WWDC 2017: Apple prekopal iOS 11 pre iPad Pro

Nový update iPadu Pro je významný. A to nielen po stránke hardvérovej, ale aj po stránke softvérovej, keďže iOS 11 konečne prináša hromadu užitočných produktívnych funkcií.

iOS 11 prinesie na iPad aktualizovaný Dock, ktorý má bližšie k tomu z macOS. Veľkosť docku je dynamická a navyše už nie je obmedzený len na 7 ikon ako doposiaľ. Je tiež rozdelený na tri časti. V prvej sa nachádzajú aplikácie, ktoré si tam pridal užívateľ. Druhá sekcia ponúka aktuálne otvorené aplikácie a tretia sekcia ponúka odporúčania z Handoff a Siri.

iOS 11 New Dock iPad

Dock má svoje využitie aj pri práci. Keďže sú aplikácie pre iPad full-screenové, dock je možné vysunúť zospodu obrazovky a okamžite si tak sprístupniť buď možnosť prechodu do inej otvorenej aplikácie alebo vyvolania druhej aplikácie v režime multitaskingu. Ten sa od svojho vzniku nezmenil, naďalej ide o “bočnú” aplikáciu otvorenú po boku hlavnej. Takisto bol aktualizovaný App Switcher.

iOS 11 iPad App Switcher

V súvislosti s multitaskingom sa objavuje na iPade vôbec poprvýkrát funkcia Drag-n-Drop. Je to možnosť okamžitého presunutia obrázku či iného súboru z jednej aplikácie do druhej, napríklad zo Safari do Mailu alebo Wordu. Presúvanie obrázkov a videí medzi aplikáciami tak už nebude komplikované a nebude vyžadovať, aby užívateľ musel stiahnuť obrázok do fotogalérie a následne ho importoval do druhej aplikácie. Šetrí to čas.

iOS 11 Drag and Drop

Tretia produktívna novinka je nová aplikácia Files. Je to vlastne Finder posunutý na úplne novú úroveň. Totiž, okrem možnosti prehliadať súbory uložené na iPade a v iCloude je tu možnosť prepojenia s hromadou ďalších úložísk ako OneDrive, Dropbox, Box, Adobe Creative Cloud či Google Drive. Súbory zo všetkých pripojených cloudov sú tu okamžite k dispozícii.

Taktiež sa tu zrejme bude dať vidieť obsah zo SD kariet a fotoaparátov pripojených k iPadu pomocou adaptérov. Tie po novom disponujú technológiou USB 3.0, presne ako nové iPady. Tie tiež vďaka USB 3.0 disponujú podporou rýchlonabíjania.

iOS 11 iPad Files App

iOS 11 tiež prináša nové funkcie súvisiace s Apple Pencil. Okrem toho, že sa užívatelia dočkajú vyššej presnosti a rýchlosti pri práci s novými iPadmi, tak dostanú aj možnosť kresliť po webových stránkach, respektíve screenshotoch s funkciou Instant Markup. Totožnou funkciou disponuje už nejaký čas Microsoft Edge prehliadač na tabletoch s Windows 10. V prípade iPadu je to ale obohatené o možnosť okamžitého vytlačenia pokreslenej webstránky či dokumentu cez kompatibilnú AirPlay tlačiareň.

iOS 11 iPad Drawing

Užitočnou novinkou je aj Instant Notes. Teraz sa dajú písať poznámky na iPad bez toho, aby bolo treba odísť zo zamknutej obrazovky. Stačí začať zapisovať na ňu a napísaný text či nakreslené obrázky sa automaticky uložia do aplikácie Notes, odkiaľ budú okamžite prístupné na každom zariadení, ktoré máte prepojené s iCloudom. Ďalšou novinkou je Inline Drawing, čo dokáže automaticky presúvať text okolo kresieb a čiar v aplikácii Notes a Mail. Takisto je možné vyhľadávať ručne napísané poznámky vďaka funkcii rozpoznávania rukopisu.

iOS 11 Inline Drawing

Poslednou produktívnou novinkou v aplikácii Notes je Scan and Sign. Pokiaľ je nejaký dokument, ktorý potrebujete podpísať, poslať a máte ho na papieri, už ho nemusíte naskenovať skenerom. Stačí ho odfotiť, iPad ho analyzuje, vylepší, odstráni grafické artefakty a neduhy a následne umožní vypísať všetko potrebné. Samozrejme s možnosťou poslania.

iOS 11 Scan and Sign iPad

A celkovo poslednou novinkou v iOS 11 pre iPad Pro je vylepšená klávesnica, ktorá teraz umožňuje rýchlo pristupovať ku znakom ako #, $, ~ a ďalším. Tieto boli doposiaľ dostupné len cez tlačidlo v ľavom spodnom rohu kraji klávesnice, no odteraz sa k ním dá pristupovať aj tak, že podržíte klávesu a posuniete prstom smerom nahor, ako keď chcete rýchlo vyvolať písmená s diakritikou. Aj takto sa písanie na iPade približuje k pohodlnosti, akú ponúka písanie na Macu.

Samozrejme to je len zlomok z toho, čo zahŕňalo predstavenie nového iPadu Pro. Viac o hardvéri sa dočítate v článku WWDC17: Apple predstavil nový 10.5″ iPad Pro.

iOS 11 iPad Keyboard

Foto: Apple & Engadget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.