Prvé dojmy: iPhone 8

iPhone 8 sa dnes dostáva do oficiálneho predaja aj u nás na Slovensku a v Čechách. A aj napriek tomu, že je odkázaný zostať v tieni radikálneho iPhonu X, vďaka cene a dostupnosti bude hlavnou voľbou pre tisícky zákazníkov. Aká teda je “ôsma” generácia iPhonu?

Aj keď by sme odhliadli od očakávanej vlajkovej lode, ktorá príde v novembri, nový iPhone viac ako osmičku pripomína skôr akýsi 7s. Prináša tradičné S-kové vylepšenia ako výkonnejší procesor, lepší fotoaparát a tradične aj jednu novú funkciu – tentoraz v podobe bezdrôtového nabíjania.

Okrem nového skleneného tela by ste vizuálne rozdiely oproti minuloročnému modelu hľadali len márne. To však ale neznamená, že interné zlepšenia nie sú pre vývoj telefónu zásadné. Veci ako výkonný A11 Bionic čip, vylepšený senzor foťáku, či podpora pre rozšírenú realitu sú dôležité kroky do budúcnosti. Aj keď zahalené v tom istom, okukanom tele.

Dizajn

Podpora pre bezdrôtové nabíjanie si vyžiadala prechod späť na (mnohými ospevovaný) sendvičový dizajn so sklenenou prednou aj zadnou stranou. Telefón v mnohom pripomína klasický vzhľad iPhonu 4, aj keď mu chýba jeho retro oceľový rámik.

Výmena hliníka za sklo sa podpísala na navýšení hmotnosti o celých 10 gramov. Neznie to ako veľa, no v ruke je telefón v porovnaní s predchodcami citeľne ťažší. iPhone 8 je taktiež mierne hrubší, širší a vyšší, rozdiel však nepostrehnete. Zmestí sa totiž do rovnakých obalov ako 7čka.

Hliník bol po novom limitovaný len na vonkajší rám zariadenia, vďaka čomu sa lepšie drží v ruke. Sklenený zadok omnoho menej kĺže v rukách, vďaka čomu sa až tak neobávate, že vám smartfón vyletí z ruky. Pocitovo je 8čka veľmi podobná Jet Black variante z minulého roku, ktorú v prípade šedej verzie pripomína aj vzhľadovo. Aj keď sklenený finiš vyzerá byť na prvý pohľad čierny, pri pohľade do svetla sa mení na svetlejšiu šedú. A ako každé sklo, je extrémne náchylný na odtlačky.

Apple tvrdí, že využíva najpevnejšie sklo, aké sa kedy v smartfóne objavilo. Či to však bude mať zásadný vplyv na odolnosť voči pádom, či škrabancom, sa uvidí až vdlhodobejším používaním.

Nabíjanie

Pomerne vítanou novinkou je podpora pre bezdrôtové nabíjanie, ktorým sa iPhone konečne doťahuje na konkurenciu. iPhone 8 funguje na otvorenom štandarde Qi, čo znamená, že nabiť ho budete môcť skrz akékoľvek certifikované príslušenstvo, ktorého je na trhu množstvo.

My sme bezdrôtové nabíjanie otestovali na lampe od populárneho švédskeho výrobcu nábytku. Fungovalo bez problémov. Funkciu netreba nikde zapínať a funguje aj skrz obaly (odskúšané s oficiálnym koženým krytom od Applu). Nie vždy je však spustenie nabíjania okamžité. Často sme zaznamenali menšiu, približne sekundovú odozvu, čo môže byť nepríjemné vzhľadom na to, že telefón je nutné na nabíjaciu podložku umiestniť pomerne presne. Pri reálnom používaní by však nemalo ísť o zásadný problém.

iPhone 8 bezdrôtové nabíjanie

Rýchlosť

Ak ste sledovali prvé benchmarky nových iPhonov, nový čipset s futuristickým názvom A11 Bionic sľubuje veľký potenciál. V testoch s veľkým predstihom odrovnáva konkurenciu a dokonca v čistom výkone predbieha aj najnovšie laptopy.

Na to by ste však pri bežnom používaní neprišli. Ako býva zvykom, rozdiely medzi generáciami sa čo sa týka svižnosti samotného systému prejavia až po rokoch. Aj preto sme si v porovnaní s predchodcom nevšimli očividného zlepšenia. Vinu na tom však môže niesť aj nový iOS 11, ktorý zrovna neoslňuje svojou odladenosťou.

