Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 9 – Simulátory)

Deviata a predposledná časť nášho seriálu Čo si zahrať na Macu v roku 2018? Ako už napovedá názov, v dnešnej časti sa budeme zaoberať simulátormi, ktoré si môžete zahrať na vašom jablkovom tátošovi.

Hier bude pomerne dosť, takže si určite každý vyberie. Ak chcete byť vo svojom voľnom čase vodičom kamiónu, šéfom zábavného parku, tvorcom osudu ľudí či dokonca pilotom, táto časť je pre vás ako stvorená.

RollerCoaster Tycoon 3

Táto hra je jedna z tých slávnych klasík, ktorú si bezpodmienečne musí človek zahrať bez ohľadu na to, koľko má rokov.

Rollercoaster Tycoon 3 alebo RCT 3, ako sa mu ľudovo hovorí, je hra, ktorá dáva hráčovi plnú kontrolu nad zábavným parkom. Jej najväčšou výhodou je, že umožňuje postaviť zábavný park presne podľa vašich predstáv. Hráč si môže vybrať, kam chce umiestniť toalety, aký druh stromov bude v parku rásť a dokonca akú farbu uniformy budú nosiť upratovači.

Možnosti sú nekonečné a dajú hráčovi pocit, že má ozaj všetko na povel. Hra ponúka štandardne dva módy. Prvým je kariéra, kde je hlavnou úlohou stať sa top zábavným parkom a druhá možnosť je sandbox, teda pieskovisko, kde môže hráč úplne popustiť uzdu fantázie.

Viete akú má výhodu klasika ako je RCT 3? Systémové požiadavky sú až smiešne nízke. Poradí si s ním aj prachom zapadnutý MacBook či Mac Mini. Port hry je bezproblémový.

Systémové požiadavky: OS X 10.8.5, 2,2 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, nVidia GeForce 8600/ATI Radeon HD2600/Intel HD 3000 s 265 MB video pamäťou.

Prison Architect

Prison Architect je asi jednou z najuspokojivejších hier, ktoré sa dajú na Macu zahrať. Hra, dá sa povedať, pripomína hru Theme Hospital alebo Zoo Tycoon a vyzerá ako ich nástupca, hodný svojho mena.

V hre Prison Architect bude úlohou hráča manažovať (ako titul napovedá) vlastné väzenie s maximálnou ostrahou. V “sandbox” móde začne hráč s prázdnym pozemkom, ktoré môže premeniť na najlepšie fungujúce väzenie, aké bolo kedy postavené. Môže stavať cely, kuchyne, inštalovať kamery, verbovať stráže, atď.

Prison Architect ponúka množstvo slobody v tvorivosti. Cestu, ktorú si hráč zvolí je na ňom. Bude sa stavať maximálne bezpečné väzenie, alebo rehabilitačné centrum? Znova a opäť, voľba je na hráčovi. Ale treba mať na pamäti, že pokiaľ nebude hráč schopný ukorigovať svojich väzňov, má na krku nepokoje alebo vzburu.

Grafika tejto hry je veľmi jednoduchá. Takže by hranie nemalo robiť problém ani staršiemu Macu.

Systémové požiadavky: Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 300 MB HDD.

Euro Truck Simulator 2 (ETS)

Simulátory vodiča kamiónov sú hry, ktorým nerozumie každý. Z prvého pohľadu na hru vzniká otázka: “Kto by chcel hrať hru o šoférovaní kamiónu?”

No zdá sa, že ETS 2 ponúka viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Omnoho viac. V prvom rade ETS 2 ponúka hráčovi kombináciu vodičského a manažérskeho simulátoru. Hráč začne ako vodič na voľnej nohe aby získal peniaze a skúsenosti. Hneď ako si hráč našetrí dostatok peňazí, môže “rozbehnúť vlastný biznis”.

Okrem iného sa prevezie Európou, objaví rôzne mestá štátov ako je Veľká Británia, Belgicko, Nemecko, Taliansko, Nórsko a mnoho ďalších. Omnoho dôležitejšie, šoférovanie kamiónu je veľmi dobre prepracované, scenéria je nádherná a pozornosť venovaná detailom veľmi pôsobivá. Všetky tieto vlastnosti do seba perfektne zapadajú a tvoria tak relaxujúcu vodičskú skúsenosť. (Veď na skutočnej diaľnici nemôžeme stačiť ESC, opustiť hru a ísť si ľahnúť, že?).

ETS 2 zapôsobí veľmi dobrou grafikou a ovládateľnosťou. Je ale potrebný vyšší výkon.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, Dual Core procesor s taktom 2,4 GHz, 4GB RAM, 3GB HDD, nVidia GeForce GTS 450/Intel HD 4000.

Stardew Valley

RPG simulátor starania sa o farmu, ktorý na prekvapenie všetkých lámal rekordy predajnosti na Steame.

