Októbrový event: nové iPady, Pencil, MacBook Air, Mac Mini a viac…

Posledná udalosť roka v Apple svete sa blíži a spolu s ňou aj plejáda nových produktov, ktoré si spoločnosť odložila na chladnejšie mesiace. Čo budúci týždeň očakávame?

Vďaka celoročným leakom máme opäť viacmenej istú predstavu o tom, čo Apple predstaví. Čaká nás redizajnovaný iPad Pro a po dlhom čase nové Macy – obzvlášť takmer zabudnutý MacBook Air a Mac mini. No na poslednú chvíľu sa objavujú aj prekvapenia, napríklad v podobe updatu pre iPad mini.

Pohodlne sa usaďte a prečítajte si zhrnutie všetkého, čo nás s veľkou pravdepodobnosťou čaká a neminie tento utorok.

iPad Pro

Ak ste ešte nepočuli o novom iPade, asi dianie okolo spoločnosti z Cupertina príliš nesledujete. O iPade Pro s Face ID sa hovorí už od vydania iPhonu X minulý rok. Pôvodne mal prísť ešte na jar/v lete, no veci sa zrejme opäť mierne posunuli. 

iPad Pro 2018 bude veľká aktualizácia, ktorá sa zbaví Home buttonu a prinesie rozpoznávanie tváre. Vďaka tomu bude mať iPad dramaticky zredukované rámiky okolo displeja, aj keď OLED panel len tak skoro nečakáme. Nové ovládanie po vzore Xka môžete ostatne vidieť už na svojom staršom iPade s nainštalovaným iOS 12.

V praxi to znamená, že obe veľkosti tabletu sa zmenšia – ten väčší ostane na 12,9 palcoch a displej menšieho sa natiahne na 11 palcov. Celkové zariadenie však bude kompaktnejšie, čo môžete vidieť aj na koncepte vyššie. 

Ďalej by sa mal Apple údajne zbaviť 3,5 mm audio jacku a celkom prekvapivo, aj Lightning portu. Ten by mal nahradiť univerzálny USB-C konektor. Menšieho redizajnu sa možno dočká aj Smart Connector na pripájanie klávesnice. Hovorí sa aj o vylepšených displejoch.

Apple Pencil

Ak iPad skutočne prejde na USB-C, bude potrebovať aj novú verziu Apple Pencil s týmto konektorom. A prečo to nevyužiť a nepredstaviť rovno jej redizajn? Od pôvodnej verzie už prešli takmer tri roky.

S touto správou prišiel analytik Ming-Chi Kuo, no detaily o novom dizajne už neprezradil. Nečakáme však, že by boli zmeny drastické – koľko sa toho dá zmeniť na produkte imitujúcom klasickú ceruzku?

Na Pencil okrem iného možno narážajú aj veľmi kreatívne pozvánky, ktoré Apple rozposlal novinárom. Konkrétne ide o vyše 300 unikátnych kresieb loga spoločnosti od rôznych ilustrátorov. Nebolo by vôbec prekvapivé, keby vznikli práve na novom iPade.

iPad mini

Možno sa Apple na malé uhlopriečky celkom nevykašlal? Presne týždeň pred utorkovým eventom prišiel Kuo so správou, podľa ktorej sa máme pripraviť aj na nový iPad mini. Či sa dočká okamžitého vydania nevieme, no najneskôr začiatkom budúceho roka by mal byť na policiach predajní.

Neradujte sa však predčasne, zrejme pôjde o skutočne low-costové zariadenie. To najlepšie čo môžeme očakávať, je minuloročný A11 čip. Najskôr však dostane ešte starší A10 Fusion, podobne ako 9,7“ iPad.

Necháme sa však prekvapiť, či sa dočká aj podpory pre Apple Pencil.

MacBook (Air)

Z mŕtvych by mal vstať aj dlho zanedbávaný MacBook Air. Či už dostane nový laptop označenie Air alebo nie, pôjde o cenovo dostupný MacBook s 13“ Retina displejom a cenovkou okolo 1 000 dolárov. 

Rovnako je v pláne aj update pre kompaktný 12“ MacBook. Len včera vyšla na povrch informácia, podľa ktorej si Apple v eurázijskej komisii registroval nové modelové označenia Macov, vrátane doteraz nepredstavených modelov.

Mac mini a iMac

Ďalším dlho žiadaným a dlho neupdatovaným Macom je stolový Mac mini. Aj keď detailov je poskromne, malo by ísť o viac modulárne riešenie ako doteraz. Podľa niektorých dohadov bude nový počítač o niečo menej „mini“.

Spolu s tým sa zrejme dočkáme aj nových iMacov, na tomto fronte však pôjde len o nové vnútornosti.

AirPower a AirPods

Bezdrôtová nabíjačka od Applu je momentálne v akomsi produktovom medzipriestore. Odhalená verejnosti bola pred vyše rokom, no vydania sa stále nedočkala. Práve naopak, Apple zo svojich stránok vymazal všetky zmienky o nej. Dôvodom je údajne komplikovaný vývoj a problémy s prehrievaním a nabíjaním viacerých zariadení súčasne.

Momentálne vôbec nie je isté, či AirPower niekedy uzrie svetlo sveta a či to bude v jeho súčasnej podobe. Podľa viacerých zdrojov zo zákulisia si Apple odhryzol príliš veľké sústo a so zariadením zápasí proti fyzikálnym zákonom.

Ani Kuo si nie je celkom istý, ako to s AirPower vyzerá. No teoreticky by sme nabíjačku mohli očakávať koncom roka, prípadne začiatkom toho budúceho. Tejto teórii napomáha aj fakt, že zmienky o nej môžeme nájsť v papierovom manuáli k najnovším iPhonom. 

Na debut AirPower čaká aj druhá generácia slúchadiel AirPods, ktorá prinesie predovšetkým (voliteľné?) puzdro s podporou Qi bezdrôtového nabíjania. Okrem toho by mala disponovať druhou generáciou bezdrôtového čipsetu s podporou funkcie Hey Siri.

Naživo z Brooklynu

Event sa bude konať pre zmenu na východnom pobreží Spojených štátov, v New Yorku. Preto sa pripravte na skorší čas vysielania, ako zvyčajne. Apple bude keynote ako vždy vysielať aj naživo na apple.com. 

Udalosť začína v utorok, 30. októbra o 15:00 nášho času. Sledovať ju môžete cez Safari na Macu a iOS zariadeniach, cez prehliadači Microsoft Edge na Windowse alebo cez svoju Apple TV.

Okrem živého prenosu sa tradične môžete tešiť na súhrn všetkých dôležitých noviniek na webe MacBlog.sk a na našich sociálnych sieťach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.