iGenius: Život Steva Jobsa (8. časť)

Záverečná časť našej minisérie bude bohužiaľ smutná. V tomto článku zistíme, prečo Steve Jobs umrel a čo za sebou zanechal. Smrťou Steva sa ale nič nemení. Apple pokračuje ďalej a jeho duch bude vždy základom Apple. 

< Predchádzajúca časť seriálu

Svet prišiel o génia

5. októbra obletela svet zdrvujúca správa. Steve Jobs podľahol následkom rakoviny slinivky brušnej. Nie len spoločnosť Apple, ale aj celý svet prišiel o veľkého génia a vizionára, ktorý zmenil mnohým ľuďom spôsob, akým používajú počítače, hudobné prehrávače, tablety a telefóny. A nie len to.

Celá spoločnosť sa v ten deň obliekla do čierneho šatu. Na svojich webových stránkach zverejnila čiernobiely portrét Steva Jobsa s jeho dátumom narodenia a úmrtia. Pri fotke sa nachádzalo aj veľmi emotívne prehlásenie, v ktorom stálo, že spoločnosť prišla o svojho zakladateľa a inšpiratívnu osobnosť, ktorá ale bude navždy základom Apple. Stránka stále obsahuje emailovú adresu, kde sa ktokoľvek môže podeliť o myšlienky spojené so Stevovou smrťou.

steve jobs memory

Na miesto generálneho riaditeľa usadol Tim Cook a zdá sa, že tam ešte dlho bude, nakoľko sa ukázal ako schopný vodca počas Jobsovej neprítomnosti. Určite nebude ovplývať takou osobnosťou a inovatívnymi nápadmi, no aspoň udrží firmu na vrchole, až pokým sa na sćene neobjaví ďalší “Jobs” a nespôsobí ďalšiu revolúciu.

“Steve odišiel v mieri”

Steve tento svet opustil doma v Kalifornii v kruhu svojich najbližších, ktorí v jeho posledných chvíľach stáli pri ňom. Podľa ich slov “Steve odišiel v mieri”. Správa o Jobsovej smrti bola na každej titulnej strane svetových novín. V televízií bola jeho smrť taktiež oznámená ako prvá.

Jobsovej rodine kondolovali aj významné osobnosti, či už z biznisu alebo politiky. Boli medzi nimi osobnosti ako vtedajší americký prezident Barrack Obama, Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) alebo Bob Iger (Disney). Medzi týmito osobnosťami nechýbal ani Jobsov najlepší priateľ Steve Wozniak.

steve jobs products

Produkty a služby spoločnosti Apple nikdy neboli dielom jedného človeka

Neskôr po Jobsovej smrti sa na internete objavili správy, že Jobs zanechal pre Apple plány na 4 roky dopredu. Netreba ale tieto správy brať vážne. Určite nemal Jobs niekde v šuflíku poznámky s presnou víziou, stratégiou a novými produktmi.

Skôr by sa mohlo jednať o marketingový krok, ktorý naznačuje, že aj po smrti Jobsa sa nič nekončí. Jeho spoločnosť bude rozkvitať ďalej. Veď ako sám povedal, produkty a služby spoločnosti Apple nikdy neboli dielom jedného človeka, ale spoluprácou ľudí v tíme.

UložiťUložiťUložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.