Apple predstavil redesignované Apple Watch Series 4 s EKG

Apple začal svoju tohtoročnú keynote svojim doposiaľ najintímnejším zariadením na trhu: hodinkami Apple Watch.

Tim Cook hneď na úvod poznamenal, že Apple Watch sa za štyri roky existencie stali nielen najpredávanejšími inteligentnými hodinkami na trhu, ale najpredávanejšími hodinkami na svete.

Po tomto úvode sa už Apple pozrel priamo na predstavenie hodiniek Apple Watch Series 4. Hoci si zachovali prakticky totožný tvar, ide o najväčší redesign hodiniek za posledné roky.

| DIZAJN

Po rokoch to totiž opäť vyzerá, že Apple ide za luxusným dizajnom hodiniek a Séria 4 je tak opäť lesklá. Tentoraz však Apple nepoužil nehrdzavejúcu oceľ ani 18-karátové zlato po celom tele. Zadnú časť totiž tvorí výhradne čierna keramikazafír. Kompletne tiež bol prerobený samotný senzor, kde už teraz nájdeme jeden svietiaci bod namiesto štyroch, ale pribudlo toľko noviniek, že sa im budeme venovať v samostatnom odseku. Hodinky si ale zachovali kovový rámček – hliníkový alebo oceľový v závislosti od verzie.

https://www.youtube.com/watch?v=HXs8G7Kjrd8

Pri prednej strane sa potvrdili skoršie úniky a nové Apple Watch sú skutočne dostupné v 40mm a 44mm verziách. Hodinky si však zachovali svoje rozmery, okrem hrúbky – pretože sú tenšie – a väčší zakrivený displej pre zmenu vyvoláva ilúziu väčšej zakrivenosti rohu hodiniek. Spoločnosť tak teraz ponúka o 35%, respektíve 32% väčšie displeje oproti terajším 38mm a 42mm verziám.

Apple Watch Hermes Series 4

Vďaka zachovanému dizajnu a rozmerom si tiež hodinky zachovajú kompatibilitu so všetkými remienkami, ktoré Apple od roka 2013 ukázal.

| DISPLEJ

Na väčší displej sa zmestí viac obsahu a Apple to vie. Hodinky tak okrem doterajších remienkov dostanú aj niekoľko ďalších, vrátane jedného, na ktorý sa zmestí až 8 komplikácií vrátane niektorých úplne nových. Medzi nimi nájdeme napríklad widget od aerolínií Qantas. V aplikáciách ako takých bude možné vidieť ešte viac obsahu, čo môže v niektorých prípadoch ušetriť človeka od scrollovania.

Apple Watch Series 4 Display

Kvôli vysokej popularite funkcie Breath budú na Apple Watch Series 4 dostupné aj úplne nové ciferníky s touto funkciou, ktorá sa automaticky aktivuje ako pohyblivé pozadie za ciferníkom. Na výber bude z troch verzií. Spomínajúc tri, pribudnú aj tri nové animované ciferníky, ktoré sa budú odrážať od rohu obrazovky. K dispozícii budú animácie Oheň, VodaVodná para.

Apple Watch Series 4 Water Watchface

| DIGITÁLNA KORUNKA 2.0

Tichá voda brehy myje a to platí aj o Digitálnej korunke, ktorá sa dočkala viacerých inovácií. V prvom rade pribudla Haptická odozva, aká bola dovedna použitá len v displeji. Svoje využitie si nájde ako na iPhone, po vzore súrodeneckej technológie 3D Touch. Jedným z príkladov je aplikácia Podcasts na Apple Watch, kde haptická odozva napomôže k lepšiemu orientovaniu sa v aplikácii. Avšak…

Apple Watch Series 4 Digital Crown

| ZDRAVOTNÉ FUNKCIE

Digitálna korunka teraz funguje aj ako EKG! Jedná sa o jednu z troch veľkých zdravotných noviniek, ktorú Apple priniesol vo svojich štvorkových hodinkách. Túto však môžeme bez problémov pokladať za najväčšiu keďže Apple Watch sú vôbec prvým komerčne dostupným EKG meračom bez predpisu. Meranie EKG prebieha po dobu 30 sekúnd a to tak, že priložíte prst k Digitálnej korunke a bude tomu dopomáhať aj senzor na zadnej strane.

