Prvé dojmy: Apple Watch Series 4

Do rúk sa nám dostali najnovšie Apple Watch Series 4. Presnejšie 44mm model vo farbe vesmírna šedá a čiernym športovým remienkom. Rozhodli sme sa s vami podeliť o naše prvé subjektívne dojmy pri rozbaľovaní, nastavovaní a prvých štyroch hodinách používania.

Balenie

Ako sme boli zvyknutí pri predchádzajúcich modeloch, Apple Watch prichádzajú v obdĺžnikovej bielej krabici. Rozdiel je v tom, že v prvom “obale” sú vlastne zabalené hodinky s príslušenstvom a v druhom remienok. Takže každé je separátne v peknom obale, ktorý je zvnútra vyzdobený Apple Watch kombináciami. Síce to každý pochopí, no na obaloch je nakreslené, ktorá krabica čo obsahuje. Hodinky na krabici s hodinkami a remienok na krabici so športovým remienkom. Krabica s hodinkami obsahuje samozrejme samotné zariadenie, návod a nabíjačku s adaptérom.

Novinkou je obal hodiniek. Štandardne bol v predchádzajúcich modeloch matný plastový, no tentokrát sme sa dočkali semišového obalu samotného zariadenia. Vybrali sme hodinky, nasadili remienok a spustili ich. Hneď na začiatku nás prekvapila veľkosť displeja. Okamžite sme začali porovnávať veľkosť displeja s Apple Watch Series 2 42mm. Samozrejme sa jednalo a markantný rozdiel nie len vo veľkosti ale aj v rozlíšení. Buďte pri otváraní balenia opatrní, aby ste ho neroztrhli.

Dizajn

Čo sa týka dizajnu, veľmi sa nám páči tenšie telo a väčší displej (o 30% väčší displej oproti predchodcom). Zakrivenie displeja je spracované tak, aby vytváralo ilúziu väčšej zakrivenosti samotného rohu hodiniek. Pokiaľ sa bližšie pozrieme na stranu hodiniek kde sú ovládacie prvky, všimli sme si hneď niekoľko vecí.

Digital Crown má väčšie zárezy, čiže sa s ňou lepšie točí (výborná je aj haptická odozva) a bočné tlačidlo už nevytŕča z tela hodiniek, ale je pekne zarovno. Všimli sme si aj presunutý otvor pre mikrofón. Prepojenie tela a displeja hodiniek je ako inak veľmi jemné a dáva pocit, že sa jedná o jeden kus zariadenia namiesto dvoch. Veľmi pekne vyzerá aj spodná strana, kde sú uložené senzory, nakoľko pozostáva výhradne z čiernej keramiky a zafíru.

Nastavovanie

Môžeme súhlasiť s názorom, že na hodinkách je toho omnoho viacej vidieť. To isté platí aj pre rozlíšenie, ktoré je veľmi ostré. Hodinky sa nastavujú a synchronizujú rovnakým spôsobom ako všetky predchádzajúce série. Novinkou sú ale “Základy pre Apple Watch”, ktoré vás počas nastavovania zariadenia prevedú základnými gestami a ovládaním hodiniek. V iPhone po odsúhlasení a “prečítaní” licenčných podmienok nám Apple ponúkne aj možnosť monitorovať srdce užívateľa a upozorniť ho na nízku či vysokú srdcovú frekvenciu.

Táto funkcia sa volá “Zdravie srdca”. Samozrejmosťou je aj funkcia SOS, ktorá vám po spárovaní a podržaní bočného tlačidla zavolá záchrannú službu a odošle textovú správu tiesňovým kontaktom (často označované aj ICE = In Case of Emergency). Hodinky nás následne upozornili, že sú nastavené a pripravené k používaniu.

Používanie

Nakoľko sme doteraz používali Apple Watch Series 2, môžeme podotknúť, že výkon AW Series 4 je úplne niekde inde. Veľmi nás prekvapilo s akou ľahkosťou zvládajú Apple Watch požadované úkony. Bolo to dokonca vidno aj pri zapnutí a “bootovaní” hodiniek. Ale veď, čomu sa čudujeme, keď je v nich dvojjadrový a 64-bitový procesor dalšej generácie. Aj akcelerometer a gyroskop majú dvojnásobne väčšiu dynamiku a dokážu zaznamenávať pohybové dáta osemkrát rýchlejšie. Čiže výkon? Áno, AW prešli na výbornú. Trvalo asi 30 minút kým sme si na väčší displej zvykli. Ale nakoľko používame AW S2, pocit z hodiniek na ruke bol rovnaký. Ani ťažšie ani veľmi veľké.

