MacBook Pro má teraz tichšiu klávesnicu, rieši však problémy so zasekávaním?

Klávesnice na MacBookoch sú v posledných týždňoch hardvérovou témou číslo jeden. Ako sú na tom vo štvrtok predstavené modely?

Ak vlastníte jeden z novších MacBookov Pro, možno ste problém s klávesnicou zažili na vlastnej koži. Alebo ste o ňom čítali v jednom z početných článkov. MacBooky minimálne od roku 2016 trpia výrobnou vadou, ktorá môže spôsobovať zasekávajúce sa či úplne nefunkčné klávesy.

John Gruber to označil ako jeden z najväčších dizajnových prešľapov spoločnosti vôbec a kritikou nešetril ani ďalší Apple bloger Jason Snell či bežní používatelia na Twitteri.

Môže za to nový typ tzv. motýlikových kláves, ktoré sa objavili pred troma rokmi na 12″ MacBooku. Keď sa pod ne dostane malý kúsok nečistoty, zablokovať môže celý mechanizmus. Apple odporúča čistiť klávesnicu stlačeným vzduchom, nevyhol sa však hromadným žalobám zo strany zákazníkov a s menším otáľaním tak spustil opravný program.

Napriek tomu bude záujemcov o najnovšie MacBooky zaujímať fakt, či sa chyba týka aj tento týždeň predstavených laptopov. Apple sa pri nich totiž chváli už v poradí treťou generáciou motýlikového mechanizmu, ktorý okrem iného prináša omnoho tichší chod.

Menej klikania

Nové MacBooky sú skutočne tichšie ako ich predchodcovia. Ako veľmi, to bude najlepšie presvedčiť sa osobne. TechCrunch však už stihol rozdiely oproti minuloročnému modelu zachytiť na mikrofón a sú pomerne zreteľné.

Otázkou, ktorú má však každý na jazyku je, či nová generácia rieši problém so zasekávaním. Apple pre The Verge a iné média tvrdí, že nie. Ako však podotkol Gruber, verejné priznanie problému momentálne nie je v najlepšom záujme spoločnosti.

Lepšie mlčať

Apple je pod paľbou viacerých hromadných žalôb a okrem bezplatnej opravy na klávesnicu ponúka aj rozšírenú štvorročnú záruku. Stále však oficiálne tvrdí, že problém sa týka len malého percenta používateľov. Ide o štandardný marketingový postoj Cupertina, ktorý by najradšej každé zlyhanie svojho hardvéru zamietol pod koberec.

Aj keď by boli nové klávesnice bez závady, ak by to Apple propagoval ako novinku či zlepšenie dizajnu, potvrdil by tým, že problém skutočne existoval a bol dostatočne veľký. Priznal by porážku.

Prečo teda spoločnosť dáva taký dôraz na tichší chod a fakt, že ide o tretiu generáciu klávesnice? Je celkom možné, že slabšie klikanie je vedľajším účinkom nového opatrenia, o ktorom sa Applu príliš nechce hovoriť.

macbook pro keyboard 2018 ifixit
Zdroj: iFixit

Zrnko prachu

Server iFixit sa už stihol vrhnúť na rozoberanie najnovšieho MacBooku a objavil veľmi zaujímavú skutočnosť. Pod jednotlivými klávesami sa po novom nachádza tenká silikónová membrána, ktorá by mala zabraňovať vniku drobných nečistôt a prachu. Jej vedľajším efektom je aj tichší chod klávesnice.

Podľa iFixit ide o veľmi zrejmé opatrenie proti obávaným zrnkám prachu, ktoré dokážu prakticky znefunkčniť celý notebook. Navyše, rovnaký dizajn s ochranou proti nečistotám si Apple nedávno nechal patentovať.

Názor je však jedna vec a funkcia tenkej membrány sa momentálne nedá dokázať. Apple navyše médiám o nej tvrdí opak.

Aj keď budeme predpokladať, že nový dizajn rieši zasekávanie kláves, do starších servisovaných modelov vám ho Apple nenainštaluje. Pre server MacRumors totiž spoločnosť potvrdila, že tretia generácie klávesnice je exkluzívna pre modely z roku 2018 a v rámci opravného programu ňou nebude nahrádzať staršie verzie.

Definitívnu odpoveď na to, či je problém v nových laptopoch opravený, sa dozvieme až časom. A kým dostaneme úplne presný obraz o situácii, to môže trvať mesiace. Zatiaľ si budeme musieť počkať na prvé testy odolnosti a spoliehať sa na ne. Doterajšie dôkazy však hovoria v prospech zákazníkov.

Rozhodujúci test

iFixit pokračuje v testoch novej klávesnice a pod jednotlivé klávesy sa snaží dostať prach. Využíva na to špeciálny svietiaci prášok, vďaka ktorému vie lepšie odpozorovať, kam sa usadí. Testy potvrdzujú, že membrána výrazne pomáha v ochrane motýlikového mechanizmu proti nečistotám.

Napriek tomu ani nový systém nie je úplne prachuvzdorný. iFixit sa nakoniec podarilo klávesy prachom zablokovať, aj keď išlo o pomerne agresívny test, ktorý by v reálnej situácii nastať nemal. Ako je na tom klávesnica s odolnosťou z dlhodobého hľadiska ukáže až čas, zatiaľ však vieme, že omnoho lepšie ako pri predošlých modeloch.

Ak vás zaujíma aj podrobnejší teardown, hoďte okom po článku na webe iFixit. Klávesnica okrem membrány obsahuje aj (interne) menej komplikovaný medzerník a tenšie klávesy.

Zdá sa, že membrány skutočne zabraňujú vniku prachu a nečistôt. Zdroj: iFixit

Update: Apple potvrdzuje

Apple medzitým potvrdil doterajšie domnienky, napriek tomu, že ich najprv vehementne popieral. Teda, nie celkom – oficiálne stále mlčí. Server MacRumors ale vypátral, že interné smernice určené pre autorizované servisy hovoria jasne: membrány slúžia ako ochrana proti prachu a nečistotám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.