Apple spustil program na výmenu klávesnice pre MacBook a MacBook Pro s motýlikovou klávesnicou

Apple v piatok spustil program na výmenu klávesnice pre MacBook a MacBook Pro modely vybavené tzv. motýlikovou klávesnicou. Tento program bol spustený na margo sťažností zákazníkov, kedy klávesy samovoľne niekoľkokrát vložili znak, prípadne sa znaky neobjavili alebo klávesy vôbec nereagovali a vyzerali “spadnuté.”

Podľa Apple sa môže s týmto problémom stretnúť “malé percento” klávesníc MacBookov a MacBookov Pro od 2015 do 2017.

Apple oznámil, že zákazníci môžu priniesť poškodený MacBook alebo MacBook Pro do Apple Store alebo ku poskytovateľovi autorizovaného servisu pre získanie opravy zdarma. Následne bude vybraný typ opravy po tom, ako sa klávesnica diagnostikuje.

Oprava môže zahŕňať výmenu jednej alebo viacerých kláves, prípadne výmenu celej klávesnice. Zoznam zariadení, ktorých sa tento problém týka nájdete tu:

  • MacBook (Retina, 12-­palcov, Early 2015)
  • MacBook (Retina, 12­-palcov, Early 2016)
  • MacBook (Retina, 12-­palcov, 2017)
  • MacBook Pro (13­-palcov, 2016, Dva Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13­-palcov, 2017, Dva Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13­-palcov, 2016, Štyri Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13­-palcov, 2017, Štyri Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (15-palcov, 2016)
  • MacBook Pro (15­-palcov, 2017)

Žiadne iné MacBooky a MacBooky Pro okrem vyššie uvedených nemajú na opravu nárok. Nárok na opravu majú postihnuté zariadenia 4 roky od dátumu kúpy. Pre opravu zariadenia by mali zákazníci vyhľadať poskytovateľa autorizovaného servisu Apple, dohodnúť si stretnutie na kamennej predajni, prípadne odoslať zariadenie priamo do strediska Apple po dohode s podporou Apple. Apple uviedol, že pokiaľ bude mať zariadenie inú vadu, ktorá znemožní používanie zariadenia, bude sa musieť riešiť oprava, ktorá spôsobila nefunkčnosť zariadenia ako prvá.

Poškodenie kvapalinou a fyzické poškodenie klávesnice, ktoré nesúvisí s opravou kláves, si vyžiada dodatočnú prácu, ktorú si musí zákazník zaplatiť predtým. ako sa môže začať s opravou klávesnice.

Zákazníci, ktorí sa stretli s problémom klávesnice a boli donútení zaplatiť opravu mimo záruky za svoj poškodený MacBook a MacBook Pro môžu kontaktovať Apple a dožadovať sa vrátenia peňazí. V niektorých prípadoch sa oprava klávesnice vyšplhala až na približne 450 €.

Rozhodnutie o ponúknutí opravy bolo následkom zvyšujúcej sa nespokojnosti zákazníkov a ich zlého hodnotenia prvej a druhej generácie motýlikových klávesníc v MacBooku a novších modeloch MacBookov Pro.

Sťažnosti zákazníkov naznačujú, že tieto modely majú problémy častejšie, ako predchádzajúce klávesnice kvôli plochším, “motýlovým klávesom”, ktoré boli vytvorené pre jemnejší pocit pri stlačení klávesy. Práve dizajn týchto klávesníc môže spôsobiť, že klávesy zlyhajú, keď sa pod ne dostane prach alebo iné malé častice, čo vedie k “lepkavým” a nefunkčným klávesom, ktoré Apple opisuje vyššie.

Apple kvôli problému s nefunkčnými klávesmi v najnovších modeloch MacBook a MacBook Pro teraz čelí dvom obvineniam, kedy boli zákazníci donútení za opravu zaplatiť horibilné sumy, nakoľko program na výmenu ešte nefungoval.

Na internete sa objavujú dokonca aj videá známych Youtuberov, ktorí sa na tento problém sťažujú.

V našom prípade (ČR a SR) to znamená, že je nutné navštíviť ktoréhokoľvek Apple Premium Resselera. Zamestnanci následne privolajú autorizovaného servisného technika danej spoločnosti, ktorý prekonzultuje ďalší postup.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.