Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 8 – strieľačky)

Poprosíme bubny. Ach, toto už je ôsma časť? Asi nám to nevychádza. No nevadí. Vitajte, ako sme už spomenuli, pri ôsmej časti našej série Čo si zahrať na Macu v roku 2018?, ktorá sa zaoberá zoznamom hier s určitým žánrom.

Či už u nich strávatie hodiny zábavy, je na vás, my vás iba s nimi zoznámime a čo to o nich povieme. Okrem iného uľahčíme prácu a tak ako aj pri predošlých článkoch vám hru ukážeme a uvedieme jej systémové požiadavky. Prajeme príjemné čítanie a dúfame, že si vyberiete aj vy.

Borderlands 2

Borderlands 2 je najlepšou strieľačkou z pohľadu prvej osoby zo série Borderlands.

Jasné, Borderlands: The Pre-sequel vyšiel aby túto hru nahradil. Ale prečo opravovať niečo, čo nie je pokazené? Ak hľadáte najlepšiu časť zo série Borderlands, toto je ona.

Borderlands 2 kombinuje strieľačku z pohľadu prvej osoby s RPG elementami, čím vytvára poriadny herný zážitok. Hra je o zabíjaní nepriateľov a hľadaní “cool” zbraní. Ak by malo Diablo a Halo dieťa, vyzeralo by asi nejak takto. Zabíjať zloduchov a hľadať popritom ten plameňomete, čo sa vám tak páčil, je ozaj skvelý pocit. No Borderlands 2 je ešte omnoho väčšia zábava s priateľmi. Najlepšie si hru užijete pri co-op multiplayer hre so štyrmi hráčmi.

Mac verzia Borderlands 2 vyzerá veľmi dobre. Ale pekná grafika má aj svoju cenu vo forme vyšších nárokov na hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.8.5, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 13GB HDD, ATI Radeon HD 2600/nVidia GeForce 8800/Intel HD 3000.

BioShock Infinite

Mnoho krát spomínaná hra, ktorá je asi najlepšou strieľačkou z pohľadu prvej osoby. Síce nedisponuje multiplayerom, ale jej príbeh a hrateľnosť natoľko zabavia, že na nejaký multiplayer úplne zabudnete.

Príbeh je vcelku divný, hlavne pri konci. Ale Elizabeth (dievča, ktoré máte zachrániť) a Columbia (lietajúce mesto, kde sa hra odohráva), posúvajú hru na úplne novú úroveň. Mnohí považujú Elizabeth za jedno z najlepších NPC, ktoré kedy existovali. Je nápomocná, múdra a milá. Mesto Columbia je jedinečné a očarujúce. Infinite disponuje slušným mechanizmom súboja, ktorý vám ponúkne možnosť kombinovať streľbu so špeciálnymi schopnosťami.

Aspyr sa s portom BioShock popasoval veľmi dobre. Ale jeho nádherná grafika aj tak vyžaduje silnejší stroj.

Systémové požiadavky: OS X 10.8.5, 2,2 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, 30GB HDD, nVidia GeForce 640M/ATI Radeon HD 3870/Intel HD 4000.

Superhot

Nikto netušil, že sa ešte dá vytvoriť originálna strieľačka. Hra Superhot to dokázala.

Ako aj píše úvodný text hry: “V Superhot plynie čas iba keď sa hýbete.” Mnoho strieľačiek je len o rýchlych reflexoch hráča. Superhot je o zastavení času počas súboja, aby ste stihli premyslieť si ďalší postup. Dosť často budete obkľúčený a najlepšou zbraňou bude práve zastavenie času. Keď sa hráč naučí, ako túto schopnosť využívať, bude schopný vyhnúť sa letiacim guľkám, presne namieriť “headshot” a veľmi “drsným spôsobom” dať nepriateľom čo preto.

Ako sme spomenuli vyššie, hneď ako sa naučíte plávať v toku času, budete sa cítiť ako Neo z Matrixu.

Umelecký štýl tejto hry je veľmi pútavý. Nepriatelia sú z niečoho, čo pripomína sklo a sledovať ako sa roztrieštia, je ozaj skvelé. Chýbajúce detailné textúry znižujú požiadavky hry z extrémnych na vysoké.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, Intel Core i5, 8GB RAM, 3GB HDD, grafická karta s 1GB RAM.

Deus Ex: Mankind Divided

Séria Deus Ex je svojím spôsobom veľmi špeciálna. Ponúka totiž niečo, čo napríklad Call of Duty a pod. nie. Možnosť voľby.

V najnovšej časti sa upravení ľudia (ako aj hráč) stanú vydedencami spoločnosti. Cieľom hry bude túto mienku napraviť. Tak ako predchádzajúce časti, tak aj Mankind Divided sa bude dať hrať viacerými spôsobmi: ako akčná hra, stealth alebo kombinácia oboch. Môžete potichu odstraňovať nepriateľov a následne schovávať telá, alebo rozkopnete dvere a natlačíte do nepriateľov čo sa do nich zmestí. Voľba je na vás.

