Ako zapisovať údaje na externé úložiská s formátom NTFS

Určite sa každému užívateľovi Macu stalo, že dostal do rúk USB naformátovaný v NTFS a bol požiadaný (alebo chcel) aby na dané úložné médium skopíroval nejaký súbor.

Nový užívateľ si povedal: “No problem.”, pripojil USB k počítaču a to mu veselo zobrazilo pripojené USB. Otvoril okienko a bez akýchkoľvek obáv chcel presunúť súbor z Macu na USB (stále naformátované na NTFS). Akonáhle premiestnil myš so súborom nad priečinok USB, zistil, že sa vedľa kurzoru objavil akýsi krížik, ktorý mu oznámil, že proste nie. Súbor sa nedá skopírovať. A dokonca ani pokus č. 4323456 tento problém neodstránil.

Hor sa na internet! Tam sa ale dozvieme, že operačný systém macOS nepodporuje zapisovanie údajov na externé úložiská s formátom NTFS. Tu narazila kosa na kameň. Google zbesilo hľadá na internete kde a ako sa dá tento problém odstrániť. Keďže sú chlapci z Google milí, ako prvé riešenie vám vyskočí reklama na program Paragon NTFS.

A práve tu sa začína náš článok, ktorý sa bude venovať rôznym spôsobom (či už plateným, alebo zdarma) ako zapisovať údaje na externé úložiská s formátom NTFS. Taktiež sa s vami podelíme o naše skúsenosti s týmito rôznymi spôsobmi.

Paragon NTFS

Tento program je v podstate najjednoduchšia a najrýchlejšia voľba. Avšak za rýchlosť a jednoduchosť si zaplatíte. Program stojí 19,95€. Za túto cenu získate plnohodnotnú verziu programu, ktorá vám umožní zapisovať na akékoľvek NTFS úložisko. Na začiatok dostanete 10 dní, kedy si môžete program vyskúšať. Paragon NTFS má vlastnú aplikáciu a vlastnú ikonku v stavovom riadku. V centre hlásení vás informuje o novopripojenom disku a pripravenosti programu zapisovať na tento disk údaje.

Okrem zapisovania viete vybraný disk vymazať, skontrolovať disk pre prípadné chyby (a opraviť ich), alebo zvoliť štartovací disk. Výhodou programu je taktiež aj Spotlight indexovanie. Pri testovaní aplikácie sme sa nestretli s prípadom, kedy by nebolo možné zapisovať na disk. To znamená, že program bez problémov zapísal všetky testovacie súbory na všetky testovacie NTFS úložné disky.

Ak by sme chceli zhrnúť Paragon NTFS, mohli by sme to spraviť jednou vetou. Jednoduchý a ani raz nesklamal. I keď je síce platený, dostanete plne funkčný a bezproblémový software. Tento program sa nám páčil asi najviac, nakoľko mal veľmi príťažlivé užívateľské rozhranie a taktiež aj rýcle menu v stavovom riadku. Čo sa týka osobnej skúsenosti, mali sme pocit, že sa v ňom vieme lepšie a rýchlejšie orientovať ako v jeho konkurencii.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

ĎAKUJEME!

Nakoľko sme našim čitateľom vďačný za podporu, ktorú nám prejavujú (najaktuálnejšie dosiahnutím 25,000 likeov na Facebooku), dovolili sme si osloviť spoločnosť Paragon a exkluzívne pre našich čitateľov získať zľavu na program File System Link Software od Paragon Software, ktorý kombinuje viacero programov do jedného. Odkaz na zľavu a zakúpenie programu získate na tomto odkaze.

Tuxera NTFS

Ďalší platený spôsob, ktorý nevyžaduje žiadny špeciálny postup. K aplikácií nie je moc čo dodať, nakoľko sa veľmi podobá svojej platenej konkurencii. Stačí si ju kúpiť, nainštalovať a hotovo. Pri teste sme sa tiež nestretli s prípadom, kedy by kopírovanie súborov na NTFS úložisko zlyhalo. Aplikácia ponúka oproti Paragonu 15-dňovú skúšobnú dobu a následne stojí 31$ (24,94€) za celoživotnú licenciu.

Čo sa týka zhrnutia tejto aplikácie, pravdepodobne rovnaké ako pri Paragone. Jednoduchá a rýchla inštalácia a jednoduché ovládanie. Ako Tuxera, tak aj Paragon majú oproti bezplatným spôsobom rýchlejšiu prenosovú rýchlosť, nakoľko sú optimalizované a disponujú hardvérovou akceleráciou, vďaka čomu je prenos súborov omnoho rýchlejší.

Viac o Tuxera NTFS tu.

OSXFUSE

Tento “spôsob” je už o niečom úplne inom. Potešujúce je, že tento program je freeware, teda zdarma. Jedná sa o freeware z GitHubu. No a teraz tá horšia časť. Jeho inštalácia je relatívne zdĺhavá a možno pre niektorých aj náročná. Popisovať postup ako ho nainštalovať nebudeme. Ak by ste ale chceli túto variantu vyskúšať, stačí navštíviť túto webovú stránku.

OSXFuse sme vyskúšali aj v našej redakcii. Musíme podotknúť, že sme takmer potili krv pri inštalácií tejto varianty. Niekoľkokrát sme museli inštaláciu nanovo opakovať, nakoľko sa vyskytla chyba, prípadne program po nainštalovaní nefungoval. Po inštalácií č. 12 sa nám podarilo tento spôsob spojazdniť a vyskúšali sme ako funguje. Najprv nám USB ani nechcel zobraziť. Tak sme sa rozhodli počítač reštartovať a hurá, po reštarte sa USB na ploche objavil. Kopírovanie menších súborov sa až na pár prípadov zdalo relatívne v poriadku a bez závady. Vtip prišiel až pri obsiahlejších súboroch. Niekoľkokrát sa kopírovanie resp. presúvanie prerušilo kvôli chybe a ak bolo náhodou úspešné, trvalo omnoho dlhšie ako pri platenej konkurencii.

Zhrnutie? Veľké plus je, že tento spôsob je zdarma a je open-source (dá sa upraviť). Bohužiaľ jeho inštalácia je relatívne komplikovaná a funkcionalita tiež nie je 100%. Okrem zdĺhavého presúvania súborov sme sa stretli s problémami už pri inštalácií. Končilo to problémami s presúvaním obsiahlejších súborov. Čo sa nám taktiež nepáči je, že sme museli “obísť” niektoré zabezpečovacie prvky macOS aby sme OSXFuse nainštalovali.

Experimentálny spôsob od Apple (Terminál)

Technicky vám môže Apple (respektíve macOS) umožniť zapisovanie na úložiská vo formáte NTFS. Musíme upozorniť, že sa jedná o experimentálnu funkciu, takže ju treba brať s nadhľadom. Stačí vám iba Terminál (bez nutnosti porušiť bezpečnostnú integritu systému). Avšak zase slovo experimentálne nás upozorňuje, že hrozí strata dát. Postup opäť nebudeme vypisovať, nájdete ho tu.

Omnoho jednoduchší spôsob ako OSXFuse. Keby nebola nutnosť vpisovať do terminálu /etc/fstab každý názov externého úložiska, bol by tento spôsob jasnou voľbou. Bohužiaľ, pokiaľ chcete tento spôsob využívať, je nutné každé médium ručne zapísať do terminálu. Potom ešte nasleduje vyhľadávanie vo Finderi, nakoľko sa USB po úpravách v Terminálni nezobrazí na ploche. Treba ho hľadať vo Finderi prípadne v aplikácií Disková utilita.

Tento spôsob sme taktiež vyskúšali. Musíme potvrdiť, že i keď musíme pracovať s Terminálom, jedná sa o omnoho jednoduchší spôsob ako pri OSXFuse. Postupovali sme podľa návodu a všetko sa zdalo v poriadku. Najprv sa nám nepodarilo dobre napísať riadok v /etc/fstab. No po druhom pokuse a prekontrolovaní názvu zariadenia a príkazov ako nobrowse, rw, ntfs, atď. sa nám podarilo tento spôsob úspešne “spojazdniť”. Úložné médium sme si vyhľadali pomocou Diskovej utility. Pár krát sa nám stalo, že aj napriek pridaniu média do Terminálu (chápeme vpísanie mena prenosného média a príkazu do GNU nano v Termináli) nám nebolo umožnené zapisovať na disk a museli sme hľadať príčinu problému, ktorý krok sme zle spravili a prípadne celý postup pridania média zopakovať.