Používanie aplikácií je svižné, prepínanie medzi nimi tiež a celkovo sa systém zdá, že zvláda “náklad”, ktorý od užívateľa dostane. Pri hovore prostredníctvom Apple Watch sme zaznamenali vyššiu hlasitosť, ktorá umožnila bezproblémovú komunikáciu, pri ktorej nebolo potreba “pchať” si hodinky pomaly do ucha. Haptická odozva Digital Crown tiež napomáha používaniu Apple Watch, pretože vyvoláva pocit, akokeby ste daným zoznamom reálne mechanicky prechádzali. Čo nás ale veľmi zamrzelo je fakt, že nedisponujú EKG, tak ako nám bolo na evente oznámené. Tento fakt ešte zhrošuje skutočnosť, že EKG meranie sa do AW S4 dostane až neskôr a bude dostupné iba v USA.

Záver… zatiaľ

Apple nám opäť priniesol kus dizajnového a funkčného skvostu a dokázal, že vysoký výkon a skvelé funkcie môžu mať ešte lepší dizajn ako predtým. Rýchlosť zariadenia dáva pocit, ako keby hodinky už dopredu vedeli, čo chce užívateľ spraviť a v kombinácií s väčším displejom sa dostaví pocit skvelého užívateľského zážitku. Výhodou je, že Apple zachoval veľkosť samotného zariadenia, čo umožňuje kombinovať rôzne remienky z predchádzajúcich modelov Apple Watch.

O funkciách hodiniek by sme mohli písať veľmi dlho. V skratke sa dajú označiť ako veľmi nápomocné. Zvykli sme si na nich pomerne rýchlo a veľmi sa nám zapáčili. Čo ešte dodať? Jedine to, že Apple Watch Series 4 sú zariadením, ktoré v sebe kombinuje vysoký výkon, skvelé funkcie, ostrý displej spolu s elegantným dizajnom.

Apple Watch Series 4 zakúpite napríklad v sieti predajcu iStores.

komentárov
  1. A jeste tedka ze jsem chuda socka…atd. Android nemam, iPhone mam od verze 4 a MacOS si pamatuji od verze Classic :-*

    Presto nechapu, proc je nelze pouzit ani jako ukazatel casu a pro narocnejsi i napr. pro zaznam polohy bez nutnosti je napred parovat s iPhonem? Cozpak je tak tezke nastavit cas rucne, stejne jako normalni hodinky? Rucne spustit GPS a otevrit vychozi aplikaci pro zaznam polohy? Trivialni vec.

    Ja osobne nepotrebuji “sunty” od 5 $ a spousta dalsich lidi take ne. I kdyz popravde, pokud nekomu ukazou tyto “sunty” cas bez nutnosti parovani s mobilem, tak udelaji vetsi sluzbu jako hodinky nez jakou sluzbu udela vykrik technologie v podobe Apple Watch, kapisto?

    Jinymi slovy (pro stejne velke frajery jako jsi ty, 007): Je to zamysleni, uvaha nad tim, proc to vlastne neni mozne.

    0
    0
  2. Mám watch 4 , aktualizoval so na 5.0.1 a neviem čím to je, ale email mi nedáva hapticku odozvu iba tón aj to keď mám nastavené email ako zrkadlenie , ak si zadám vlastné, tak nejde ani tón .
    Je to aktualizáciou?
    Správy sú Ok.
    Ma ten problém ešte niekto?
    Dik

    0
    0
  3. Zajimalo by me, zda vas bylo na to testovani vic, kluci. A nebo pan velkomozny Martin Knezovic pouziva majestatni plural. Komicke je to zvlaste pri popisu jak jste meli predtim AW2 a ted mate AW4.

    0
    0
  4. Hrozne sa to číta ale možno článok autor nepísal sam, keď používa množné číslo v prvej osobe. No a potom to používanie len zložitých viet namiesto súvetí je takmer ako keby to písal robot. Ešte dobre, že nepoužil len vety holé.

    Dnes to bude za 3 ale so zažmúrenými očami.

    0
    0
  5. Ahojte. Rad by som si kupil tieto hodinky ako moje prve apple watch. Viete mi niekto povedat, aky je rozdiel oproti LTE ? je to tak, ze LTE funguju aj bez telefonu ale nonLTE iba ked je telefon v dosahu ? mam na mysli notifikacie z chatov, emaily, hovory, apple music atd. bezne kazdodenne veci. Dakujem.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.