Samsung predstavil Galaxy Note 9, nové hodinky a konkurenta pre HomePod

Samsung na včerajšej masívnej konferencii predstavil novú generáciu svojho phabletu Note, ako aj hodinky Samsung Watch a smart reproduktor Home.

Séria Note, ktorá odštartovala trend obrovských telefónov, je stále nesmierne obľúbená, aj napriek tomu, že nedosahuje popularitu vlajkovej lode Galaxy S. Galaxy Note 9 vyzerá na prvý pohľad identicky ako jeho predchodcovia, prináša však hneď niekoľko vnútorných vylepšení.

Masívna batéria a vodné chladenie

Ako prvá zaujme integrovaná batéria s obrovskou kapacitou 4 000 mAh, ktorá by podľa spoločnosti mala vystačiť po celý deň aj najnáročnejším používateľom. Rovnako veľké je aj vstavané úložisko, ktoré dosahuje kapacity až 512 GB, nechýba však ani slot na SD karty.

Silný hardvér uzatvára 6 GB pamäte RAM a procesor Snapdragon 845, ktorého výkon mobil chladí tzv. „vodno-uhlíkovým systémom“. Áno, pri hrách a náročnejších aplikáciách Samsung skutočne využíva chladenie vodou. Príde to vhod napríklad pri online hite Fortnite, ktorý smeruje na Android a telefóny od Samsungu budú medzi prvými z podporovaných zariadení.

Vylepšený je aj pribalený stylus S Pen, ktorý teraz využíva technológiu Bluetooth LE a dá sa použiť aj ako diaľkové ovládanie, napríklad pri fotoaparáte. Ten je rovnaký ako v predošlom modeli, no pridáva podporu pre AI, ktorá rozpoznáva fotené zábery a podľa toho automaticky prispôsobí farby, expozíciu a ďalšie nastavenia.

Zaujímavou funkciou, ktorej sa nedostáva toľko pozornosti, je Samsung DeX, ktorý umožňuje telefón pripojiť pomocou HDMI adaptéra na akýkoľvek externý displej a ovládať ho ako klasický desktop –vrátane myši, klávesnice a okien s aplikáciami.

Galaxy Note 9 bude dostupný aj u nás od 24. augusta za pomerne tučnú sumu 999 eur (za 128 GB verziu) a 1 249 eur (512 GB verzia) v dvoch farbách – modrej a čiernej.

Odpoveď zo stajne Applu by mala prísť už čoskoro. V septembri totiž očakávame trio nových iPhonov, vrátane veľkého Plus modelu s 6,5“ OLED displejom. Notu s jeho perom a obrovskou batériou však asi priamo konkurovať nebude.

Galaxy Watch

Spoločnosť taktiež premenovala svoje smarthodinky na jednoduché Samsung Watch. Nástupca hodiniek Gear ponúka podobný okrúhly displej so zaujímavým ovládaním pomocou otočného kruhu na ciferníku. Samsung Watch dostane LTE konektivitu, zvýšenú výdrž batérie (až po dobu štyroch dní) a taktiež dôraz na zdravie a fitness.

Watch sa nesnažia skrývať fakt, že imitujú reálne ručičkové hodinky a okrem podpory pre Bixbyho (AI asistent Samsungu od tvorcov Siri) dokážu merať krvný tep, sledovať najrôznejšie cvičenia a na rozdiel od Apple Watch disponujú aj zabudovaným meračom spánku. Dôraz je kladený aj na dýchacie cvičenia.

Hodinky budú dostupné v dvoch veľkostiach (42 a 46 mm) za 309 alebo 329 eur. V Spojených štátoch budú dostupné už v auguste, zatiaľ čo na ostatné trhy prídu niekedy v septembri.

HomePod v réžii Samsungu

Klincom včerajšieho programu bol vlastný smart reproduktor z dielne kórejského výrobcu. Volá sa Galaxy Home a spoliehať sa bude ako inak na Bixbyho. O samotný reproduktor sa postarala Samsungom nedávno odkúpená zvuková divízia AKG.

Okrem toho vyzerá (nielen po vizuálnej stránke) ako priamy konkurent pre HomePod, okrem kvalitného zvuku (Samsung priamo počas keynote predviedol prehnané orchestrálne demo so 160 reproduktormi) ponúkne aj integráciu s vlastným asistentom a (skoro) vlastnou hudobnou službou.

Samsung totiž oznámil dlhoročné partnerstvo so službou Spotify, ktorú plánuje integrovať do Galaxy Home. A nielen tam. Spolu s Bixbym by ju spoločnosť rada videla v každom domácom zariadení – vrátane vašej televízie, chladničky a práčky.

Cena, dostupnosť a ďalšie detaily zatiaľ známe nie sú, Home sa len tak skoro na trh nedostane. Viac by sme sa však mali dozvedieť koncom roka na novembrovej konferencii.

komentáre
  1. Len doťahujú čo už je tu vyše roka ????
    Note je super výkonný. O tom niet pochýb, ale hrúbka a váha je zasa iná vec. Nie každému vyhovuje.
    Watch sú odpad, na applácke sa zatial nepodarilo dotiahnuť nikomu. Za udovaný merač spánku? Ale no tak, na to máme a appstore plno aplikácii (ja používam pillow, kedysi však sleep cycle ale tý na to nejak kašlu už)
    Home pod tiež len doťahovačka na ostatné reproduktory. S ničím novým neprišli.

    0
    0
  2. To môže byť všetko pravda, ale pre mňa sú tie Galaxy Watch asi tak miliónkrát krajšie ako Apple Watch. A to ma riadne sere, keďže som si Apple Watch úplne zamiloval a ani ich pomaly nedávam dole z ruky.

    0
    0
  3. Tiež sa mi nepáčili z prva aWatch, ale po čase sa mi ich dizajn osvedčil. Hlavne kvôli veľkosti, nakoľko tie samsungácke sú na môj vkus obrovské. Preferujem radšej decentinú elegantnejšiu veľkosť, než mať zvon na ruke. Ale to je len môj názor, každý máme iný vkus. Je však pravda že by som uvítal kruhový dizajn ako tento obdĺžnikový.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.