wall Street Journal.

Renomované médium v rámci svojej štúdie zistilo, že počet odkladov medzi ohlásením produktu a jeho doručením k zákazníkom sa pod vedením Tima Cooka zdvojnásobil. Spoločnosť pod jeho vedením predstavila vyše 70 nových alebo aktualizovaných produktov. Z toho vydanie 5 produktov bolo posunuté o tri alebo viac mesiacov, 9 produktov bolo posunutých o jeden až tri mesiace. Približne rovnaké množstvo produktov bolo ohlásené počas vedenia Steva Jobsa, ale len jeden produkt sa dočkal viac ako trojmesačného odkladu.

Napriek avizovanému vydaniu v decembri/prosinci 2013 bol Mac Pro expedovaný niektorým zákazníkom až v máji/květnu 2014.

Tieto zmeny v počiatočnej (ne)dostupnosti Apple produktov sa odrazili aj na priemernom čase, ktorý trvá medzi predstavením produktu a jeho doručením do rúk zákazníkov. Za posledných 6 rokov sa priemerná čakacia doba zvýšila na 23 dní z Jobsových 11 dní. Za zmienku tiež stojí, že Apple odložil všetky tri nové produkty, ktoré predstavil Tim Cook – Apple Watch, AirPods a HomePod.

“Dlhšia čakacia doba medzi predstavením a vydaním môže uškodiť Applu na viacerých frontoch. Odklady dávajú konkurencii možnosť reagovať. To je niečo, čomu sa spoločnosť snažila v minulosti predísť tak, že produkt oznámila tesne pred vydaním, zhodujú sa analytici a bývalí zamestnanci Applu. Zvyšujú tiež sklamanie zákazníkov a Applu stoja predaje,” uvádza The Wall Street Journal. Za zmienku stojí, že očakávané produkty, ako sú slúchadlá AirPods alebo inteligentný reproduktor HomePod, zmeškali vianočnú sezónu a reálne tak stratili na predajoch.

Počas vedenia Tima Cooka sa ale zlepšili iné ekonomické aspekty firmy. Tržby sa viac ako zdvojnásobili aj napriek tomu, že príjmy sa počas posledných dvoch rokov nijak výrazne nezmenili. Cena akcií Applu v uplynulých šiestich rokoch vzrástla o trojnásobok, čím dosiahla rekordných úrovní. Spoločnosť uviedla, že v posledných troch mesiacoch roka 2017 očakáva rekordné predaje.

 

komentár
  1. Nabijacia podlozka na 3 zariadenia … krasne odprezentovane – doteraz fikcia.
    HomePod to iste. Clovek sa tesi a tesi, potom uz netesi a uz netesi a nakoniec uz kupi inde od schopnejsieho vyrobcu. Hlavne, ze mame farbickove pochody a emoji plne rite!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.