Tony Fadell spomína: Steve Jobs chcel, aby iPhone vyzeral ako Nokia 3650

iPhone ClickWheel

Jedna z vecí, ktorými sa vyznačoval vývoj Apple produktov už za Steva Jobsa, bola vnútropodniková konkurencia pri vývoji produktov.

Preto je pravda, že mnoho produktov Applu žilo v Cupertine tajný, dvojitý život. Medzi takéto produkty patril Mac OS X optimalizovaný pre Intel, z čerstvých projektov pre zmenu 12“ MacBook. Asi najzaujímavejší dvojitý život však na počiatku mal iPhone aj iOS. Viac o tom pre verejnosť prezradil Tony Fadell, otec iPodu.

iPhone

Fadell potvrdil, že Apple naozaj pracoval na dvoch verziách iPhone. Jedna brala do úvahy dotykový displej, no Fadellovi bola bližšie verzia s ClickWheel. Predsa len, ten bol signatúrou jeho práce v Appli a práve Tony Fadell je meno, ktoré človeku prebliskne ako prvé pri slove iPod.

iPhone s ClickWheel však nebol tak celkom jeho nápad. Pôvodcom nápadu bol Steve Jobs, ktorému sa vtedy páčila Nokia 3650. Ako mnohé vtedajšie mobily od fínskej firmy, aj tento mal jedinečný design. Bol to mobil s kruhovou klávesnicou, ktorá pripomínala jednak iPod a jednak tradičné stolné telefóny z minulého storočia.

Nokia 3650

Práve takýto design si spočiatku Steve Jobs predstavoval ako základ pre iPhone. Lenže, po štyroch či piatich týždňoch tím usúdil, že zariadenie je príliš zložité a je takmer nemožné ho zjednodušiť. Steve však trval na výsledku a tak to vzdali až o ďalších 4-5 týždňov, kedy museli Jobsovi vysvetliť, že týmto smerom jednoducho cesta nevedie.

Prototyp mal ClickWheel s numerickou klávesnicou, pričom koncept umožňoval volať aj písať SMS. Ďalší prototyp už bral do úvahy terajší dizajn mobilu – veľký dotykový displej. A tak sa softvéroví inžinieri rozhodli vyvinúť dva rôzne systémy.

Acorn OS

Vtedy niesli kódové označenie Acorn OS. Prvá verzia stavala stále na predošlom koncepte, ktorý sa Jobsovi nesmierne páčil. A je to vlastne ten systém, ktorý nedávno ukázal na videu leaker Sonny Dickson. Hornú časť obrazovky tvorilo menu, zatiaľ čo spodnú časť tvoril virtuálny ClickWheel. Okrem toho bola však v príprave aj druhá verzia, ktorá vyhrala a ktorú netreba bližšie predstavovať, pretože ju poznáme už 10 rokov.

Ani táto verzia však neprišla ako blesk z jasného neba. Predchádzal mu systém Purple OS. A aj ten mal dva prototypy. V Appli má totiž podľa Fadella každý tím na starosti vyvinúť dve verzie, ktoré si vzájomne konkurujú, aby sa mohli porovnávať a zdokonaľovať. V prípade Purple OS to však bolo trochu iné.

Purple OS 

Tento systém mal byť odľahčenou verziou Mac OS pre budúce zariadenia. Prvá verzia bol vlastne upravený Linux. Druhou verziou bol doslova odľahčený kód Mac OS X, ktorý bol zbavený mnohých funkcií, aby bol čo najjednoduchší a vhodný pre zariadenia, akým sa neskôr stal iPhone. Prvá verzia, ktorá bola postavená na Linuxe, bola zrušená do pár týždňov. A takto sa vlastne Apple postupne dopracoval k iOS a iPhone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.