Obmedzovanie rýchlosti na novom MacBooku Pro s Core i9 je bug, Apple vydal opravný patch

Minulý týždeň sa krátko po vydaní nových MacBookov spustila kontroverzia ohľadom najvyššieho modelu a jeho výkonu. Apple potvrdil, že ide len o softvérovú chybu.

Všetko sa to odštartovalo videom od youtubera Davida Leeho, ktorý vo svojom teste zistil, že najdrahší šesťjadrový MacBook Pro s Core i9 procesorom je pri silnej záťaži dokonca o niečo pomalší, než minuloročný štvorjadrový Core i7. Dôvodom bolo automatické podtaktovanie frekvencie procesora pri vysokých teplotách.

To spustilo lavínu ďalších YouTube videí, ktoré buď kritizovali alebo obhajovali túto skutočnosť. Apple bol niektorými používateľmi za predávanie najvyššieho modelu nazvaný podvodníkom, iní v testoch nezistili výrazné rozdiely. Podrobný post na Reddite dokonca došiel k záveru, že nejde o problém so samotným procesorom, ale s riadiacim čipom k nemu.

Ako sa nakoniec ukázalo, Apple včera večer vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom potvrdil, že ide o softvérovú chybu v systéme. Tá sa údajne neprejavila pri interných záťažových testoch nových laptopov. Spoločnosť kontaktovala Leeho a spolupracovala s ním na replikovaní bugu.

Presne týždeň po vydaní jeho videa Apple vydal opravu v podobe dodatočného updatu k macOS High Sierra 10.13.6, ktorý je dostupný len pre MacBooky Pro z roku 2018. Update sa týka všetkých novo vydaných modelov, vrátane 13″ verzie, takže môžeme predpokladať, že chyba sa prejavovala aj na nich.

Ak máte nový MacBook Pro, aktualizácia by sa vám mala objaviť v Mac App Store, prípadne môžete využiť aj priamy link na download.

komentárov
  1. Lenže problém s chladením nie je u jablku, ale u Intelu, nakoľko ich IHS-ka sú lepené!!! Tak šetria na pajke to, že to je problém chladiť na vzduchu z box chladičmi je tiež dobré kafe!
    A to si vravia “odborné weby”, ktoré si všimli vysoké teploty a nevedia nič o IHS-kach ako aj používatelia jablka?
    Momentálne vychádza najlepšie AMD. Mal som AMD a Intel, podľa toho, čo my v daný čas vyhovovalo som si kúpil. Momentálne mám Haswell v Ntb Lenovo, aj keď je jasné, že spolu z 2x Nvidia GT 750 v SLI, tu je problém zas s grafikou pretože my hrozí Modrá obrazovka smrti, som podtaktoval pamäte na grafach o 200Mhz a fungirt v kuse ako nič, len pri hrách podtaktujem a pri tom mám chladiacu položku a Lenovo má celkom dosť vetracích otvorov Lenovo Y510P

    0
    0
  2. Tvoj komentár by bol úplne super keby u ntb verzii procesorov ako u intelu aj u amd sa nepouzivaju IHS. Su to klasicke BGA cipy, prosto IHS nemajú a čip má priamy kontakt s chladiacimi heatpipe

    0
    0
  3. Martin: ja by som odporucil nastudovat si, kde sa IHS pouziva a kedy sa ake Y/I sa pise v slove my/mi. ani jedno ti velmi nejde

    0
    0
  4. Problem nie je v prehrievani CPU, ale sudruhovia v Cupertine poddimenzovali VRM (napatove regulatory), ktore napajaju CPU.. nie su schopne dodat spickovy vykon (skoro 100W pri i9) bez prehrievania.

    0
    0
  5. Phamteom
    Dík za opravu ale v každom prípade je z tým problém u stolových PC
    https://www.notebookcheck.net/No-delidding-needed-Intel-Core-i9-9900K-and-Core-i7-9700K-to-come-with-a-soldered-IHS.318386.0.html
    https://www.golem.de/news/core-i9-9900k-intels-achtkerner-ist-verloetet-1807-135685.html
    http://hexus.net/tech/news/cpu/120506-intel-core-i9-9900k-i7-9700k-feature-soldered-ihs/
    https://techreport.com/news/33940/rumor-core-i9-9900k-could-hit-4-7-ghz-on-all-cores-and-use-a-soldered-ihs

    Jozef Masakrovic dík, ale svoje nedostatky a slabiny viem kde mám na tie ma nik druhý nemusí upozorňovať no bohužiaľ nie som dokonalý a konieckoncov ak by sa jednalo o úradnú korešpodenciu a nie internetovú komunikáciu tak kritiku beriem, inak táto nemá opodstatnenie to potom zrušme rovno slang, emotikony a skratky, veď to tiež nie je spisovne, že?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?