Nový iPad je ťažší, hrubší a má horší displej než iPad Air 2

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že práve predstavený 9,7-palcový iPad je jemne upgradovaný iPad Air 2 za rozumnejšiu cenu. Sú však medzi nimi rozdiely a nie všetky sú pozitívne.

Nový iPad váži 469 gramov a má hrúbku 7,5 mm. Pôvodný iPad Air 2 (a súčasný iPad Pro) mal naproti tomu 437 gramov a hrúbku len 6,1 mm, čo nie je zanedbateľný rozdiel. Nový iPad má v podstate identické rozmery ako prvý iPad Air z roku 2013.

Či sa v hrubšom tele nachádza aj batéria s vyššou kapacitou, zatiaľ nevieme. Apple totiž technické údaje o batériach neposkytuje a počkať si budeme musieť na prvé testy zákazníkov.

Porovnanie rozmerov 9,7″ iPadu Pro a nového 9,7″ iPadu.

Pri rozmeroch však podobnosť s iPadom Air nekončí. Novému iPadu taktiež chýba kvalitnejší laminovaný displej a antireflexná vrstva z modelu Air 2. V praxi to znamená, že samotný displej nie je umiestnený priamo pod dotykovým sklom, ale nachádza sa medzi nimi vzduchová bublina.

Rozdiel v kvalite síce nie je drastický, je však badateľný, podobne ako v prípade hmotnosti. Aj keď lepšia cena a výkonnejší procesor tieto nedostatky vo finále asi prevažujú, ak máte o nový iPad záujem, určite treba zvážiť aj tieto skutočnosti.

komentárov
  1. Tak to je riadny odpad. Keby začali predávať Air 2 za túto cenu, bola by to pecka, ale natlačiť do starého Air 1 o niečo novší (nie však nový) procesor a TouchID je krok vedľa. Určite bude mať predaje, pretože si “malých nedostatkov” všimne pred kúpou málokto. Ale reálne je to naozaj odpad a snaha ušetriť a zbaviť sa naskladnených komponentov, rovnako ako aj u iPhone 5C.

    0
    0
  2. Adomm1234: Preco by to mal byt odpad? Ak je o 32g tazsi a o 0.6mm hrubsi tak je to odpad? Co sa tyka displaya, tak je to asi este lepsie, lebo ak sa rozbije to predne sklo, tak treba menit aj display. Na iPade Air 2 sa neda sklo odlepit od displeya a vymenit iba sklo. A co sa tyka tej antireflexnej vrstvy, tak 9.7″ iPad sa aj tak pouziva prevazne doma. Malokto ho nosi von na Slnku. Ak ma ten iPad aj lepsiu grafiku a 2GB RAM a nielen vykonnejsi procesor, tak je to vyborny zakladny model za vybornu cenu. Ak ho porovnam s iPhonom SE, tak za 100 resp. 90 eur menej mam 9.7″ iPad s rovnakym procesorom, grafikou a asi aj 2GB RAM. V pohode by som ho odporucil kazdemu, komu vyhovuje velkost a nepotrebuje tie “Pro” funkcie z iPadu Pro.

    0
    0
  3. dfx – displej sa neprejaví len vonku na priamom slnečnom svetle, ale rozdiel bude viditeľný aj pri bežnom používaní (viď. iPad Air vs iPad Air 2). A umelé nafukovanie rozmerov len kvôli nižším výrobným nákladom je nezmysel. Technológiu na to, aby mal iPad 6,1mm Apple má, takže prečo by mal mať 7,5mm? Ide o to, že mohli urobiť úžasný model – vziať iPad Air 2 a aktualizovať chipset a všetci by boli spokojní. Ale namiesto toho museli zhoršiť niektoré vlastnosti, aby sa im znížili výrobné náklady.

    0
    0
  4. Suhlasim s kritikou tohto noveho iPadu. Mam iPad Air 2 64Gb zvazoval som ze kupim novsi iPad. Tieto informacie ma odradili. Mam rad Apple produkty ale co v poslednej dobe vypustaju to je katastrofa. Ked som si kupil iMac v 2009 bol som velmi prekvapeny s Hardwerom a s OS. Neskor iPod 4th gen a potom som siel do iPhone 4S. Momentalne mam iPhone 5S. Momentalne ma viac odradzaju tie produkty ktore vypustaju. Som sklamany aky smerom sa ubera Apple

    0
    0
  5. Kritiku beriem späť. Pozeral som špecifikácie ešte raz a všimol som si výrazné navýšenie kapacity batérie z 27Wh na 34Wh, čo považujem za veľmi dobrý krok. Veľká škoda toho displeja a ďalších detailov. Nemusel byť laminovaný, ale aspoň antireflexná vrstva tam určite mala byť. Inak ide o zaujímavý budget model.

    0
    0
  6. tak dufam ze bude mat aj vydrz namiesto 10hodin 12,5 …
    rozdiel v hrubke je celkom badatelny aj ked to je “mm” aspon co som mal air a air 2 …

    0
    0
  7. @shadow: Apple udava shodnou vydrz jako u Airu 2. Tipnu si, ze ten starsi displej vice zere, proto byla take potreba vetsi baterka. Toto nema byt lepsi iPad jako Pro, takze bych vyssi vydrz nez u vlajkoveho modelu necekal.

    0
    0
  8. “Rozdiel v kvalite síce nie je drastický, je však badateľný, podobne ako v prípade hmotnosti.”

    hmm, tady ma nekdo v rukach zabudovane digitalni vahy…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.