Apple Watch Series 4 Rear Sensor

Výsledok merania uvidíte už na obrazovke hodiniek, kde sa dozviete, či máte problémy s rytmom. Okrem toho sa vám do aplikácie Health na iPhone alebo iPade prepošle plný report v PDF vrátane podrobného grafu, ktorý môžete rovno zdieľať so svojim lekárom. Ďalej už môžu hodinky sledovať krvný tep na pozadí, pričom vás už neupozornia len na vysoký krvný tep, ale aj na podozrivo nízky krvný tep a príznaky arytmie.

Apple Watch Series 4 EKG

| HARDVÉR

Apple Watch Series 4 ponúkajú nový dvojjadrový 64-bitový čip S4, ktorý ponúka až 2-krát viac výkonu oproti čipu S3 v predošlej generácii. Okrem lepšieho procesoru sa stretneme aj s akcelerometrom a gyroskopom novej generácie, ktorý dokáže detegovať pády.

Apple kvôli tejto funkcii podnikol veľký výskum, do ktorého sa zapojili tisíce ľudí a podarilo sa tak precízne kalibrovať senzory tak, aby vedeli zistiť, či ste spadli, potkli sa alebo šmykli. Po páde sa na obrazovke objaví možnosť vytočenia 112 a ak nebudete reagovať minútu, hodinky zavolajú pohotovosť automaticky a pošlú notifikáciu.

Apple Watch Series 4 SOS Fall

Okrem toho ponúknu 50% hlasnejší reproduktor. Po stránke konektivity môžeme čakať prakticky to, čo minule: WiFi, LTE, GPS, Altimeter a po novom aj Bluetooth 5.0. Pritom si zachovajú doterajšiu 18-hodinovú výdrž batérie a až 6-hodinovú výdrž pri outdoorovej aktivite.

| DOSTUPNOSŤ A CENA

Apple Watch Series 4 sa začnú predávať vo vybraných krajinách už 21. septembra/září s cenou začínajúcou na $399 pri GPS a $499 pri LTE verzii. Okrem toho dôjde k zlacneniu Series 3 hodiniek, s novou cenou začínajúcou na $279. Spoločnosť začne prijímať predobjednávky na hodinky už v piatok, 14. septembra/září.

Hodinky budú k dispozícii vo verzii s hliníkovým rámom v Striebornej, Zlatej a Vesmírnej šedej verzii, ako aj vo verziách s oceľovým rámom v striebornom, zlatom a vesmírnom tmavom prevedení. Okrem toho budú k dispozícii aj nové Apple Watch Hermes modely s úplne novými ciferníkmi meniacimi svoj vzhľad počas dňa a úplne novými remienkami.

watchOS 5 bude dostupný zadarmo na stiahnutie 17. septembra/září.

https://www.youtube.com/watch?v=6EiI5_-7liQ

komentárov
  1. Je mozne ze ked iphone xs bude mat esim tak to nasi operatory budu musiet zabezpecit a tym padom by to mohli spravit ej pre apple watch esim. Ci sa mylim?

    0
    0
  2. Jakub, výdrž sa zlepšila zatiaľ vždy, takže o tom pochybujem, tú hodnotu, ktorú udáva Apple meria pri neustálej záťaži, šport + GPS, pri bežnom použití a športovaní zhruba 30 minút každý deň mi vydržia max tri dni. Mám S3 42mm.

    0
    0
  3. “Na väčší displej sa zmestí viac obsahu a Apple to vie. Hodinky tak okrem doterajších remienkov dostanú aj niekoľko ďalších, vrátane jedného, na ktorý sa zmestí až 8 komplikácií vrátane niektorých úplne nových. Medzi nimi nájdeme napríklad widget od aerolínií Qantas. V aplikáciách ako takých bude možné vidieť ešte viac obsahu, čo môže v niektorých prípadoch ušetriť človeka od scrollovania.”

    co su to tie “komplikacie”?

    0
    0
  4. Takova bla otazka ale ty hodinky od Hermese asi budou drazsi ze? Skoda ze nekde neni cena…

    Zvazuji si sve prvni hodinky poridit a vaham jestli rovnou 4 a koupit ji ve verzi s LTE nekde jinde a doufat ze Tmobile a dalsi to udelaji a nebo jen s tim GPS.

    No a nebo usetrit pulku a vzit 3 generaci?

    Kazdopadne mam iPhone 4 (podle me hezci telefon neni a Apple nove SE s malym displejem nevydal tak nebudu dalsi rok menit, nechci velky telefon), ale mam iPad 2018 tak by to snad slo propojit no ne?

    0
    0
  5. yuzip: Komplikace jsou všelijaké možné ukazatele čehokoliv, co je na hodinkách mimo hlavních ručiček. Tzn. stopky, lunární kalendář, atd.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť