Zdražovanie iPhonu môže vyjsť Apple draho, tvrdí analytik

Apple spravil minulý rok prekvapivý krok, keď vydaním iPhonu X došlo k zdraženiu jeho telefónov. Po novom sa totiž dá povedať, že iPhone 8 je už len telefónom strednej triedy, ktorého cena začína na 799€. A že iPhone X je vlastne nový high-end, ktorý vychádza 1149€ v základnej verzii.

Zdražovanie telefónov však môže vyjsť Apple draho. Tvrdí to analytik Jeffrey Kvaal z firmy Nomura Instinet. Uvádza, že v roku 2018 zaznamenali zatiaľ iba “malý nárast dopytu po iPhone”, o čom má svedčiť aj nedávna akcia AT&T. Operátor spustil akciu, v rámci ktorej by ľudia pri kúpe iPhonu X dostali druhý kus zadarmo. Akcia však skončila po dvoch týždňoch. Dôvodom bola chladná odozva zo strany zákazníkov a podľa analytika aj skutočnosť, že ľudia sa nechcú prispôsobovať zmenám v cene.

V problémoch má byť aj Samsung – predobjednávky modelu S9 sú podľa kórejskej pobočky Nomura Instinet až o 30% nižšie oproti S8. Na svedomí to môže mať nielen cena, ale aj skutočnosť, že mobil ponúka iba malé množstvo inovácií oproti svojmu predchodcovi. Viacerí ho dokonca prirovnávajú k akémusi “S8s”, keďže výraznou zmenou si prešiel prakticky len fotoaparát a audio.

Analytik zároveň uvádza ako cieľovú hodnotu akcií Applu 175 dolárov, čo je o 30% menej oproti hodnote akcií v čase včerajšieho zatvorenia burzy. Taktiež znížil odhad celoročných predajov iPhonu z 226 miliónov na 221, čo je menej oproti súčasnému konsenzu analytikov z Wall Street – 224 miliónov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.