Apple vyvíja záhadné zariadenie “Star”, ktoré kombinuje iPad a Mac

iPad macOS

Kým pred 70 rokmi zaberali počítače celé miestnosti, dnes sa nám zmestia už aj na zápästie. Budúcnosťou by však mohli byť hybridy tabletov a notebookov, o čom môže svedčiť rastúca popularita Surface od Microsoftu.

A aj keď Apple dlho vraví, že nič také nechystá, opak zdá sa byť pravdou. Už dlhšie kolovali informácie o tom, že Apple chce prejsť z Intelu na ARM, čo by prinieslo viaceré strategické výhody. V prvom rade má Apple veľmi dobrý vzťah s firmou TSMC a tým pádom si môže zabezpečiť slušnú množstevnú zľavu, ak sa rozhodne vyrábať procesory pre iPhone aj Mac uňho. Ďalej by si Apple mohol navrhovať vlastné procesory a nemusel by čakať na to, až Intel predstaví a začne vyrábať svoje vlastné. A nakoniec by sa mohol Apple vyvarovať bezpečnostným chybám, ako boli Meltdown a Spectre.

A že to nie sú špekulácie, môžu dosvedčovať správy o novom zariadení Apple Star, respektíve N84. Prístroj je momentálne v štádiu prototypu a o výrobu sa stará firma Pegatron. Od januára/ledna 2018 bolo vyrobených niekoľko prototypov, ktoré boli následne poskytnuté inžinierom Applu na testovanie a vývoj. Za zmienku u zariadenia stojí, že má dotykový displejslot na SIM kartuGPSkompas a má EFI. Najzaujímavejšie na tom je práve to posledné. Rozhranie EFI totiž využívajú Macy na bootovanie systému. Čip sa nenachádza v doposiaľ žiadnom iOS zariadení. Preto sa špekuluje, že môže ísť o hybridný Mac.

Na druhú stranu, Star je klasifikovaný ako úplne nový druh zariadenia, ktoré beží na deriváte iOS. Je preto otázne, čo bude prístroj zač. Netreba zabúdať aj na to, že Apple môže v konečnom dôsledku projekt zrušiť, ak s ním nebude spokojný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.