Phil Schiller potvrdil, že Apple vyvíja nové displeje a úplne nový Mac Pro

Apple posledných pár rokov čelil kritike zo strany profesionálov, ktorí sa neustále doprosovali aktualizácie. Prakticky od vydania súčasného modelu v roku 2013 však Apple o počítači mlčal a čoraz viac vecí naznačovalo, že s počítačom je koniec. Lenže pravda je trochu iná.

Apple po uvedení nového Macu Pro zistil, že počítač má obrovské dizajnové chyby. A tým nemá na mysli neustále narážky na odpadkový kôš. Mac Pro je navonok celkom imidžový, je výkonný a hlavne tak malý, že sa dá používať na stole. No keď chcel Apple aktualizovať hardvér, zistil, že so súčasným interiérom to je nemožné. Spoločnosť očakávala, že trh začne vo veľkom využívať duálne grafiky a že Mac Pro bude akýmsi headlinerom. Lenže v Cupertine sa trochu prepočítali, trh sa vydal cestou oveľa výkonnejších samostatných grafík.

Ďalší dôvod bol, že vnútro počítača bolo perfektne prepojené, čo sťažovalo aktualizovanie jeho ostatných súčastí. Apple sa preto pohrával s možnosťou externých doplnkov, ktoré by využívali Thunderbolt. Na papieri to vyzeralo dobre, realita bola horšia. V Appli preto nemali veľmi na výber a rozhodli sa vyvinúť úplne nový model. Ponúkne modulárny dizajn, čo mu umožní častejšie upgrady takých komponentov ako sú procesory a grafické karty. Pracuje sa na ňom už dlhší čas, no Apple ho oznamuje až teraz.

Mac Pro

Spoločnosť videla, že čoraz viac profesionálov, ktorí využívajú Mac na prácu, sa cítia byť zanedbaní, ignorovaní a vo viacerých diskusiách hovoria, že pre Apple sú dnes oveľa dôležitejšie nové smajlíky, než produktivita. Sklamanie sa stupňovalo a preto Apple porušil svoju tradíciu a prezradil svoje plány. A prezradil, že nový Mac Pro bude mať vlastne bližšie k starším modelom, ktoré sa dali kvalitne vylešpovať. Phil Schiller ale upozornil, že pripravovaný počítač nevyjde tento rok a nepovedal ani, či sa tak stane v roku 2018. Tiež oznámil, že Apple pripravuje nové Pro displeje, ktoré budú skutočným nástupcom Thunderbolt displejov.

Mac Pro

Schiller tiež odhalil zaujímavé čísla. 15 % užívateľov Macu používa pravidelne aspoň jednu profesionálnu aplikáciu, ďalších 15 % používa aspoň jednu profesionálnu aplikáciu minimálne raz za týždeň. Apple týchto 30% pokladá za profesionálov, pre ktorých pripravuje nový Pro hardvér. MacBooky však majú podstatne navrch, približne 80 % užívateľov používa tie. Platí to aj o profesionáloch – tí majú najradšej MacBook Pro, za ním nasleduje iMac a až na treťom mieste je Mac Pro. Jeho podiel sa pohybuje na jednocifernej úrovni.

Mac Pro 2013 Redesign

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.