Futuristická grafika hry stojí tiež za zmienku. Mankind Dividied je bez pochýb jednou z najlepšie vyzerajúcich a najlepšie graficky prepracovaných hier, ktoré sú na Macu dostupné. To ale na druhej strane znamená, že potrebujete výkonný Mac.

Systémové požiadavky: OS X 10.13.1, 3,0 GHz Intel Core i5, 8GB RAM, 67GB HDD, 2GB AMD R9 M290 alebo lepšie.

Fortnite

Zdá sa, že táto hra je aktuálne veľkým fenoménom. Mnoho ľudí ju hrá a mnoho sa o nej rozpráva. Stačí si ju stiahnuť, zahrať a okamžite vyjde najavo, prečo je okolo tejto hry také haló.

Vo Fortnite Battle Royale (PvP mód zdarma), je hráč spolu s ďalšími 99 súpermi vysadený zoskokom z lietadla na obrovskú mapu, kde hľadá náhodne rozmiestnené zbrane, štíty a zdroje, aby prežil ako posledný (či už v móde sám za seba alebo v skupine). Tento mód sa dosť podobá The Last Man Standing. Tým, že je mód Battle Royal v poslednej dobe taký obľúbený, takmer každý týždeň vychádza hra, ktorá ho obsahuje. Ale aj napriek tomu je viac ako pravdepodobné, že práve Fortnite ostane v tejto kategórií medzi favoritmi. Hra má dobrý mechanizmus strieľania a silnú komunitnú základňu. Hru môžete hrať zdarma a dokonca v nej byť aj úspešný (samozrejmosťou sú mikrotransakcie, no nejedná sa o štýl Free to Play – Pay to Win).

Fortnite obsahuje aj detailné okolie spolu s dobre vyzerajúcou aj keď “kreslenou” grafikou, pri ktorej sa budete diviť, že táto hra je skutočne zadarmo. Hra je na Macu optimalizovaná, no nie až tak, ako na Windowse.

Systémové požiadavky: macOS Sierra, 2,4 GHz Intel Core i3, 4GB RAM, Intel HD 4000.

Counter-Strike: Global Offensive

Najnovšia časť zo série Counter-Strike. Veď kto by túto hru nepoznal. Pôvodne to bol iba mód pre hru Half-Life, z ktorého sa časom stal kult.

Tak ako všetky časti CS je aj Global Offensive strieľačka z pohľadu prvej osoby založená na splnení určitej úlohy. Hráči si môžu vybrať hru za teroristov alebo naopak za anti-teroristov, teda políciu. Cieľom hry je splniť misiu, resp. úlohy alebo zabiť nepriateľský tím. V tejto hre ale žiadny mód jedného hráča nečakajte (okrem “botov”), Counter-Strike je primárne multiplayerová hra.

Nečakajte žiadne Call of Duty. Hra je napínavá, súťaživá a potrestá hráča aj za najmenšiu chybu. Global Offensive je presne to, čo by ste od série Counter-Stirke mohli očakávať s tým, že sa vývojárom podarilo znovu oživiť zážitok z hry, ako keby sa hral Counter-Strike 1.6 po prvý krát. Hra obsahuje klasický obsah ako vylepšené klasické mapy a prináša nové mapy a herné módy.

Valve vždy odvedie dobrú prácu pri porte hry na Mac. CS:GO nie je žiadnou výnimkou. Hra je plne plynulá a dokáže ju zvládnuť väčšina Macov.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.6, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 8GB HDD, ATI Radeon HD 2400 XT/nVidia GeForce 8600 GT alebo iná s 256MB video pamäťou.

Dying Light: The Following

Stireľačka, ktorá určite očarí nejedného hráča.

Hra zameraná na prežitie v zdevastovanom svete. Tajomná nákaza sa šíri svetom a úlohou hráča je už iba získavať zásoby a vytvárať zbrane, aby prežil stret s hordami zombie. Vývojár vydal aj Enhanced Edition, ktorá obsahuje masívne rozšírenie, vylepšenú vizuálnu stránku, vylepšenie herného zážitku a mnoho ďalšieho. Dying Light obsahuje aj Steam Play či Cross-platform multiplayer (Napríklad jeden hráč hrá na PC a druhý zase na Xboxe).

No táto zábava s veľmi peknou grafikou má aj svoje horšie stránky. Požiadavky sú o niečo vyššie.

Systémové požiadavky: OS X 10.12.1, 3,2 GHz Intel Core i5, 4GB RAM, 40GB HDD, AMD Radeon R9 M370X s 2GB VRAM.

Team Fortress 2

Strieľačka z pohľadu prvej osoby od známeho štúdia Valve. Hra je úplne zadarmo. A aj keby stála 50€ určite sa ju oplatí vyskúšať.

V TF2 si vyberiete spomedzi 9 typov postáv a pustíte sa do tímovej strieľačky. Po výbere postavy bojujete so svojim tímom na rôznych mapách v rôznych herných módoch vrátane Capture The Flag alebo King of The Hill. Je jedno aký herný mód sa práve hrá – pokiaľ hráči vedia využiť vlastnosti svojej postavy, vtedy je táto hra ozajstnou zábavou. Nie je to úplne ako Counter-Strike (i keď je to rovnaký vývojár). Je to skôr jeho zábavnejšou a jemnejšou verziou.

