Na výrobe iPhone X pracovali 17-roční študenti, boli nútení ťahať nadčas

O Appli kolujú rôzne chýry, mimo iného ten, že jeho slúchadlá montujú v čínskych fabrikách deti. Apple však proti takýmto praktikám bojuje a v prípade, že dôjde k porušeniu zásad výroby jeho produktov, spoločnosť okamžite koná a vyvodzuje dôsledky. Pri iPhone X došlo k takému prípadu.

Apple totiž pri námatkovej kontrole zistil, že sa na výrobe iPhonu X podieľalo vyše 3 000 študentov stredných škôl v rámci trojmesačnej pracovnej stáže, ktorá je podmienkou pre ukončenie štúdia v jednej zo škôl v oblasti Zhenghzou. Problémom však nie je až tak to, že na iPhone X pracovali študenti, ako fakt, že boli nútení ťahať nadčasy – niečo, čo čínsky zákon prísne zakazuje.

Na porušenie zákona sa sťažovalo 6 študentov vo veku od 17 do 19 rokov. Podľa vlastných slov boli nútení pracovať 11 hodín denne v priebehu štandardného pracovného týždňa. Čínsky zákon o práci študentov však stanovuje, že študenti smú odrobiť maximálne 40 hodín za týždeň, teda 8 hodín denne.

Podľa 18-ročnej Yang má podiel na nelegálnej činnosti samotná škola. Spolu so svojimi 3 000 spolužiakmi navštevuje vlakovú školu. Ona sama sa pritom učí za vlakvedúcu. Študuje teda odbor, ktorý ani zďaleka nesúvisí s montovaním 1 200 iPhonov X každý deň. Myslí si dokonca, že išlo o schému, kde škola cieľavedome poslala pracovať svojich študentov tam, kde jej to zarobí peniaze.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.