Pozn.: Skúsme počkať. Možno Apple v niektorej z budúcich aktualizácií operačného systému implementuje podporu NTFS a ich natívne čítanie a zapisovanie údajov.

Najjednoduchší spôsob? Alebo v prípadne nutnosti?

FAT32

Používať úložné médiá s formátom FAT. Na tento typ formátovania je macOS schopný bez problémov zapisovať údaje. Na druhej strane musíme varovať, že NTFS je rýchlejší a oproti FAT podporuje kopírovanie súborov väčších ako 4GB. Takže pokiaľ chcete prenášať súbory väčšie ako 4GB (čo určite raz za čas budete potrebovať), môžeme formátovanie do FAT považovať ako jednu z “in case of emergency” volieb.

ex-FAT

Na záver, pokiaľ máte v ruke nové USB, existuje aj možnosť formátovania prenosného média do typu ex-FAT. Tento formát je podporovaný všetkými verziami Windowsu (10,8,7,Vista) a OS X alebo macOS. ex-FAT je vylepšená verzia FAT32, ktorá je síce menej efektívna ako NTFS, za to má ale väčšiu kompatibilitu a dokáže takisto ako NTFS prenášať súbory väčšie ako 4GB. Teda všetky aktuálne verzie Windowsu a OS X majú plnú podporu zapisovania a čítania z disku.

Bohužiaľ, tak ako FAT má aj ex-FAT svoju nevýhodu. Tou je ako pri predošlom spôsobe nutnosť formátovať každé jedno médium do formátu ex-FAT. Preto sme sa rozhodli tieto dva spôsoby označiť ako “v prípade núdze”, pokiaľ nepoužívate platené alebo bezplatné spôsoby. V našej redakcii sa tieto spôsoby neosvedčili i keď sme prišli na to, že ako núdzové riešenie sa použiť dajú.

Aký spôsob využívate vy? Podeľte sa s nami v ankete:

[poll id=”17″]
komentárov
  1. Dobrý deň eot,

    ďakujem za návrh, pozriem sa na tento softvér bližšie a aktualizujem článok, keď ho vyskúšam.

    Ešte raz ďakujem veľmi pekne a prajeme príjmný zvyšok dňa.

    S pozdravom,

    Autor

    0
    0
  2. Rychlost je rychlejsia, tomu sa hovori akceleracia, fyzikalna velicina. A ten Terminál sposob ste tiez mohli nazvat inak, napriklad “povolenie zapisu nativne”. Aj ja, velky sportovec, ktory potrebuje nabijat telefon a zaroven pocuvat hudbu, vidim, ze vam chyba slovna zasoba. HiFi forever! A pimpong tiez.

    0
    0
  3. a spell checker by sa zislo nainstalovat. uzivatel neni, iba pouzivatel. a po 10-nasobnom prepisovani textu si je dobre ho precitat, lebo vam tam zostali zle sklonovane slova

    0
    0
  4. Chalani čaute,
    bavíte sa tu, ktorý program je lepší na zapisovanie…….
    Mňa by skôr zaujímalo prečo treba riešiť takýto problém na počítači, za ktorý som zaplatil 1.800. (macbookpro)? Veď takúto triviálnu vec ako kopírovanie dát z PC na externý disk zvládajú počítače za 300 eur. Prečo by som mal platiť ďaľši program? Veď som zaplatil hromadu peňazí za akože kvalitný produkt a služby okolo. Idem napísať do apple, že niečo dojebali, nech to dajú doporiadku. A malo by sme všetcia napísať nech to urobia hneď.

    0
    0
  5. Ivan, tu sa nebavime o zapisovani vseobecne, ale o zapisovani na disk, ktory je naformatovany na NTFS. Apple tento format nepodporuje (ale mohol by) pretoze oni maju svoj vlastny format. Takze isto nic nepokazili. Proste tento format pre nich asi nema ziadnu hodnotu. Mozno ho nepodporuju aj preto, ze ten system vyvinuli Microsofte :D.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.