Už sme spomenuli, že je zadarmo? Áno spomenuli. Valve ako inak odviedlo dobrú prácu pri porte hry na Mac.

Systémové požiadavky: OS X 10.5.8, 1,7 GHz Intel Core 2 Duo, 1GB RAM, 15 GB HDD, nVidia GeForce 8 alebo vyššie/ATI X1600 alebo vyššie/Intel HD 3000 alebo vyššie.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Najnovšia časť CoD dostupná pre Mac. Jasné, Windows má “zopár” novších častí navyše, ale aj tak sa jedná o dobrú a zábavnú akčnú strieľačku z pohľadu prvej osoby.

Modern Warfare stavia na istotu. Sleduje svojich predchodcov tým, že hráča zasadí do Hollywoodských scén, ako keby vytrhnutých priamo z filmu, kde sa všade naokolo strieľa, všetko vybuchuje, dymí, padá, ničí sa, atď. Hráč má v ruke zbraň, ktorou dáva najavo, že cez neho nič neprejde a kosí nepriateľov jedna radosť, pričom vedľa neho padajú granáty. Akcia, akcia, akcia. To je Call of Duty. No a ešte je tu mutliplayer, kde asi 98% hráčov trávi všetok čas súperením medzi sebou. Aby ale nebola Mac verzia žiadnou “zbytočnosťou”, podporuje cross-platform multiplayer s Windowsom. Za túto funkciu si štúdio Aspyr zaslúži potlesk, nie?

CoD: MW 3 má mierne náročnejšiu grafiku, čo znamená, že bude potrebný nejaký ten výkon navyše.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, 2,2 GHz Intel Core i3, 4GB RAM, 13GB HDD, nVidia GeForce 640M/ATI Radeon HD 4850/Intel Iris s 512 MB video pamäťou.

Metro 2033 Redux

Metro 2033 je hororová strieľačka z pohľadu prvej osoby, ktorá sa odohráva v post-apokalyptickom Rusku.

Síce je vonku novšia verzia Metro: Last Light, no vývojári zo 4A Games sa rozhodli venovať pôvodnej hre Metro 2033, čím do nej priniesli značné vylepšenia. Metro 2033 bol dosť často používaný ako záťažový test (benchmark), aby sa otestovali najnovšie grafické karty a ich výkon. Presne tak, ako si myslíte. Hra vyzerala až tak dobre.

Tak prečo bolo vydané vylepšenie? No, zdalo sa, že sa má Metro 2033 od svojho nástupcu Metro: Last Light dosť čo učiť. Aby sme to zhrnuli: jedná sa o kompletnú “prerábku” s vylepšeným osvetlením a efektmi počasia, rozšíreným prostredím a novými funkciami ako je napríklad upravovanie zbraní.

Ak ste už nestihli pôvodný Metro 2033, nemusíte sa obviňovať. Metro 2033 Redux je výborná výhovorka, pokiaľ si chce hráč zahrať jednu z najlepšie vyzerajúcich hier na Macu. Len nároky tomu tak trocha odpovedajú.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, 3,2 GHz Intel Core i5, 8GB RAM, 8GB HDD, nVidia GeForce GTX 750M 1GB/ATI Radeon HD 7950 3GB.

Left 4 Dead 2

Mozgyyyyyyyyy….ehm…vlastne…Left 4 Dead 2 je kooperatívna strieľačka z pohľadu prvej osoby, ktorá sa odohráva počas vypuknutia zombie epidémie.

Hra sa sústredí na štyroch preživších, ktorých úlohou je dostať sa do bezpečia. Práve v koži jedného z preživších bude úlohou hráča prekonať hordy zombie, ktoré sa začínajú obyčajnými “walkermi” (bezcieľne pochodujúci zombie) až po obrovské monštrá. Misie sú dynamicky upravené a tak prispôsobujú obtiažnosť a kvantitu monštier počas hry.

To mení plán hry, vďaka čomu bude každá hra zaujímavá bez ohľadu na hráčove skúsenosti. Takže nech je hráč skúsený ako len chce, so zatvorenými očami neprejde žiadnu misiu. Left 4 Dead 2 je sama o sebe zábavnou hrou. No s priateľmi dostáva slovo zábava pri tejto hre nový rozmer. Jedná sa o jednu z najlepších kooperatívnych hier, ktoré stojí za to vyskúšať. Minimálne po pondelkovej pracovnej dobe. Prečo by si to nemohli “zlíznuť” tí zombíci, že?

Left 4 Dead 2 nedisponuje práve dych berúcou grafikou, ale odohráva sa v nej toľko akcie naraz, že zopár “konských síl” navyše nebude určite na škodu.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.4, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 13GB HDD, ATI Radeon 2400/nVidia 8600M/Intel HD Graphics 3000.

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

komentáre
  1. Na macu uz mozete hrat vsetky hry a nepotrebujete k tomu windows ani naslapanu masinu. Geforce NOW je cesta.
    Som teraz v bete a funguje to perfektne….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.