Tento “pixelový” simulátor farmárčenia je poctou starým dobrým Harvest Moon hrám a sleduje príbeh chlapca, ktorý sa stará o svoju farmu. No v porovnaní s Harvest Moon je Stardew Valley omnoho detailnejší a komplexnejší, obzvlášť s prihliadnutím na fakt, že túto hru vytvorila jediná osoba.

Stardew Valley je hra s otvoreným koncom, ktorá ponúka kontrolu nad všetkým. Napríklad dizajn farmy, typ zvierat, ktoré budú na farme chované, aké druhy kvetov budú pestované, atď.  Možno je to hra, ktorá vyzerá, že vám ponúkne maximálne tak desať minút zábavy, no zdanie klame. Nezáleží na vašom obľúbenom žánre, Stardew Valley je veľmi návykový a hlavne zábavný.

Vďaka skutočnosti, že hra využíva retro grafiku, sú požiadavky na systém nízke. Port je ako inak bezproblémový.

Systémové požiadavky: OS X 10.9, 2,0 GHz procesor, 2GB RAM, 500 MB HDD, 25G MB video pamäť, OpenGL 2 podpora.

X-Plane 11

Takmer pred dekádou X-Plane pomaly zabíjal Flight Simulator od Microsoftu, práve vďaka svojej realistike a zmyslu pre detail. Tím stojaci za hrou X-Plane nepoľavuje a vo svojej najnovšej časti 11 sľubuje najdetailnejší a najrealistickejší letecký simulátor, ktorý bol kedy vytvorený.  X-Plane 11 je ozaj úspechom, pretože je určený ako pre detailmi posadnutých geekov, tak aj re hráčov, ktorí si chcú zahrať len rekreačne. Pre profesionálnych pilotov hra po novom obsahuje vylepšený engine fyziky a vylepšenú dynamiku letu (hráč bude lietadlo doslova “cítiť”).

Pre začiatočníkov ponúka hra rýchly štart, v ktorom si hráč sadne za už pripravené lietadlo. Len stlačiť tlačidlo a ku hviezdam a ešte ďalej. Potom je tu mód “stlač čo môžeš”, resp. mód “všetko sa dá stlačiť a nastaviť”, kde si profi hráč sám nastaví a rozbehne toho obrovského kolosa. Proste zdvihne ten obrovský lietajúci koráb do výšky 11 000 m, zachytí vzdušný prúd a pristane s ním o pár tisíc kilometrov ďalej. Jednoduché, nie? V oboch prípadoch, realistický 3D kokpit (s neúrekom tlačidiel), zaneprázdnené letiská a nádherné scenérie vám umožnia vstrebať ten krásny pocit z letu.

X-Plane 11 je pôsobivá hra, ktorá tiež vyzerá úžasne. Keď sa nastavia vysoké detaily, hra dokonca obohatí svet o budovy a cesty. No, ale dajte tie nastavenia na najnižšie a hra bude hrateľná aj na priemerných zariadeniach.

Systémové požiadavky: OS X 10.10, Intel Core i3, 8GB RAM, 20GB HDD, 512 MB video pamäť.

The Sims 4

Asi nie je potrebné túto hru predstavovať. Áno, pozná ju každý. The Sims sú späť so svojím štvrtým pokračovaním, ktoré možno považovať za najsofistikovanejší simulátor života, aký sa dá zahrať.

The Sims 4 umožní hráčovi postaviť si dom, vytvoriť si Simíka a obliecť ho. Tam sa ale hra nekončí. Práve naopak. Hráč je zodpovedný za jeho sociálny život, vrátane lásky, priateľov a práce. A mnoho ďalšieho. Možností v hre je ozaj veľa. Od práce, cez hobby, dobrodružstva až po lietanie do vesmíru.

Ako sme spomenuli vyššie, najsofistikovanejší simulátor života, ktorý sa dá zahrať. Hra síce nevynašla nový chemický prvok, no drží sa ideí svojich predchodcov a stavia na ich úspechu. Maxis sa ale poučil a do hry pridal multitasking a vylepšenú úpravu postáv.

Mac verzia The Sims 4 funguje skutočne bezchybne. No na svoje pomery má prekvapivo vysoké požiadavky.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 10GB HDD, nVidia GeForce 320M, 9600M, 9400M/ATI Radeon HD 2600 Pro alebo lepšie s 256 MB video pamäťou.

Kerbal Space Program

Kerbal Space Program bola tak dobrá hra, že bola dokonca veľmi úspešnou už v beta verzii. To je vlastne pocta, ktorou sa môže pýšiť malo herných titulov (ako napríklad Minecraft).

V KSP dostane hráč pod kontrolu celý vesmírny program. Úlohou je postaviť vesmírnu raketu a odštartovať s ňou do vesmíru, či už na obežnú dráhu, planétu alebo do ďalekého vesmíru. Znie to ľahko, že? No opak je pravdou. KSP je “hardcore” simulátor s veľmi realistickou fyzikou, kde sa veľa krát stane, že vesmírna loď skončí v plameňoch na zemi namiesto vo vesmíre.