Aj napriek obrovskému výkonu A11 čipsetu animácie nie sú plynulé a systém sa pri niektorých úkonoch zardháva. Všimli sme si to najmä pri prechode z aplikácií na domovskú obrazovku, kedy často nastáva nepríjemne dlhá odozva. To sú ale problémy softvérového rázu, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou v blízkom update vyriešené. Napriek tomu, že svoj skutočný výkon ukáže zrejme až po čase, čip v novom iPhone je obrovským skokom vpred.

Fotoaparát

Viditeľný zlepšením je aj fotoaparát, ktorý naďalej ostáva na 12-tich megapixeloch, ponúka však celkom nový senzor a čip. Z našich prvých testov fotí 8-čka veľmi dobre. Snímky sú detailné aj bez agresívneho digitálneho doostrovania a uzávierka je, ako je pri čerstvých iPhonoch zvykom, takmer okamžitá. Okrem kvality je však najväčší rozdiel oproti predošlým modelom farebné podanie.

Podobne ako ostatní výrobcovia tu Apple dáva prednosť výrazným farbám oproti nenápadnejšiemu realizmu. Farby zďaleka nie sú prepálené, oproti starším iPhonom však ponúkajú pestrejšie a výraznejšie tóny, ktoré sa nemusia vždy úplne zhodovať s realitou. V tomto prípade však ide skôr o vec vkusu.

Ďalšou zaujímavosťou je automatický HDR mód, ktorý je zapnutý pri každej jednej snímke. iPhone sa stal natoľko rýchlym, že HDR fotky uchováva pri každom stlačení spúšte, a to bez viditeľného oneskorenia. Výsledky boli zatiaľ počas nášho limitovaného testovania bezproblémové. Všimnete si ich najmä pri preexponovaných záberoch na dennú oblohu, kedy iPhone automaticky skombinuje dve rôzne expozície do jednej.

Veľké novinky sa však týkajú aj videa. 8-čka dokáže točiť 4K video pri veľmi slušných 60 snímkoch za sekundu, na čo sa zatiaľ nedoťahujú ani najlepšie Android fotomobily. Taktiež je teraz možné točiť spomalené zábery v plnom 1080p rozlíšení a to pri 240 snímkoch za sekundu.


8-čka je tento rok pre záujemcov o iPhone konzervatívnou voľbou. Či je tou správnou, bude zrejme závisieť od vášho rozpočtu a taktiež podľa toho, ako dopadne iPhone X. Na to si však budeme musieť počkať do novembra.

Prvé dojmy z iPhonu 8 sú pozitívne a keď potrebujete nový telefón hneď teraz, nejde o zlú voľbu. Na finálny verdikt a podrobnejšie testy sa môžete tešiť v našej plnej recenzii, ktorú môžete očakávať v najbližších týždňoch.

komentárov
  1. Benchmark je jedna vec. Realita druha. Note 8 znicil v rychlosti iPhone 8Plus, co ma nesmierne sklamalo. Dalsie sklamanie je to, ze dostal nafrak aj v kvalite fotografii. Tiez prechadzaju po uldate na 60fps pri 4k. Sledoval som tiez test v rychlosti nabijania. Opat porovnavali s note 8 plusko. Napriek tomu ze ma note bateriu s vyssou kapacitou..az 3300 nabil sa o pol hodinu rychlejsie. Wtf? Sklamalo ma tiez ze fadt charging sice podporuje no v baleni je adapter ktory to nepodporuje. Nemam dovod menit moju 6s za novsi iphone. V nicom ma nepresvedcil. V tom v com sme dominovali tak dominuje tamtung s note8. Mrzi ma to ale rozmyslam ze prejdem na note, lebo ci sa nam to laci alebo nie, je to neuveritelnu stroj. Ponuka ovela ovela viac features. Abtw. Mohli by uz nieco robit so Siri. Bixby jej totalne natrhol rit. Som z toho vsetkeho uplne sklamany lebo iphone bol pre mna vzdy lovebrand. Bol… :(

    0
    0
  2. Som podobneho nazoru ako Dromedar. Fakt je, ze vela firiem zije z marketingu, detto Samsung. Som jablckar uz od iphonu 2G, co bol sok (pozitivny), ale tak ako odisiel Jobs, nam trochu odchadza aj vietor z Apple plachiet…nechcem zniet ako chronicky hater…ale ked mi po update na iOS 11 telefon zacal predvadzat to divadlo…no comment…
    Apple zabudol, ze jeho klienti mozno ani tak nemilovali inovativnost ako skor SPOLAHLIVOST…hovoriac najma o operacnom systeme, co je/bola kvalita na, ktorej firma stoji/stala, ale aj ta zacina krivat…
    Stale je to pre mna super stroj, ale to, ze sa uzivatelia zacinaju zamyslat o konkurencii (nemalej) je podla mna “!” pre Apple…cas sa zobudit

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.