Nový Mac Pro bude zameraný na VR a iné graficky náročné úlohy

Apple dnes všetkých prekvapil a nielen že aktualizoval súčasný Mac Pro, ale dokonca rok vopred oznámil jeho nástupcu.

Súčasný dizajn á la smetný kôš bol síce inovatívny, no jeho tvorcovia z Cupertina pri ňom doslova narazili na hranice fyziky. Duálne grafické karty, na ktoré bol stavaný, sa nestali vo svete normou a miesto nich sa výrobcovia zamerali na high-end samostatné grafiky. Apple taktiež potvrdil, že dizajn aktuálneho modelu nemusí sadnúť každému a pripravuje novú generáciu pre najnáročnejších používateľov.

Ako však spoločnosť definuje týchto “náročných používateľov”? Server TechCrunch sa v rámci rozsiahlého interview opýtal aj na to. Podľa vice prezidenta pre softvér, Craiga Federighiho, ide predovšetkým o využitie pri vykresľovaní náročnej 3D grafiky – napríklad pri virtuálnej realite, alebo pri istých typoch filmovej tvorby. Taktiež spomína rôzne vedecké disciplíny, ktoré využívajú intenzívne grafické výpočty.

Oculus Rift na Macu len tak skoro neuvidíme

Federighi nešpecifikuje, aká je budúcnosť VR na Macu a či sa dočkáme oficiálnej podpory populárnych riešení ako Oculus Rift, napriek tomu ide o zaujímavú informáciu. Obzvlášť s ohľadom na nový Mac Pro, ktorý potvrdzuje, že platforma ešte nie je mŕtva.

Medzitým sa začalo hovoriť o tom, že Apple pracuje aj na AR (rozšírenej realite), v ktorej vidí v budúcnosti potenciál. Na rozdiel od virtuálnej reality by bola takáto technológia zakomponovaná priamo do okolitého sveta prostredníctvom mobilných zariadení ako iPhone. Začínajú sa dokonca šíriť dohady o vyvíjanej Apple verzii Google Glass – tá má však od hotového produktu zatiaľ poriadne ďaleko, ak ju vôbec niekedy uvidíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.