Apple Music má teraz webový prehrávač, zatiaľ len neoficiálny

Chcete počúvať Apple Music aj cez webové rozhranie? Vývojár vytvoril neoficiálny klient pre internetové prehliadače.

Aj keď Apple Music je dostupná na viacerých platformách, na Macu a Windowse na počúvanie vyžaduje inštaláciu iTunes a používatelia Linuxu majú smolu. Narozdiel od konkurenčných hudobných služieb, vrátane Spotify, Deezer, Tidal a Google Play totiž Apple neponúka webového klienta.

Vývojár Naveed Golafshani však podomácky vytvoril prekvapivo funkčnú online verziu služby. Dostupná je na doméne playapplemusic.com a ponúka väčšinu dôležitých funkcií – vrátane prístupu k vašej Apple Music iCloud knižnici, uloženým playlistom, ako aj sekciám For You a Browse. To všetko v peknom responzívnom dizajne, ktorý tak trochu pripomína práve Spotify (vrátane charakteristickej neónovo zelenej).

Prístup ku všetkej vašej hudbe máte teraz aj cez web. Aj keď v obmedzenej podobe.

Prihlasovanie pomocou Apple ID funguje cez oficiálne API na adrese idmsa.apple.com, takže sa nemusíte báť, že niekto zneužije vaše prihlasovacie údaje. Stačí webovej apke povoliť prístup k vašej Apple Music knižnici. Bonusom sú funkčné klávesy Play/Pause na Macovej klávesnici, poradovník Up Next či nastavenie bitratu.

Golafshani na vytvorenie prehrávača využil prístup k API menom MusicKit, ktoré umožňuje prístup k vašej knižnici aplikáciám tretích strán. Projekt je taktiež open-source a dostupný na GitHube, takže si teoreticky môžete vytvoriť vlastný prehrávač na vlastnom serveri. Aj keď využíva stránka oficiálne dostupné rozhrania a nie je hackom, Apple môže mať (a pravdepodobne bude mať) v budúcnosti problém so samotnou doménou a je dosť možné, že web stiahne.

Na problémy sme narazili aj pri našom rýchlom teste. Skladby sa častokrát odmietli načítať a boli preskočené v playliste kvôli „neznámej chybe“ a zrovna rýchla nebola ani odozva celej knižnice. Častokrát musíte čakať, až sa jednotlivé zobrazenia načítajú. Tieto problémy sú však spojené skôr s prístupom na server a samotná webová apka je často rýchlejšia ako natívne iTunes.

Chýba taktiež množstvo funkcií – možnosť pridávať skladby do knižnice, vytvárať a upravovať playlisty, prístup k hodnoteniam a informáciám o skladbách, editoriálny obsah a ďalšie. Napriek tomu ide o úctyhodnú apku, vzhľadom na všetky obmedzenia, s ktorými musel Golafshani pracovať. 

A aj keď čo sa týka funkčnej a praktickej stránke zatiaľ nenahradí iTunes či iOS zariadenie, môže sa zísť na cudzích počítačoch alebo v práci. Teraz už len dúfať, že sa Apple zobudí a čoskoro sprístupní vlastnú, plne funkčnú webovú verziu Apple Music. Náznaky tohto sme si mohli všimnúť už v lete, zatiaľ z toho však nič nevzišlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.