Prečo bude iPhone 8 jediný mobil, ktorý dokáže predať bezdrôtové nabíjanie

Koncept veľkého displeja bez rámikov. Zdroj: Thadeu Brandão

Bezdrôtové nabíjanie je termín, s ktorým sa stretávame čím ďalej tým viac. Výrobcovia ako Samsung ho už vo svojich mobiloch ponúkajú a o Appli sa hovorí, že on ho prinesie do iPhone 8. Mnohí však dnešnej indukčnej technológii vyčítajú, že mobil musí byť položený na stole a keď sa nabíja, nemôže sa zároveň používať. Apple však môže byť prvý, komu sa podarí takúto vychytávku skutočne predať. 

Apple má totiž narozdiel od všetkých Samsungov a Nokií eso v rukáve. Ním je funkcia, na ktorú sa buď zabudlo alebo sme si na ňu tak zvykli, že si ju už ani neuvedomujeme. Tým esom je funkcia Handoff, vďaka ktorej iPhone doma v podstate stráca význam. Ak máte Mac alebo iPad, potom je iPhone v podstate len komponent, ktorý vám prináša hovory a SMS-ky. Lenže už nie je rok 2008, kedy na tieto úkony bolo treba nutne používať mobil. Príde vám SMS-ka, drobný widget vám prekryje časť Photoshopu, prečítate si správu a odpíšete na ňu. Nemusíte odchádzať od počítača a ísť za mobilom, ktorý ste nechali v spálni. Zatelefonuje vám kolega, na Macu zdvihnete hovor a dohodnete sa, že po fajronte zbehnete na pivo. iPhonu ste sa nemuseli ani dotknúť a vyriešili ste, čo ste chceli. V podstate je vám úplne jedno, kde máte mobil, pretože úlohu ste splnili.

A práve v tom bude spočívať kúzlo bezdrôtového nabíjania na iPhone 8. S ním budete mať istotu, že váš iPhone je vždy nabitý na 100% a keď opustíte domov, tak si so sebou beriete mobil s plnou batériou. Vonku vás tak už iPhone nebude stresovať červenými číslami. Vyrieši sa tak večný problém – stále vybitý iPhone 5. Ako bonus to bude aj pohodlnejšie než stále pripájať a odpájať kábel, pretože teraz bude kábel napojený len do nabíjacieho stojanu (verím, že Apple prinesie skôr stojan ako podložku) a mobil z neho stačí len vziať alebo ho zase položiť naspäť. Je to pohodlné a presne to je niečo, čo sa zhoduje s víziou Applu. Hoci to tak niekedy nevyzerá, jeho prioritou je stále jednoduchosť a premyslenosť.

komentárov
  1. K macblogu a jeho úrovni sa nebudem vyjadrovať, ale v čom je tento článok odpad ty applista?, čo je tam napísané zle, veď mnoho ľudí o tej vychytávke (handoff) ani nevie, alebo ju nevie používať – tak prečo ich o tom neoboznámiť? Mám najradšej takých polobohov-applistov ako si ty, čo vedia len skritizovať, ale nenapíšu nič k veci

    0
    0
  2. Podľa mňa zaujímavý názor Jaromir, len 2 malé problémiky.

    1. Drvivá väčšina ľudí nemá Mac a Handoff nevyužívajú.
    2. Čo ľudia, čo majú Mac, ktorý takto fungujú už dnes? Prídem domov, iPhone hneď po tom ako sa vyzujem smeruje do docku a tam je napichnutý, pokiaľ opäť nejdem von, stále vybitý iPhon 5 som teda nikdy nezažil nakoľko takto fungujem roky a aj dnes so svojou sedmičkou. Handoff funguje skvele a tak odpíšem na SMS aj zdvihnem hovor na Macu, ale keby to nespravím a vezmem iPhone z docku kvôli hovoru, stále ho hneď po hovore vrátim späť, handoff v tejto teórii teda trochu postráda zmysel, každopádne palec hore za článok! :)

    Problém bezdrôtového nabíjania je práve ten, že telefón musí byť neustále položený PRESNE tam, kde je zdroj a presne, ale presne takto sa dá fungovať dnes aj bez bezdrôtového nabíjania, pýtam sa teda sám seba, prečo by mi malo bezdrôtové nabíjanie, ktoré je navyše pomalšie pomôcť?

    Jediný zmysel teda dáva bájne nabíjanie s dosahom pár metrov, to si viem predstaviť, ako sa zbavím káblov a nechám len jeden, ktorý pôjde do “zdroja”, ktorý mi dobije všetky zariadenia, ktoré mám na stole a v jeho okolí + takéto využitie vidím zmyselné v inteligentným “mestách” ľudia si dobijú mobil pri čakaní na bus na zástavke (automaticky aj keď je vo vrecku!), pri jedení v reštaurácii, či fastfoode, v práci, či škole.

    0
    0
  3. majdy: Skvela teoria. Potom sa mozu minimalizovat kapacity baterii a vyrazne zmensit (ak do tej doby nebude vyuzivana uz ina technologia baterii) aby ti to stacilo len na presuny medzi tymito dobijacimi “hotspotmi” a tym usetrit vahu aj rozmery zariadeni.

    0
    0
  4. Mne ta uvaha pride teda trochu nedomyslena – ako ostatne aj cely, (inak skvely napad) s handoff. Prave, ze uz nie je rok 2008 a telefon sa uz davno nepouziva len na prijmanie hovorov a SMSiek. Co aplikacie, ktore nemaju ine, ako mobilne rozhranie? A co ludia, ktory proste preferuju pouzivat mobilne rozhranie aplikacii. Pre tieto skupiny je handoff nedostatocny a aj tak chytaju doma do ruk mobil.

    0
    0
  5. Majdy: vďaka za feedback aj za pripomienky, to sú napríklad veci, ktoré mi pri písaní tejto úvahy nenapadli :-) Inak presne ako píšeš, to nabíjanie na diaľku na užitočných miestach by sa mi jednoznačne páčilo.

    Tomik – pravda, v ich prípade bezdrôtové nabíjanie postráda zmysel. Ale tak to bezdrôtové nabíjanie by bolo aj tak skôr len doplnkom. FaceTime napríklad tiež nepoužívajú všetci, je to o individualite. Niekto to používa/používal by a niekto nie. ;)

    Mirec – Handoff sa podľa mňa dá najzaujímavejšie vysvetliť práve tým prepojením medzi iOS a macOS, teda dvomi rôznymi systémami. Jasne, prepojenie s iPadom je tiež rozumné. Pri Apple Watch skôr samozrejmosť.

    0
    0
  6. Jeho prioritou je jednoduchost? je rok 2017 a na iphone 7 za 900e musis ist dnu do nastaveni aby si zapol mobilne data,alebo prehodil siet 2G/3G/4G,aby si zapol gps musis ist dnu do nastaveni atd,kde ostatnym vyrobcom staci stiahnut roletu a kliknut potrebuje apple 300 klikov dnu do menu,to nieje jednoduchost ale stredovek,na inych zariadeniach nemusis ani displej odomknut,nieto este niekam do nastaveni liezt.

    0
    0
  7. Viac ako vyvoju hardwaru by sa uz mal Apple konecne zamerat poriadne na vyvoj operacneho systemu. Bezdrotove nabijanie ma dnes kde kto na iphone ak si kupil ten spravny obal. Takze propagovat tuto funkciu ako nieco prelomive je pekna kravina. Aj tak vacsina ludi ma telefon v nejakom tom obale. A dam ruku do ohna, ze i8 sa bude nabijat len naindukcnej nabijacke od apple a na inej ho nfnabijes ani nahodou.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?