Jedna raketa je príliš ťažká, druhá zase nemá dostatok paliva, atď. Hra je síce náročná, no zabávaná a po úspešnom štarte prináša dobrý pocit. Milé postavy a dávka humoru taktiež určite napomáhajú. Vďaka tomu nemusí mať hráč vyštudované MIT alebo raketovú vedu, aby si hru naplno užil a dobre sa zabavil.

Kerbal Space program je komplexná hra, ktorá je zábavná, no vie hráča aj odmeniť. Má primerané nároky na hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.6, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 2GB HDD, nVidia GeForce GT 640M/ATI Radeon HD 4850/Intel HD 5000 s 512 MB video pamäťou.

https://www.youtube.com/watch?v=nQGJ3AZs99A

Football Manager 2017

Najlepší simulátor futbalu je spať spolu s novými funkciami.

Football Manager alebo FM umiestni hráča do pozície vedúcich mužstiev z viac ako 50 krajín sveta. Ako manažér tímu, bude úlohou hráča rozhodnúť, kto bude hrať, ako budú hráči trénovať, ako bude manažovaný štadión a dokonca ako riešiť médiá. FM 17 stavia na sile svojich predchodcov, vďaka čomu ponúka nezabudnuteľný herný zážitok.

Prvou vecou, ktorý si hráč všimne je, že hra sa snaží prezentovať dáta viac vizuálne, namiesto toho aby to vyzeralo ako spleť tabuliek, poznámok, čísiel, písmen a štatistík. Hra ponúkne aj viac tipov a trikov ako kedykoľvek predtým, čím sa FM 17 viac približuje začínajúcim hráčom.

Samozrejme, najnovšia Fifa nie je na Macu dostupná. No pokiaľ je hráč zapálený pre hru, FM 2017 určite pohladí každého športového hráča a futbalového fanúšika po duši.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 1,8 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 3GB HDD, Intel GMA X3100/nVidia GeForce 8600 GT/ATI Mobility Radeon HD 2400 s 256MB video pamäťou.

Papers, Please

Papers, Please je indie hra, ktorá sa rozhodla experimentovať. A oplatilo sa. Mnoho hráčov sa presvedčí, že takú hru ešte nehrali.

Papers, Please vsadí hráča do úlohy imigračného dôstojníka a zameriava sa na emocionálnu sféru, ktorá v tomto prípade rozhoduje, kto môže vstúpiť do krajiny a kto nie. Hráč bude kontrolovať dokumenty imigrantov a používať niekoľko nástrojov na odhalenie potencionálne nebezpečných osôb ako sú teroristi, hľadaní kriminálnici a pašeráci.

Podozrivých môže hráč dokonca vypočúvať, požadovať odtlačky prstov či sken celého tela. Idea je jednoduchá, no keď začnete hrať, zistí, že sa jedná o komplexnú a stresujúcu hru. Papers, Please je skvelá voľba, ktorá sa dá zahrať, pokiaľ si chce hráč oddýchnuť od AAA titulov a mierne zvoľniť tempo.

Okrem iného je táto hra aj skvelá voľba pre vlastníkov starších zostáv. Mac verzia Papers, Please je veľmi nenáročná hra.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, 1,5 Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 100MB HDD, podpora OpenGL 1.4 alebo vyššie.

Rocksmith 2014

Simulátor ako simulátor. Rocksmith 2014 je jedinou hudobnou hrou, ktorá hráča naučí skutočne hrať hudbu.

Rocksmith sa podobá hre Guitar Hero alebo Rock Band. Na obrazovke sa zobrazuje dobrá rocková pieseň a hráčovi pritom ukazuje, aké klávesy má stláčať. Rocksmith sa ale odlišuje aj tým, že na hranie nepotrebujete gitaru, ktorá bola pre hru vytvorená (Gutiar Hero). Je to ešte zaujímavejšie. Potrebujete totiž skutočnú gitaru. Mnohí “noob” hráči v tejto sfére dosvedčia, že ich hra skutočne naučila základy hrania na gitare. Hra sa dá nastaviť na najnižšiu obťažnosť, ktorá naučí hráča ako gitara funguje, alebo je možné nastaviť obtiažnosť na 100 a naučiť sa hrať skutočné pesničky. Rocksmith 2014 si na časti s učením veľmi zakladá a ponúka tak 85 kurzov.

Rocksmith 2014 je zábavná hra, ktorá dokonca dokáže hráča zábavnou formou naučiť hrať na skutočnom hudobnom nástroji. Veľké plus, Rocksmith 2014 je možné si zahrať na takmer všetkých Macoch.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 12GB HDD, nVidia GeForce 8600 GT/ATI Radeon HD 2600 s 256 MB video pamäťou.

https://www.youtube.com/watch?v=l1Fb9GguOyg

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.