Trumpova hliníková daň môže zvýšiť ceny Apple produktov

Donald Trump pripravuje zákon, ktorý by v prípade schválenia mohol mať veľký dopad na Apple a ceny jeho produktov.

Pripravovaný zákon by mal totiž zaviesť daň na dovoz hliníku a ocele do USA. V prípade schválenia by firmy museli zaplatiť 10% alebo 25% daň v závislosti od materiálu, ktorý bude do USA dovezený. Detaily zákona ešte neboli priblížené, no niekoľko firiem už vyjadrilo znepokojenie. Apple sa k veci zatiaľ nevyjadril. Zákon by sa však mohol výrazne dotknúť produktov Applu – ten je ťažkým užívateľom kovov na svojich produktoch; vyrába z nich prakticky všetko – počítače, mobily, tablety a aj periférie ako sú klávesnice a myši.

Dodatočná daň, ktorú by musel Apple za import produktov vyrobených v Číne zaplatiť, by sa odrazila na zvýšenej cene, čo by nepostihlo iba zákazníkov v USA, ale aj vo zvyšných častiach sveta, vrátane Európy. Už dnes sa produkty Applu predávajú v Európe výrazne drahšie oproti cenám na domácom trhu spoločnosti, pričom sa už dávno nedá hovoriť o konverznom kurze 1$=1€, ako bolo u Applu zvykom. Treba ale zdôrazniť, že detaily zákona zatiaľ nie sú jasné a tak nevedno, či sa zákon sústredí výhradne na import nerastných surovín, alebo aj na produkty vyrobené z nich.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.