Operačný systém Apple Lisa bude čoskoro dostupný bezplatne

Operačný systém pre legendárny počítač Apple Lisa bude už budúci rok k dispozícii zadarmo pre každého.

Computer History Museum plánuje v spolupráci s Applom zverejniť zdrojový kód Lisa OS, oznámil to softvérový kurátor múzea Al Kossow. Kód samotného systému, ako aj jeho vstavaných aplikácií, bol nedávno obnovený a momentálne prechádza kontrolou priamo v Apple. Po jeho odsúhlasení bude múzeom sprístupnený verejnosti, a to zadarmo. Stať by sa tak malo niekedy v priebehu roku 2018.

Apple Lisa bol jeden z prvých počítačov, ktorý využíval grafické používateľské rozhranie (GUI), u ktorého sa Apple neslávne inšpiroval technológiou od Xeroxu. Lisa disponovala všetkými dnešnými prvkami rozhrania ako myš a klávesnica, či súborový systém. Napriek tomu nebola úspechom, predovšetkým kvôli astronomickej cenovke 9 tisíc dolárov (dnešný ekvivalent takmer 25 tisíc dolárov). Pomohla však zrodeniu prvého Macintosha, ktorý bol v podstate jej vylepšenou a omnoho dostupnejšou variantou.

Apple Lisa OS interface
Pôvodné grafické rozhranie Apple Lisa.

Fanúšikovia si v súvislosti s Lisou môžu vybaviť aj Jobsovu nemanželskú dcéru, po ktorej bol projekt pomenovaný. Aj napriek tomu, že Jobs tento fakt spočiatku popieral a trval na tom, že ide o skratku frázy “Local Integrated System Architecture” (lokálna integrovaná systémová architektúra).

Operačný systém by sa mal na verejnosť dostať spolu so všetkými vstavanými aplikáciami (snáď s výnimkou slovníka American Heritage, ktorý sa používal na kontrolu pravopisu v textovom editore) – aplikáciu Workshop na vývoj softvéru a taktiež softvérový balíček Lisa Office System obsahujúci LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList a LisaTerminal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.