Bloomberg zhrnul čo môžeme čakať od WWDC 2018

WWDC 2018

WWDC 2018 sa koná už budúci týždeň a v pondelok večer uvidíme niektoré z najočakávanejších noviniek zo sveta iOS, Macu a ďalších Apple produktov. Ak si chcete ale pokaziť možné prekvapenie, čítajte ďalej. Mark Gurman z Bloombergu zhrnul, čo by sme mali od konferencie čakať.

Kým po minulé roky sa Apple sústredil vo veľkom na to, aby naše telefóny a počítačové zariadenia obohacoval o nové funkcie a dával nám nové možnosti ich využitia – a dokonca nám prezentoval, ako môžu tvoriť neoddeliteľnú súčasť života – tento rok to bude inak. Apple nás chce naučiť, aby sme používali jeho zariadenia menej.

Apple si je vedomý toho, že rozmach smartfónov, tabletov a ďalších zariadení priniesol obrovský neduh: závislosť. Je to vážny problém a presne kvôli nemu Apple pripravuje iniciatívu Digitálne zdravie (Digital Health). Tvorí ju niekoľko nástrojov, ktoré pomáhajú ľuďom monitorovať, koľko času strávili na svojich zariadeniach a v jednotlivých aplikáciách. Prehľad a funkcionalita má byť zahrnutá do aplikácie Settings v iOS 12.

“Potrebujeme mať nástroje a dáta, ktoré nám pomôžu pochopiť, ako konzujeme digitálne médiá. Jemnejším jazykom musíme dostať vysvetlené, že iPhone je len chladnička, nie závislosť.” – Tony Fadell

Apple tak pripravuje podobnú funkcionalitu, s akou už na svojej I/O konferencii tento rok vyrukoval Google. Ten ju zahrnie do rozhrania Dashboard for Android. Tiež bude upozorňovať ľudí, aby si dali pauzu a nepreháňali to s používaním danej aplikácie. Či podobnú formu notifikácii ponúkne aj Digital Health od Applu, nie je v tejto chvíli známe.

iOS 12

Apple plánuje tento rok predstaviť iOS 12 pre iPhone a iPad, možno iPod touch. Na konferencii uvidíme niekoľko AR nástrojov a noviniek. Pripravované rozhranie ARKit 2.0 má umožniť napríklad hrať multiplayerové hry v jednom virtuálnom prostredí, kým iná novinka umožní po vzore HoloLens položiť AR vec na konkrétne miesto a nechať ju tam. Má ísť o veci, ktoré súvisia s pripravovanými AR okuliarmi. Tie by mohol Apple vydať najskôr v roku 2020.

iOS 12 tiež prinesie novinky súvisiace so stlmením upozornení, sledovaním burzy, videohovormi a Animoji. V pláne tiež bola redesignovaná a pokročilejšia plocha pre iPhone a (najmä) iPad, umelá inteligencia pre aplikáciu Photos a nové nástroje pre správu súborov na iPade. Tieto veci ale boli odložené na iOS 13. Dôvodom je, že sa chce Apple venovať kvalite softvéru a odozve.

Mac

Zatiaľ čo iOS App Store sa teší obrovskej popularite, obchod s aplikáciami pre Mac značne zaostáva. Dokonca až tak, že tu nenájdete softvér od Adobe, sadu Office ani napr. SketchUp od Google. Platforma nie je pre vývojárov taká atraktívna ako iPhone, ale to by sa malo zmeniť. Preto sa má macOS 10.14 dočkať hlbšieho prepojenia s iOS po vzore UWP platformy od Microsoftu. Výsledkom by bolo, že iOS aplikácie by sa dali používať aj na Macu.

Hardvér

Špekuluje sa o lacnejšom MacBooku Air, o novom iPade Pro, o nástupcovi iPhone SE… Ani jedno z toho ale neuvidíme na WWDC. Podľa Gurmanovych zdrojov tieto zariadenia nie sú pripravené na premiéru a uvidíme ich až na jeseň/podzim. Medzi chystanými produktami je nový MacBook Pro a 12″ MacBook, oba s Intel čipom, ale aj lacnejší notebook nahrádzajúci MacBook Air. V pláne je tiež redesignovaný iPad Pro s Face ID.

Apple Watch / Apple TV

Napriek tomu, že sú Apple Watch najpredávanejšími inteligentnými hodinkami na trhu, vývojári sú z nich zmätení. Dôvodom je, že sa viacerí partneri, ktorí pomohli uviesť Apple Watch na trh s decentnou ponukou aplikácií, rozhodli tieto apky zrušiť. Znepokojujúce na tom je, že ide o veľkých hráčov: Instagram, Twitter, Amazon, eBay či Google Maps. Apple tak musí ukázať vývojárom, že vyvíjať aplikácie pre Apple Watch má zmysel.

Apple okrem toho plánuje uviesť na trh redesign, ktorý má zachované rozmery so súčasnými modelmi a je kompatibilný s doterajšími remienkami. Budú mať ale väčší displej od rohu k rohu, ako na iPhone X.

Apple by tiež mal ukázať nejaké novinky okolo tvOS, systému pre Apple TV. O čo ale pôjde, nie je celkom jasné. Mohlo by to súvisieť so záujmom Applu o to stať sa stredobodom pozornosti v obývačke v nadchádzajúcom boji o divákov: Apple chystá vlastné seriály po vzore Netflixu alebo HBO GO.

HomePod / Siri

Inteligentný reproduktor HomePod od Applu zatiaľ nemožno označiť za úspešný. Produkt prišiel na trh v značnej nevýhode a zatiaľ čo Apple predal od launchu len okolo 600 000 kusov, Amazon Echo za ten čas predal ďalšie 4 milióny kusov. Predbehol ho dokonca aj Google, takže Apple je na treťom, aktuálne poslednom mieste.

Dôvody sú viaceré, mimo iného s tým súvisí aj to, že dorazili na trh bez sľubovaných funkcií (ktoré obdržali tento týždeň) a so zaostalou Siri. Umelá inteligencia od Applu nie je taká vyspelá ako Alexa či Google Voice a to je vec, ktorej sa chce Apple v najbližších mesiacoch venovať. Presne tak, Siri bude inteligentnejšia. Zatiaľ však len na iPhone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.